szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dél-Kínában lassan őrlik egymást az állatvédők és a tradicionális, házi négylábúakból készült ételek rajongói – írja faz.net.

Megalapozott sztereotípia, hogy Kínában élő és kedvelt dolog a kutya- és macskafogyasztás. Bár a háziállatok köré épült gasztrokultúra korántsem annyira jelentős, mint a szomszédos Koreában, az ország déli részén mégis könnyű belefutni egy-egy kutyavágóhídba és járulékos kifőzdébe, melyek főként a téli hónapokban bonyolítanak komoly forgalmat.

A wokba szánt állatok többségét tenyésztik, ám az is előfordul, hogy utcáról befogott, kóbor állatok kerülnek az asztalra. A rendhagyó konyha fellegvárának számító Yulin városában minden évben tematikus kutyaevő fesztivált is rendeznek, melynek párnapos lefutása során a kínai média híradásai szerint több mint 2 ezer állatot vágtak le. A kutyákkal egyébként általában egy fejre mért ütéssel végeznek, a hentesek a színhúson kilónként nagyjából 150 forintos nyereséggel számolhatnak.

A virágzó gasztrokultúrával párhuzamosan nagy a felháborodás a lokális állatvédők részéről, akik a protestálás mellett lehetőség szerint megpróbálják megvásárolni a vágóhídra szánt kutyákat. A módszer pedig nem csak a zöldek lelkiismeretének tesz jót, a kutyatenyésztők számára is nagy üzlet, hiszen így egy-egy állatért akár 18 ezer forintot is elkérhetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!