Az amerikai vállalatok irányítói az utóbbi egy évben megerősítették a biztonsági rendszereket, katasztrófa-terveket dolgoztak ki és megpróbáltak alkalmazkodni a kedvezőtlen gazdasági környezethez. A vezérigazgatók élete is megváltozott: sokan a merényletek után döbbentek rá, hogy családjuk is van, akad azonban olyan is, aki immár a tragédiában meghalt alkalmazottak családjáért dolgozik.

"Már nemcsak jó cipőeladó, hanem jó nagypapa is szeretnék lenni" - nyilatkozta első hallásra némileg meglepően Philip Knight, a Nike sportszergyártó vezérigazgatója (CEO - chief executive officer) a Bloomberg azon kérdésre, hogy miben alakult át az élete a szeptemberi terrortámadások óta eltel egy évben. Knight bevallja, hogy az ő esetében minden elmélet, amely arról szól, hogy szeptember 11. minden megváltoztatott, igaznak bizonyult. A világ legnagyobb sportcipőgyártójának vezére az utóbbi időben ellátogatott az összes unokájának születésnapi mulatságára, míg korábban csak a munkájára koncentrált.

Michael McCallister, a biztosításokkal foglalkozó Humana igazgatója 2001. szeptember 10-én este a World Trade Center (WTC) tetején található étteremben vacsorázott. Egy évvel az események után még mindig retteg a magas épületektől. "Augusztus végén a 110 emeletes a chicagói Sears Towerben kellett részt vennem egy értekezleten - meséli McCallister -, egy percig sem éreztem biztonságban magam." Sok CEO ismét rátalált családjára. Hector Ruiz, a számítógép-processzorokat gyártó Advanced Micro vezetője folyamatosan aggódik a gyermekeiért - pedig ezt korábban ritkán tette. "Ha elmennek vásárolni, rögtön azon spekulálok, hogy egy kis boltban vagy egy óriási bevásárlóközpontban vannak-e - mondja Ruiz -, állandóan a biztonságukra gondolok, pedig korábban sokkal nyugodtabb voltam."

A cégvezetők a repülőtereken is megtapasztalták az utóbbi egy évben, hogy business class jegyük és VIP-jogosultáguk ellenére ők is éppen olyan utasokká váltak, mint a kispénzű turisták. A BEA Systems igazgatóját ahogy kilépett a seattle-i repülőtér egyik borboltjából, rögtön átvizsgálták a biztonsági őrök, és még a cipőjét is levetették vele. "45 percen keresztül vizsgáltak, már azt hittem, hogy mezítláb kell a gépem után rohannom" - panaszkodott a CEO, aki szerint a hozzá hasonló elfoglalt, rengeteget utazó üzletembereknek meglehetősen kényelmetlen, hogy elvesztették korábbi előjogaikat a repülőtereken. Van olyan cégvezér is, aki teljesen átalakította cége utazási gyakorlatát, és lemondott több olyan repülőgéptársaságról, amelyekkel korábban rendszeresen utaztak. Ruiz például soha többet nem repül azokkal a légitársaságokkal, amelyek szerinte nem fordítanak kellő figyelmet a megnövekedett biztonsági követelményekre.    

Az egyik legnehezebb feladat minden bizonnyal Howard Lutnickra, a szeptember 11-i események egyik jelképévé vált Cantor Fitzgerald LP brókercég vezetőjére hárult: a cég központjának szinte összes, 658 alkalmazottját - közte saját fivérét - veszítette el, amikor a WTC tornyai összedőltek. Lutnick négy nappal később leállította 700 eltűnt alkalmazottjának a fizetését, bár még nem lehetett tudni, hogy közülük ki élte túl a merényletet. "Nem volt más választásom, semmi pénzünk nem maradt, nem tudtuk kifizetni a béreket" - nyilatkozta Larry Kingnek a CNN műsorában. A CEO azonban ígéretet tett, hogy újra felépíti a céget, ahol korábban igen családias hangulat uralkodott. Bezárta a párizsi és frankfurti cégirodákat és sok más költségcsökkentő intézkedést is bevezetett. Az internetes kincstárjegy-kereskedéssel foglalkozó érdekeltségükből, az ESpeedből elkezdtek áramlani a bevételek, így hamarosan nagyvonalú felajánlást tehetett az elhunyt alkalmazottak családtagjainak: a rokonok a következő öt évben a Cantor által elért profit 25 százalékát megkapják, egy részét életbiztosítás formájában. 2002 második negyedévében Lutnick 15,9 millió dollárt fizetett ki. A Cantor CEO-ja most azon dolgozik, hogy régi brókerei nélkül se veszítse el ügyfeleit: szeretné, ha a harmadik negyedévben már 25 millió jutna a családtagoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?