szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szentesi paprika oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kapott az Európai Bizottságtól. Az unió élemiszer-minőségjelző rendszerében - az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.

A termékleírás szerinti hegyes erős, édes - töltenivaló, kápia, paradicsom - , illetve csípős ízű paprikafajtát a 19. század második felében a betelepedő ú.n.bolgárkertészek kezdték termeszteni   Délkelet-Magyarország szentesi kistérségében / Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes /. A minőségi paprikatermesztéshez igen kedvezőek a térség hőmérsékleti- és fényviszonyai, a talajtani és vízrajzi adottságok.
szentesimag.hu
A szentesi paprikával együtt a bajor perec ("Bayerische Breze", "Bayerische Brezn", "Bayerische Brez'n" és "Bayerische Brezel" néven is ismeretes), továbbá az olaszorzági Laziótól északra eső térségben termesztett, "Patata dell’Alto Viterbese" elnevezésű krumplifajta, valamint a litvániai Daujenai térségében készített, "Daujenu namine duona" nevű rozskenyér került az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel jelölt kategóriába.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!