Cséfalvay: elkezdődhet az állami nyugdíjpillér átalakítása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés előtt lévő indítványok elfogadásával megkezdődhet az állami nyugdíjpillér átalakítása - mondta hétfői parlamenti expozéjában Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot indokolva az államtitkár kifejtette: az elhibázott 1998-as nyugdíjreform miatt oly mértékben nőtt meg az állami nyugdíjkassza hiánya, hogy azt a kormánynak már nem állt módjában kezelni.

Hozzátette: az állami nyugdíjalap 900 milliárd forintos hiánnyal zárná a következő évet, ami megengedhetetlen. Így sürgető, strukturális változásokat magában foglaló döntéseket kellett és kell hozni az Országgyűlésnek - mondta Cséfalvay Zoltán, megjegyezve, hogy a Ház előtt fekvő javaslattal orvosolhatók a vegyes nyugdíjrendszer problémái, elkezdődhet az állami nyugdíjpillér valódi átalakítása.

Úgy fogalmazott: a döntés következményeként megszűnhet "a működési és bizalmi deficittel küzdő" tőkefedezeti második pillér, ugyanakkor felértékelődik az önkéntes harmadik pillér. A javaslat általános vitája előtt az MSZP képviselői tiltakozásul kivonultak az ülésteremből.