Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság elnöke a spanyol El Pais-nak adott interjújában elsősorban a makacskodó Spanyolországnak és Lengyelországnak üzent.

Az uniós alkotmányról szóló megegyezés elmaradása esetén bizony egyes tagállamok - egymással szorosabb együttműködést kialakítva - maguk mögött hagyhatják a többieket. Ez szükségessé válhat, hiszen közben nem bénulhatnak meg az uniós intézmények - mondta Romano Prodi a spanyol El Pais című napilapnak adott interjújában.A konfliktus tavaly decemberben kezdődött, amikor a brüsszeli tárgyalásokon Spanyolország és Lengyelország nagyobb szavazati arányt követelt magának az Európai Bizottságban, mint amennyit Németország és Franciaország jónak tartott.A franciák és a németek erre megemelték a tétet, és hozzákezdtek a kétsebességes Európa kialakításához. A múlt héten, amikor Németország, Franciaország és Nagy-Britannia különtalálkozót tartott, amely szinte egy európai „vezetőtestület” vagy „központi bizottság” rémképét festette előre, és főként Spanyolország és Olaszország rosszallását váltotta ki.A feszültség mértékét azonban hiba lenne eltúlozni – állítja a Prodi-iterjút értékelő EU Observer. Nem ez lenne az első kérdés, amelyben az Unió tagjai megosztottak, és az egész mégis működik. Az európaiak többsége például bevezette a közös pénzt, Nagy-Britannia, Svédország és Dánia nem. Egyes országok szorosan együtt működnek az igazságügyi és katonai kérdésekben, míg mások kevésbé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

A Finn-öböl jegén táncolta el a hattyú halálát egy orosz balerina – videó

A Finn-öböl jegén táncolta el a hattyú halálát egy orosz balerina – videó

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel