A bukaresti Legfelsőbb Bíróság ügyészsége szervezett bűnözési osztályának sikerült összeállítania annak a szíriai szervezetnek a dossziéját, amely eddig összesen mintegy 63 millió dollárt mosott tisztára Romániában.

A hat osztályt végzett, 33 éves Omar Chama által vezetett szervezet – a román Gardianulnak nyilatkozó illetékes ügyész szerint – a nemzetközi terrorizmust hivatott finanszírozni. Muzulmán üzletemberek a világ összes pontjáról ehhez a szervezethez küldték tisztességtelen jövedelmüket, amely aztán addig utalgatta a pénzösszegeket több ezer fantomcég közt, míg azok eredetének nyoma veszett. Ezután a pénzt külföldi bankszámlákra utalták, amit ismeretlen személyek vettek fel. A szíriaiak által vezetett maffia legfőbb ügyfelei irakiak voltak – ők mintegy 32 millió dollárt mostak tisztára Romániában. A "török-vonal" felgöngyölítése – mely leginkább kurd nemzetiségűekből áll – még nem fejeződött be.Omar Chama 1999-ben látott hozzá a hálózat létrehozásához: több arab származású személyt szervezett be, akik cégeket hoztak létre illetve vásároltak, majd utalgatni kezdték a pénzeket egymás között. A hálózat tevékenysége rendkívül összetett volt: csak tavaly júniusban a Sfinx nevű fantomcég bankszámlájára 3,3 millió dollár érkezett. A pénzmosás legeredményesebb napján 341 ezer dollár eredetét sikerült elrejteni a cégnél.A maffia szinte minden lépése külső parancsra történt: minden tranzakcióra Szíriából érkezett utasítás, és ugyanide jelentették az egyes műveletek sikerét is. Az összes külföldi tranzakció felügyelete a közgazdasági tudományokból doktori fokozattal bíró szíriai Srouji Jaszin felelőssége volt – vele kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy ő volt a maffia "agya".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek