szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás csökkenté Magyarország finanszírozásának a költségeit - jelentette ki Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Alapítvány elnöke pénteken a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS).

Bajnai - aki a CSIS vezető tanácsadója - az európai integráció jövőjéről tartott előadást az amerikai intézetben. Azt követően egy kérdésre válaszolva szólt Magyarország és az IMF közötti viszonyról.

"Az IMF-programoknak nem az a feladatuk, hogy megoldják az egyes országok problémáit, hanem az, hogy időt biztosítsanak a kormányoknak az általuk elkövetett hibák kijavítására" - hangsúlyozta a volt kormányfő.

Véleménye szerint eddig elsősorban azért nem jött létre megállapodás Magyarország és az IMF között, mert míg az IMF és az Európai Bizottság arra kíván pénzt adni a magyar kormánynak, hogy az jelentős változtasson az eddigi irányvonalán, addig a kormány ahhoz szeretne pénzt, hogy folytathassa azt.

Bajnai "rendkívül magasnak" nevezte az ország finanszírozásának a költségeit, amelyeket szerinte egy IMF-megállapodás jelentősen csökkentene.

A volt kormányfő - ugyancsak kérdésre válaszolva - Magyarországgal kapcsolatos "legsúlyosabb gazdasági aggályaként" azt említette, hogy az országban "a bizalomhiány miatt" kevesebb az új befektetés.

Bajnai hangsúlyozta a visegrádi négyek és más országok közötti összefogás fontosságát az unió kohéziós politikája védelmében. Utalt arra, hogy a kohéziós támogatások csökkentésének legnagyobb vesztese Magyarország lehet. Kulcsfontosságúnak nevezte Magyarország és Közép-Európa energetikai függetlenségének erősítését.

A volt miniszterelnök elkerülte, hogy a jelenlegi kormányt bíráló felvetésekre reagálva - az elemző fejtegetéseken túlmenően - konkrét kritikát fejtsen ki a magyarországi politikai irányvonallal kapcsolatban.

Bajnai Gordon úgy vélte, hogy az Európai Unió intézményrendszere decembertől kezdődően "történelmi átalakulásnak" indul a pénzügyi unió elmélyítése, a banki, a gazdaságpolitikai és egyes területeken a politikai unió irányába. Nézete szerint vannak olyan országok, amelyek ebben részt akarnak venni és vannak olyanok, amelyek nem. Ennek kapcsán megoldásként a kétsebességű fejlődést említette. Hangsúlyozta ugyanakkor annak fontosságát, hogy azoknak az országoknak, amelyek most a lassabb haladás mellett döntenek, ne kelljen visszafordíthatatlanul a lemaradók csoportjában maradniuk.

Bajnai derülátón nyilatkozott mind az euróövezet, mind az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy a negatív alternatíva, azaz az összeomlás nemcsak a kontinensen, de annak határain kívül is beláthatatlanul súlyos következményekkel járna.

A nap folyamán Bajnai Gordon felszólalt egy másik konferencián is, amelyet a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről tartottak. A volt kormányfő a rangos egyetem rendszeres vendégelőadója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!