szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MNB legfrissebb inflációs jelentése szerint az infláció az idei 4,9 százalékról jövőre 4,0, 2012-re pedig 3,3 százalékra csökken.

Az MNB 0,2 százalékponttal 1,1 százalékra emelte az idei GDP növekedésre vonatkozó előrejelzését és ugyancsak 0,2 százalékponttal emelte meg 4,9 százalékra az idei éves átlagos inflációt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentéséből. Jövőre is gyorsabb bővülést vár a jegybank az augusztusi inflációs jelentésében jelzettnél: 2,8 százalék helyett 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság. A 2011-es inflációs előrejelzését jelentősen, 0,5 százalékponttal 4 százalékra emelte, 2012-re azonban 3,3 százalékra mérsékelte 3,4 százalékról. A 2012-es GDP-növekedés eléri a 4 százalékot az MNB prognózisa szerint, szemben a korábban várt 3,8 százalékkal.

Az EU-bizottság is közzétette legfrissebb előrejelzését, ebben  a gazdasági növekedés fokozatos javulását prognosztizálta Magyarország számára, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az államháztartás hiánya jövőre ismét emelkedni fog. A brüsszeli előrejelzés szerint a GDP az idén 1,1 százalékkal bővülhet. Jövőre a jegybankinál alacsonyabb, 2,8 százalékos, 2012-ben 3,2 százalékos növekedést valószínűsítenek. A bruttó hazai termékhez (GDP) mért deficit az idén 3,8, jövőre 4,7, 2012-ben 6,2 százalék lesz az előrejelzés szerint. A bizottság várakozásai szerint jövőre megkezdődik a munkanélküliség lassú csökkenése (idén 11,1, jövőre kerek 11, 2012-ben 10,3 százalék), és kisebb lesz az infláció is: az idén 4,7, jövőre 3,9, 2012-ben 3,7 százalékot várnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra