Tetszett a cikk?

A bukaresti Legfelsőbb Bíróság ügyészsége szervezett bűnözési osztályának sikerült összeállítania annak a szíriai szervezetnek a dossziéját, amely eddig összesen mintegy 63 millió dollárt mosott tisztára Romániában.

A hat osztályt végzett, 33 éves Omar Chama által vezetett szervezet – a román Gardianulnak nyilatkozó illetékes ügyész szerint – a nemzetközi terrorizmust hivatott finanszírozni. Muzulmán üzletemberek a világ összes pontjáról ehhez a szervezethez küldték tisztességtelen jövedelmüket, amely aztán addig utalgatta a pénzösszegeket több ezer fantomcég közt, míg azok eredetének nyoma veszett. Ezután a pénzt külföldi bankszámlákra utalták, amit ismeretlen személyek vettek fel. A szíriaiak által vezetett maffia legfőbb ügyfelei irakiak voltak – ők mintegy 32 millió dollárt mostak tisztára Romániában. A "török-vonal" felgöngyölítése – mely leginkább kurd nemzetiségűekből áll – még nem fejeződött be.Omar Chama 1999-ben látott hozzá a hálózat létrehozásához: több arab származású személyt szervezett be, akik cégeket hoztak létre illetve vásároltak, majd utalgatni kezdték a pénzeket egymás között. A hálózat tevékenysége rendkívül összetett volt: csak tavaly júniusban a Sfinx nevű fantomcég bankszámlájára 3,3 millió dollár érkezett. A pénzmosás legeredményesebb napján 341 ezer dollár eredetét sikerült elrejteni a cégnél.A maffia szinte minden lépése külső parancsra történt: minden tranzakcióra Szíriából érkezett utasítás, és ugyanide jelentették az egyes műveletek sikerét is. Az összes külföldi tranzakció felügyelete a közgazdasági tudományokból doktori fokozattal bíró szíriai Srouji Jaszin felelőssége volt – vele kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy ő volt a maffia "agya".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte