szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár már több héttel a húsvéti hosszú hétvége előtt megkezdődött a készülődés az ünnepre, a nagy bevásárlói roham most is valószínűleg péntekre és szombatra marad. Az idén meglehetősen kései időpontra eső három nap előtt a legnagyobb forgalom az élelmiszerüzletekben, hipermarketekben és a piacokon várható.

Napjainkra a húsvét vallási ünnep jellege, de még a népszokásokból adódó hagyományai is meglehetősen visszaszorultak. A tavaszi nagyböjt vagy tisztítókúra utáni hosszas eszem-iszom azonban nem kopott ki a hagyományok közül. Ezért a klasszikus, XXI. század eleji húsvéti asztal főszereplői ezekben a napokban is kiemelt figyelmet kapnak. Nemcsak a vásárlók és fogyasztók, de a termelők és árusok, valamint az ellenőrök és az élelmezési szakemberek részéről is.

A nagy rohamban is megfigyelhető, hogy a honi fogyasztói társadalomban bő két évtized után lassan kezd megjelenni a tudatos vásárló. Az elhúzódóan kedvezőtlen gazdasági környezet hatására gyökeresen megváltoztak a fogyasztói szokások. A 2000-es évek elején jellemző, túlköltekező, hedonista élelmiszervásárlás már a múlté – állapítja meg közös felmérésében a Hússzövetség és a GfK Hungária. A fogyasztók előbb informálódnak, s csak aztán veszik kezükbe a kosarat. A választás szempontjai között hátrébb szorultak a bolt minőségére vonatkozó szempontok – így például az üzlet kinézete vagy a márkatermékek kínálata – viszont jelentősen megnőtt az akciók jelentősége. A vásárlók hajlandóak nagyobb távolságokat is megtenni a jobb ajánlatok reményében.

©

A magyarok a nemzetközi válságtól függetlenül is jelentős húsfogyasztók voltak és maradtak. Jóllehet, a legális csatornákon mért belföldi húsfogyasztás évek óta csökken, húsvét táján mindig fellendül a forgalom. Ebben bíznak idén is a húspiac szereplői, hiszen éves sonkafogyasztásunk tekintélyes része ezen ünnepkörhöz köthető. Húsvétkor általában mintegy 5500 tonna sonka fogy Magyarországon, amire hozzávetőleg tízmilliárd forintot költünk. A sonkafogyasztás idei mennyiségére egyelőre még becslések sincsenek, ám a szakma szerint idén áremelkedéssel nem kell számolnunk.

Nem vitás, hogy még mindig az ár az egyik legfontosabb szempont, a vásárlók növekvő igényessége jól látszik a sonkák iránti keresleten is: egyre kevesebben keresik a gyorspácolt, vákuumcsomagolt, adalékanyagokkal teletömött sonkákat – derül ki a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének közleményéből. Az egyesület hangsúlyozza, hogy az "ideális ízélmény" a sértetlen csomagolású, fogyaszthatósági határidőn belüli, hagyományosan pácolt termékektől várható. Ezen kívül megéri nyers sonkát is venni, és hagyományos recept szerint otthon megfőzni.

A Húsvét másik nagy slágerterméke, a tojás korábban rendszeresen drágult a tavaszi ünnepek előtt, most azonban tavalyhoz képest jelentős mértékben, mintegy 45 százalékkal csökkent a tojás felvásárlási ára – közölte Földi Péter, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szaktanácsadója az MTI-vel.

A 14-15 forintos termelői ár után, az úgynevezett közepes méretű tojásokat tálcás csomagolásban 28 forint körüli áron, míg dobozban általában 32-36 forint között lehet megvenni darabonként. Húsvétra általában mintegy 150 millió tojás vásárolnak a magyarok, az évi mintegy 2,7 milliárdból. Ez utóbbi mennyiségben 200 millió darab külföldről érkezik a magyar fogyasztókhoz, de ha a tojás héján feltüntetett jelzésen az első szám után a HU felirat olvasható, akkor biztosan magyar termékkel van dolgunk.

A újjászületés és az élet jelképévé vált tojásról egyébként még sok minden kiderül, ha figyelmesen elolvassuk a rányomtatott jelzéseket. Az S, M, L vagy éppen XL betűk ugyanúgy a méretet jelzik, éppen úgy, mint a ruhák esetében. Ha azonban a méretezés nincs feltüntetve a tojáson, a gyanútlan vásárlót könnyen megtévesztheti a boltokban kapható úgynevezett "kevert tojás". Annak tömege ugyanis kicsi, s emiatt az ára általában 5-6 forinttal alacsonyabb a megszokottnál. A vásárló ugyanis a kevesebb pénzért lényegesen kisebb tömegű árut kap, ami valójában nem jelent olcsóbb vételt. (Magyarországon egyébként az utóbbi hónapokban azért olyan alacsony a tojás termelői ára, mert azt lenyomja az áruházláncok kínálatában szereplő, nagy mennyiségű, külföldről érkező, sokszor S-es méretű konkurencia.)

©

A húsvéti lakoma további elengedhetetlen tartozékai – a kalács és a torma – mellett nem szabad megfeledkezni a csokoládéról sem, azon belül is különösen a tojásoknak és a nyusziknak jut kiemelt szerep. Bár évről-évre csökken a húsvétkor elfogyasztott édesség mennyisége, még így is körülbelül 820 tonna csokit esznek meg a magyarok az ünnep környékén – derül ki a Nielsen piackutató felméréséből. A minőségi igényesség ez esetben is kétségtelenül erősödik a fogyasztók körében, amit jól jelez, hogy a nugátok és a bevonómasszából készült figurák már csak egy szűk réteget képesek meggyőzni, míg a tejcsoki a teljes forgalom 62 százalékát adja.

Tavaly ilyenkor 2,7 milliárd forintot költöttünk édességre, valamivel kevesebbet, mint az azt megelőző évben. A csökkenés azonban az édességek esetében lassabb, mint általában az élelmiszereknél. A formák versenyében a tavaly még második csoki viszont megelőzte a húsvéti tojást, és mostanra már a forgalom megközelítőleg 40 százalékát teszi ki.

Utolsó felvonásához érkezett a sonka- és tojásroham; s bár összesített adatok még nincsenek az április 4-én indult fogyasztóvédelmi, élelmiszerbiztonsági ellenőrző akciósorozat eredményeiről, néhány jellemző esetről már lehet tudni. A razziák során a sonka volt a kiemelt célpont, s bizony egyik-másik esetben lehangoló eredményre jutottak az ellenőrök. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület sonkatesztjén – amelyen a füstölt, főtt, gyors pácolású termékeket vizsgálták – meglehetősen sok termék bukott meg. A szúrópróbaszerűen kiválasztott 17 sonka közül kiváló minősítést egy sem szerzett, négy is alig kapta meg a jó osztályzatot. Ezekre a hazai forgalmazású sonkákra általában az ízhiba, a kellemetlen szag volt a jellemző, továbbá több esetben találták kellemetlennek a húsáru tapintását, amely esetenként levet is eresztett.

©

A tojások esetében egyik esetben tárolási hiányosságokra bukkantak az ellenőrök, máshol nem találták a szállítmányok származási helyét igazoló dokumentációt.

Az ellenőrzési akciók elindításakor Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára összehangolt, átfogó vizsgálatokat ígért, nem csak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban is. Kardeván Endre akkor azt mondta, büntetés esetén a 15 ezer forinttól akár 2 milliárdig is terjedhet a kiróható összeg. Az ellenőrzések egészen a húsvéti ünnepekig tartanak.


A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tanácsai a húsvéti bevásárláshoz:

- Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be. Soha nem vásároljon ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.

- Vásárláskor mindig nézze meg a termék jelölését.

- A szabályos csomagoláson magyar nyelvű címke található, amin fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, valamint a tároláshoz javasolt körülmények.

- Lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vegyen meg. Figyeljen arra is, hogy nincsenek-e a címkén szereplő adatok átjavítva, letakarva.

- Zúzmarás vagy tömbbé fagyott élelmiszert ne vásároljon, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

- Darált húst csak megbízható helyről vásároljon, de a legjobb, ha otthon darálja le.

- Mindig ellenőrizze a termék jelölését, és a minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idő feltüntetését.

És néhány jó tanács a húsvéti sütéshez, főzéshez, étkezéshez

- A hagyományos nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.

- A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell megfőzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni.

- Az egyéb húsvéti finomságokat és az alapanyagokat az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk. A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell, jellemzően +5 Celsius fok alatti hőmérsékleten.

- A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve ajánlatos tárolni, és ügyelni kell arra, hogy a hűtőben se érintkezhessen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.

- A nyers hús szeleteléséhez tartson külön vágódeszkát és kést. Nyers hús előkészítése után mosson kezet, és mosogassa el a hússal érintkezett eszközöket.

- A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, a melegítés ugyanis nem pusztítja el a baktériumokat.

- A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert már néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás is kedvez a baktériumok elszaporodásának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán