Rendzavarás és atrocitások nélkül fejeződött be hétfőn az országos gazdademonstráció első napja, a demonstráció ma is folytatódik.

A szervezőktől származó megyei adatok összesítése alapján közel négyezer gazda, 2600 munkagéppel vett részt hétfőn a demonstrációkon. Tolna megye kivételével kedden a hétfőit meghaladó számú helyszínen folytatják a demonstrációt a gazdák. A legtöbb megyében a hétfőivel megegyező, vagy azt meghaladó számú tüntetőre, illetve munkagépre számítanak.Az országban 65 helyszínen voltak hétfőn félpályás útlezárások. A gazdák célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar mezőgazdaság problémáira, elsősorban a tej-, a sertés- és a baromfiágazat helyzetére. A gazdák tiltakozására - Budapest kivételével - az ország valamennyi megyéjében sor került. A tiltakozás időtartamát a szervezők néhány megyében egy-két hétre tervezik. A legtöbben, körülbelül 900-an Veszprém megyében vonultak fel az utakon, 600 munkagéppel.A megmozdulás célja a társadalom figyelmének felhívása az agráriumból élők problémáira, valamint az, hogy a kormányzatból kikényszerítsék a gazdálkodók gondjainak megoldását célzó érdemi tárgyalásokat - mondta Bagi Béla, a demonstráció szervezőbizottságának tagja az MTI-nek. Erre a demonstráció szervezői szerint azért van szükség, mert a kormányzat eddig nem foglalkozott érdemben a mezőgazdaság gondjaival és most kétoldalú tárgyalásokon kellene rendezni a vitás ügyeket.Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára az agrárdemonstráció szervezőinek felvetésére reagálva az MTI-nek elmondta: a tárcánál a "nyitott ajtó" politikáját követik, ami azt jelenti, hogy az eddig eltelt valamivel több mint másfél évben nem volt olyan hét, hogy ne találkoztak volna a minisztériumban agrár-érdekképviseletek megbízottaival. Így a tárcánál most is készek a tárgyalásokra. Az államtitkár szerint viszont a kétoldalú tárgyalásokat legalább háromoldalúra kellene bővíteni. "Az aktuális piaci viszonyokat érintő kérdésekről a termelőknek és a feldolgozóknak kell megállapodniuk, ugyanis az agrártárca nem piaci szereplő" - mondta. A minisztérium csak segítheti ezeket a megbeszéléseket - tette hozzá. Szanyi Tibor korábban úgy nyilatkozott, hogy a készülő demonstráció elsődlegesen politikai indíttatású, hozzátéve hogy a társadalom rokonszenvét kockáztatja az, aki megalapozatlan követelések alátámasztására utakat zár le. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből