szerző:
-t-
Tetszett a cikk?

A névnapja minden bizonnyal február 5-én lett volna annak a francia kislánynak, akit szülei kedvenc csemegéjük után szerettek volna elnevezni. A törvény éber őre azonban lesújtott. Biztos nem édesszájú.

 Ami azt illeti, nem éppen a legendás francia identitástudatra vall, hogy az újszülöttet Nutella néven szerették volna anyakönyveztetni. Talán, ha valami honi márkanevet választottak volna, nem utasítja el a hatóság a kérelmüket. Mondjuk, nálunk is biztos méltányosabbak lennének Paprikával, Erős Pistával, mint egy Jalepanóval (hm, pedig egész jól hangzik: Szabó Jalepano)… 

 Attól nem kell tartani, hogy a Nutella esetében a verdiktet meghozó bíró a közkedvelt márka érdekeit védte volna. Indoklásában a kislány jövőjére hivatkozott, aki szerinte állandó gúnyolódás tárgya lett volna később társai között ezzel a névvel. A törvény bölcs embere azt javasolta a szülőknek, hogy a Nutella helyett válasszák a gyermeküknek az Ella nevet. Az nem derült ki a francia híradásokból, a szülők mit szóltak a javaslathoz, ugyanis nem jelentek meg a döntés kihirdetésekor a bíróságon.   

A szülőknek, mint bárhol a világon, Franciaországban is teljes joguk, hogy gyermekeiknek az általuk kiválasztott nevet adják, de bele szólhat a helyi végrehajtói hatalom, ha a választást nem találják megfelelőnek. Na, nesze neked szabadság, egyenlőség, meg ilyesmi.

Szóval, ugrott a közelgő februári névnapozás. Ugyanis  minden évben 5-én ünneplik világszerte a Nutella-napját.

Az igazsághoz – és a történethez – tartozik, hogy a ma Nutella néven ismert „karrieristának” sem ez volt az eredeti neve. Szülőatyja, az olasz pék, Pietro Ferrero még a Pasta Gianduja nevet adta neki 1946-ban, majd 1951-ben Supercremára változtatta az új, krémesebb változatot. Az édesség összetételét legközelebb,1963-ban a fia, Michele Ferrero újította meg, és akkor keresztelte át Nutellára.

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt