szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Június közepén zajlott az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny. Ez az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szakzsűri előtt. A versenyt követően a borkedvelők és a szakmai érdeklődők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott borokat a VinAgora borgálán.

Az idei volt a borverseny történetének legjobb sorozata: kiváló borok versengtek.  „Nehéz, ám nagyon kellemes volt az idei VinAgorán bírálni: rengeteg kiváló bor közül kellett a legjobbakat kiválasztani. Szinte zavarba ejtő volt a sok hibátlan, egyedi bor, ilyen sorozattal még nem találkoztam, pedig bíráltam már párszor.” - mondta az egyik magyar zsűritag.

A június 11-14. között, Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 549 nevezés érkezett 18 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Marokkó, Taiwan, Németország, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt a nevezők sorában. Az összesen 55 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg. Négy napon át bírálták a versenyre érkező hazai és külföldi tételeket. Rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremlimit miatt feljebb kellett vinni a ponthatárokat. Sok bor  - a 100 pontos rendszerben - magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.  Végül 5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja és a „VinAgora új felfedezettje” elismerés került kiosztásra.

 

©

 

Nagyaranyérmet az alábbi öt bor kapott:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora

-          a Bodnár Pincészet Tokaji Aszúeszencia „Vágy” 2003 bora

-          a spanyol Gonzalez Byass Noe erősített bora

-          a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel 2000 5 puttonyos aszúja

-           a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora

-          az ausztrál Gatt Wines Gatt Shiraz 2013 bora

-          a brazil Vinícola Campestre LTDA, Zanotto Espumante Brut pezsgője

-          a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.

Idén a hét legjobb fajtabor :

-         Axwine(e)motion  Merlot 2011 bora

-          a Bardon Borászat Meszes Furmint 2013 bora

-          a Feind Borház Cabernet Franc Prémium 2012 bora

-          a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankos 2014 rozé-ja

-          a Hilltop Neszmély Borászat Kamocsay Chardonnay Superior 2013 bora

-          a Takler Borbirtok Cabernet sauvignon reserve 2009 bora

-          a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Olaszrizling 2014 bora.

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.  

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 27-én, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonunak fel a borsorok. A borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot több mint 500 féle nedű, és sok neves borász társaságában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.borgala.hu/

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!