A forint törékenysége miatt három évet késhet, akár 2007-ig is eltolódhat Magyarország csatlakozása az euró bevezetését megelőző árfolyam-mechanizmushoz. Emiatt magyar euró sem várható 2009-2010 előtt.

A forint, a zloty és a cseh korona túlértékelt az euróval szemben. Ez a három ország mindaddig nem tudja majd valutáját az európai valutához kötni, amíg be nem állnak egy olyan árfolyamra, amelyen gazdaságuk versenyképes marad - nyilatkozta szerdán az osztrák Industriemagazinnak Gertrude Tumpel-Guggerell, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja, korábban az ostztrák jegybank alelnöke. „Országonként fogjuk meghatározni milyen széles árfolyamsávban kell maradniuk a csatlakozó országok valutájának, mielőtt csatlakoznak az euró előszobáját jelentő ERM2 árfolyam-mechanizmushoz. - tette hozzá a bankvezető asszony. (Az ERM - Exchange Rate Mechanism - 2 keretében megállapítják az illető valuta árfolyamát az euróhoz képest, és a valutának bizonyos ingadozási határokon belül kell maradnia két vagy akár több évig, mielőtt csatlakozna az eurózónához. Jelenleg a dán korona tartózkodik az euró előszobájában, /-2,25 százalékos ingadozási sávon belül mozog.)

A világszerte nagy nyilvánosságot kapott kommentár hatására megingott a bizalom a forint iránt, a londoni bankok eurót kezdtek vásárolni forintjukért, a magyar fizetőeszköz 264,9-ről két nap alatt 266,75 forintra esett, majd kissé magára talált. Az EKB tisztségviselője eközben cáfolta szavainak ilyen értelmezését, de a régió valutái mégis tovább gyengültek.

A nyilatkozat nem segített a csütörtöki magyar kötvényaukciónak sem. Az ötéves államkötvényből a tervezett 15 milliárddal szemben csak 10 milliárd forintnyit tudott értékesíteni a magyar Államadósság Kezelő Központ, és az átlaghozam 8,21 százalékra emelkedett, szemben a 8,12 százalékos szerdai másodpiaci hozammal. (A hozam emelkedése hivatott kiegyenlíteni az árfolyam gyengülését - minél keresettebb egy papír, annál kisebb a hozama).

A JP Morgan bankház elemzői szerint az Európai Központi Bank, illetve az IMF napokban napvilágot látott értékelése meghiúsítani látszik Magyarország reményeit, hogy az ERM-2 árfolyammechanizmushoz még az idén csatlakozzon. Míg az EKB-vezető csak általánosságban tartott szükségesnek alapvető gazdaságpolitikai lépéseket ahhoz, hogy Magyarország mielőbb csatlakozzon az ERM2-höz, addig az IMF európai igazgatója, Michael Deppler kifejtette: az új uniós tagoknak már az ERM2-csatlakozás előtt teljesíteniük kellene az összes maastrichti kritériumot.

Ez azt jelentené, hogy az új tagországoknak lényegesen keményebb próbán kéne átesniük, mint amilyet a jelenlegi tagoktól csatlakozásuk időpontjában elvártak; Magyarország esetében valószínűleg 2007-ig tolná ki az ERM2-höz való csatlakozás időpontját – feltéve, ha a nemzetközi szervezetek komolyan veszik Deppler figyelmeztetését. Ám ez korántsem biztos. A Dresdner Bank londoni elemzői például nem tulajdonítanak nagy jelentőséget Deppler megjegyzésének, mondván, az EKB, az unió és más nemzetközi szervezetek vezetői rendszeresen „szónokolnak” a hiteles gazdaságpoltika szükségességéről a csatlakozó országokkal kapcsolatban.

Mindenesetre az MNB-nek és a Medgyessy-kormánynak komoly dilemmával kell ez ügyben szembenéznie. Ha nyilvánosan beismeri, hogy nem törekszik az idei ERM2-csatlakozásra, akkor azt a külföldi befektetők úgy értékelhetik, hogy letett a stabil árfolyamról és a fiskális szigorításról. A legtöbb befektető azt szeretné, ha a jegybank mielőbb lehorgonyozná a forintot az ERM2-ben. Ha viszont túl korán és túl erős forinttal csatlakozunk az árfolyamrendszerhez, akkor a jegybanknak mindenáron védenie kell a forintot, hogy a kijelölt árfolyamsávban maradjon, így szinte invitálná a spekulánsokat, hogy a forint árfolyamát megpróbálják „kitolni” a sávból - mondta a hvg.hu-nak Papp Zsolt, az ABN Amro londoni elemzője.

A megoldás Tumpell-Guggerell asszony nyilatkozatából látszik kirajzolódni. Ha egyenként egyeznek meg a tagállamokkkal a sávszélességről, akkor a /- 2,25 százalékos sávnál szélesebb, akár /-15 százalékos árfolyamsávról is megállapodhat a magyar jegybank az EKB-val. A lengyelek máris ebbe az irányba tapogatóznak – figyelmeztetett az elemző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére