Jól számítottak, akik kedvező híreket vártak az amerikai munkaügyi minisztertől: a munkanélküliség mértéke két éve nem volt ennyire kedvező. Ám a vártnál kevesebb munkahely létesült.

Januárban még a vártnál is alacsonyabb, 5,6 százalékos volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Ez több mint két éve a legjobb munkanélküliségi adat, miközben az előzetesen saccolt 150 ezernél csak kevesebb, 112 ezer új nem-mezőgazdasági munkahely létesült.A januári munkanélküliség így 0,1 százalékponttal csökkent decemberhez képest, 2001 októbere óta a legalacsonyabb szintre. Akkor 5,4 százalék volt a munkanélküliek aránya. 5,6 százalékos - vagyis a mostanival megegyező - szintet mértek még 2002 januárjában is.Az új munkahelyek száma is három éve nem látott ütemben, 112 ezerrel nőtt januárban. Utoljára 2000 decemberében emelkedett ennél jobban, 124 ezerrel. Ugyanakkor az adat messze elmarad a várakozásoktól, elemzők 150 ezer új munkahely teremtésére számítottak a decemberi felülvizsgált 16 ezer után. Az új nem-mezőgazdasági munkahelyek száma ötödik hónapja emelkedik. A részben csalódást keltő januári munkahely-teremtési adat elemzők szerint még Bush újraválasztási kampányát is befolyásolhatja.Az új munkahelyek legnagyobb része - 76 ezer - a kiskereskedelmi szektorban keletkezett. az elemzők azonban ezt elsősorban szezonális okokra vezetik vissza: a kereskedők a karácsonyi időszakban az előzetesen számítottnál kevesebb új dolgozót vettek fel, így januárban alacsonyabb lett az elbocsátások száma. A feldolgozóipari ágazatban alkalmazottak száma immár 42 hete mutat csökkenést, annak ellenére, hogy a gyáriparban a fellendülés kezdeti jelei érzékelhetőek. A Fed ezek után aligha változtat a kamatszinten - egészen addig, amíg a fellendülés kézzelfoghatóbb jelei nem lesznek érzékelhetőek a foglalkoztatásban is.A foglalkoztatási adatok vártnál kedvezőtlenebb alakulása a határidős részvényindexekre is hatással volt; az adatok megjelenése után valamennyi index értéke csökkenni kezdett.Minden devizával szemben romlott a dollár árfolyama is. Az euró mintegy fél százalékkal erősödött, árfolyama közép-európai idő szerint három óra után 1,2597 dollár volt; a jennel szemben 0,4 százalékkal 106,30-ra csúszott vissza; a svájci frankkal szemben 1,2447 frankra gyengült az amerikai deviza.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját