Tetszett a cikk?

Az agrártárca a piaci gondok enyhítésére 68 forintos irányárat javasol a tejnek, és literenkénti 4 forintos állami támogatást ajánl fel - jelentette be Németh Imre miniszter.

A tejtermelőkkel és -feldolgozókkal tartott egyeztetést követő sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: annak érdekében, hogy a tejpiaci viszonyok mielőbb kiegyensúlyozottá váljanak, a minisztérium korábbi álláspontjától eltérően, a kompromisszumot keresve döntött az irányárról. Így a miniszter szerint a termelők a tavalyi nettó árat kaphatják termékükért. A javaslatot a termelők egy része elfogadhatónak tartotta, míg a feldolgozók tárgyalni kívánnak az előterjesztésről.A miniszter szerint a piaci gondok a mezőgazdaságban elsősorban azért alakultak ki, mert az ország uniós csatlakozását követően gyökeresen megváltoznak a támogatási viszonyok, új támogatási rendszer lép életbe, amely kevesebb jogcímen és a jelenleginél inkább termelő-centrikusan fogja elosztani a rendelkezésre álló pénzeket.Az irányár és támogatási mérték csak május 1-jéig lehet érvényben. Ezt követően Magyarországon is az uniós szabályozás lép életbe. Azaz a tejtermelők úgynevezett kvótatámogatást kapnak a közvetlen kifizetések keretében, továbbá támogatják a rét- és legelőművelést is hektáronként 17 ezer forinttal.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb