Tetszett a cikk?

Rendzavarás és atrocitások nélkül fejeződött be hétfőn az országos gazdademonstráció első napja, a demonstráció ma is folytatódik.

A szervezőktől származó megyei adatok összesítése alapján közel négyezer gazda, 2600 munkagéppel vett részt hétfőn a demonstrációkon. Tolna megye kivételével kedden a hétfőit meghaladó számú helyszínen folytatják a demonstrációt a gazdák. A legtöbb megyében a hétfőivel megegyező, vagy azt meghaladó számú tüntetőre, illetve munkagépre számítanak.Az országban 65 helyszínen voltak hétfőn félpályás útlezárások. A gazdák célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar mezőgazdaság problémáira, elsősorban a tej-, a sertés- és a baromfiágazat helyzetére. A gazdák tiltakozására - Budapest kivételével - az ország valamennyi megyéjében sor került. A tiltakozás időtartamát a szervezők néhány megyében egy-két hétre tervezik. A legtöbben, körülbelül 900-an Veszprém megyében vonultak fel az utakon, 600 munkagéppel.A megmozdulás célja a társadalom figyelmének felhívása az agráriumból élők problémáira, valamint az, hogy a kormányzatból kikényszerítsék a gazdálkodók gondjainak megoldását célzó érdemi tárgyalásokat - mondta Bagi Béla, a demonstráció szervezőbizottságának tagja az MTI-nek. Erre a demonstráció szervezői szerint azért van szükség, mert a kormányzat eddig nem foglalkozott érdemben a mezőgazdaság gondjaival és most kétoldalú tárgyalásokon kellene rendezni a vitás ügyeket.Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára az agrárdemonstráció szervezőinek felvetésére reagálva az MTI-nek elmondta: a tárcánál a "nyitott ajtó" politikáját követik, ami azt jelenti, hogy az eddig eltelt valamivel több mint másfél évben nem volt olyan hét, hogy ne találkoztak volna a minisztériumban agrár-érdekképviseletek megbízottaival. Így a tárcánál most is készek a tárgyalásokra. Az államtitkár szerint viszont a kétoldalú tárgyalásokat legalább háromoldalúra kellene bővíteni. "Az aktuális piaci viszonyokat érintő kérdésekről a termelőknek és a feldolgozóknak kell megállapodniuk, ugyanis az agrártárca nem piaci szereplő" - mondta. A minisztérium csak segítheti ezeket a megbeszéléseket - tette hozzá. Szanyi Tibor korábban úgy nyilatkozott, hogy a készülő demonstráció elsődlegesen politikai indíttatású, hozzátéve hogy a társadalom rokonszenvét kockáztatja az, aki megalapozatlan követelések alátámasztására utakat zár le. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor