szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

24. alkalommal osztották ki az Év Bortermelője címet. A Magyar Bor Akadémia által gondozott díj idei nyertese a szekszárdi "rozékirály" lett.

A díj nem valamely bor kiváló minőségének szól, hanem egy bortermelő többéves, kiemelkedő teljesítményének, hazai és külföldi versenyeken való megjelenésének, a magyar borszakma érdekében kifejtett munkájának az elismerése. Az idén a Magyar Bor Akadémia öt jelöltje közül a szekszárdi Dúzsi Tamás érdemelte ki a rangos kitüntetést.

Magyar Szőlő és Borkultúra

„A megtermelt alapanyagból sok munkával és odafigyeléssel igyekszünk a legtöbbet borainkból kihozni, jól iható, szerethető borokat készíteni. Egy rosé olyan legyen, hogy egy pohár elfogyasztása után ne tudjon az ember szabadulni a gondolattól, hogy meg kellene inni még egyet! A nehéz vörösboroknál pedig azt szoktam mondani, hogy nem hátrány, ha a komolyzenének is szép a dallama” – vallja a 2014-es Év Bortermelője.

Dúzsi Tamás (64 éves) a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, pályafutását a Szekszárdi Állami Gazdaságnál kezdte, majd borász és testnevelő tanárként dolgozott a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézetben. Dolgozott a Pannónia Sörgyárban és az Aliscavinnél, míg 1994-ben úgy döntött, hogy megpróbál a maga ura lenni, és 3,6 hektáron elindította saját borász vállalkozását. Jelenleg 26,5 hektár saját szőlőt művel, de bérelt és termeltetett területeivel együtt 45 hektárról készít bort a család.

A Dúzsi borok rendkívül sikeresek. Nemzetközi, illetve nemzetközileg akkreditált versenyeken az utóbbi években Franciaországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban és Magyarországon rengeteg érmet kaptak rosé borai és vörösborai. 2014-ben több aranyéremmel tért haza többek között a Le Mondial du Rosé, a Challenge International du Vin, a ProWein és a Mundus Vini borversenyekről is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!