szerző:
-t-

A névnapja minden bizonnyal február 5-én lett volna annak a francia kislánynak, akit szülei kedvenc csemegéjük után szerettek volna elnevezni. A törvény éber őre azonban lesújtott. Biztos nem édesszájú.

 Ami azt illeti, nem éppen a legendás francia identitástudatra vall, hogy az újszülöttet Nutella néven szerették volna anyakönyveztetni. Talán, ha valami honi márkanevet választottak volna, nem utasítja el a hatóság a kérelmüket. Mondjuk, nálunk is biztos méltányosabbak lennének Paprikával, Erős Pistával, mint egy Jalepanóval (hm, pedig egész jól hangzik: Szabó Jalepano)… 

 Attól nem kell tartani, hogy a Nutella esetében a verdiktet meghozó bíró a közkedvelt márka érdekeit védte volna. Indoklásában a kislány jövőjére hivatkozott, aki szerinte állandó gúnyolódás tárgya lett volna később társai között ezzel a névvel. A törvény bölcs embere azt javasolta a szülőknek, hogy a Nutella helyett válasszák a gyermeküknek az Ella nevet. Az nem derült ki a francia híradásokból, a szülők mit szóltak a javaslathoz, ugyanis nem jelentek meg a döntés kihirdetésekor a bíróságon.   

A szülőknek, mint bárhol a világon, Franciaországban is teljes joguk, hogy gyermekeiknek az általuk kiválasztott nevet adják, de bele szólhat a helyi végrehajtói hatalom, ha a választást nem találják megfelelőnek. Na, nesze neked szabadság, egyenlőség, meg ilyesmi.

Szóval, ugrott a közelgő februári névnapozás. Ugyanis  minden évben 5-én ünneplik világszerte a Nutella-napját.

Az igazsághoz – és a történethez – tartozik, hogy a ma Nutella néven ismert „karrieristának” sem ez volt az eredeti neve. Szülőatyja, az olasz pék, Pietro Ferrero még a Pasta Gianduja nevet adta neki 1946-ban, majd 1951-ben Supercremára változtatta az új, krémesebb változatot. Az édesség összetételét legközelebb,1963-ban a fia, Michele Ferrero újította meg, és akkor keresztelte át Nutellára.

 

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben