Több mint 73 milliárd forintos bevételhez jutott az állam a MOL Rt. 10,5 százalékának keddi meglepetésszerű értékesítéséből. A hvg.hu által megkérdezett alapkezelők szerint is sikeres volt a jegyzés, de átláthatósága előzetes bejelentés, illetve a papírok felfüggesztése híján kérdéses.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) részvényenként 6500 forintért több mint 11,3 millió MOL-törzsrészvényt értékesített - közölte kedden a MOL. Az értékesített részvények a MOL jegyzett tőkéjének 10,5%-át jelentik, a tranzakció eredményeként pedig az ÁPV részesedése 22,7%-ról 12,2%-re csökkent. A tranzakciót a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. szervezte. A MOL-papírokat zártkörű jegyzésben csak intézményi befektetők jegyezhették, a kisbefektetők most nem vehettek részt a tranzakcióban.

Az ÁPV kedd délután erősítette meg a MOL-eladás hírét, hogy a gazdasági sajtó már reggel közölt nem hivatalos információkat a jegyzésről. Addig azonban még a hazai alapkezelők sem tudtak a napirenden lévő eladás időpontjáról és részleteiről. „A piacot váratlanul érte a tranzakció, nagyon nagy titokban szervezték meg” - mondta a hvg.hu-nak Vízkeleti Sándor, a CA IB Alapkezelő Rt. vezérigazgatója. „Az időzítés szerencsés volt, mert a MOL múlt héten közzétett kiváló éves eredményei pozitívan befolyásolhatták az ajánlati árat” – tette hozzá Vízkeleti.

Az eladás most bejött, ellentétben a tavaly év végi esettel, amikor az állami MOL-pakett eladásának hetekig tartó előkészítése és a megcélzott intézményi befektetőknek tartott road-show a várttal szemben a MOL árfolyameséséhez vezetett. Az ÁPV akkor lefújta az eladást, mert nem szeretett volna áron alul megválni a MOL-részvényektől.

Az elemzők már előzetesen arra tippeltek, hogy most az összes papír elkelt és a végső ajánlati ár valahol 6600-6700 forint körül alakult. „A MOL-részvények kedden délután kettőkor már szilárdan 6700 forinton álltak, ami azt mutatja, hogy a papírt valószínűleg ezen az áron adhatták, a felajánlott pakett egésze elkelt és a vevők nem adtak el a papírokból” - osztotta meg kedd délután a hvg.hu-val feltételezéseit Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője. „Most valószínűleg azok vásároltak MOL-papírt, akik a tavalyi meghiúsult eladáskor is jegyeztek – tette hozzá Gidófalvi Andrea, a Credit Suisse Asset Management Rt. alapkezelője.

A német Berenberg Magyar Budapest Alap mindenképpen vásárolt volna MOL részvényeket a mai jegyzés során, de az alap szabályai ezt már nem tették lehetővé – nyilatkozta a hvg.hu-nak Ralph Luther, az alap kezelője. A Berenberg ugyanis 30 millió eurós alapjának maximum 10 százalékát fektetheti egy társaság papírjaiba, és ezt a határt a MOL esetében már elérte. Szerinte a MOL árfolyama idén a 7000-7500 forintot is elérheti. „Összességében azért volt kiváló a mai tranzakció, mert gyors volt” – foglalta össze Luther.

A CA IB alapkezelőjének vezérigazgatója nem árulta el, vajon cége részt vett-e a jegyzésben. „Jó húzás volt a mai tranzakció az ÁPV részéről, bár a jegyzés átláthatósága kérdéses” – tette hozzá Vízkeleti. Szerinte a jegyzés előtt sajtótájékoztatón be kellett volna jelenteni a mai tranzakciót, illetve fel lehetett volna függeszteni a MOL papírjainak kereskedését.

Nemsokára folytatódhat a még meglévő állami MOL-csomag értékesítése. A következő hetekben hazai kisbefektetőknek mintegy 500 ezer darab MOL-részvényt ajánl fel az ÁPV, miután már értékesítettek az állami tulajdonból mintegy 75-77 milliárd forintnak megfelelő tulajdoni hányadot - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában szerdán.Az ÁPV kezében még 12,5 százaléknyi állami tulajdonban lévő MOL részvény van, magánál a MOL-nál pedig további 4 százaléknyi saját részvény. A mostani értékesítést lehetővé tevő kibocsátási tájékoztató fél évig érvényben van és biztosítja az eladás lehetőségét a lebonyolítást végző bank számára. A most eladott 11,3 millió darab papír a kibocsátási tájékozatóban minimálisan értékesíthető mennyiségként szerepel, ezért újabb MOL-pakett eladása is várható. Az ÁPV tájékoztatása szerint a mostani tranzakció lezárása után 180 napig tartózkodik a tulajdonában álló további részvények értékesítésétől, kivéve a belföldi kisbefektetőknek történő nyilvános értékesítést. Ha a nyilvános kibocsátás megtörténik, feltehetőleg nagy lesz a tolongás. A MOL ugyanis várhatóan a következő két év legjobban teljesítő blue chipje lesz, és az idei év végére árfolyama 9000 forint is lehet – mondta Vágó.

„Kérdés, marad-e részvény a nyilvános értékesítésre” – tette fel a kérdést Vízkeleti. Szerinte ugyanis ha a részvények többsége elkel a zártkörű kibocsátásban, akkor a fennmaradó részvényhányad már kevés lehet megfelelő kínálat biztosítására a nyilvános kibocsátás során.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Összeomlás, mellőzöttség, fideszes karrier? Mi vár Nagy Blankára?

Összeomlás, mellőzöttség, fideszes karrier? Mi vár Nagy Blankára?

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval