Tetszett a cikk?

„Lehallgatják a telefonokat, felbontják a leveleket, feltörték a weboldalamat, rendőrségre idéznek, névtelen telefonokkal fenyegetnek” – panaszkodott a hvg.hu-nak egy romániai környezetvédelmi csoport vezetője. Mint mondja, egyetlen bűne, hogy szervezete feltárta: Romániában a hatóságok asszisztálása mellett irtják a medvéket.

„Uram, itt nemcsak veszélyben vannak a medvék, de szó szerint irtják őket!” – fakadt ki a hvg.hu munkatársának Szeley-Szabó László, a romániai Aves Fondation vezetője. Tény, hogy a köztiszteletben álló környezetvédő csoport nemrég közzétett jelentésében ijesztő adatok szerepelnek: Hargita megyében tíz év alatt a medveállomány létszáma 48 százalékkal csökkent, vagyis az 1989-ben élő 1185 példányról 1997-ben 615 példányra zsugorodott. A jelentés szerint a következő években a létszámcsökkentés még drasztikusabb volt, és 2003-ban az állomány már csak 250-260 egyedből áll, 935 példánnyal kevesebből, mint 1989-ben. Az Aves Fondation szerint az utóbbi 3-4 évben a romániai medvepopuláció 60 százalékkal csökkent az Országos Erdészeti Egyedáruság és a Romániai Vadászok Országos Szövetsége törvénytelen vadászmódszerei miatt. A miniszterelnöknek küldött jelentésben a csoport 2500-ra becsüli a Romániában élő medvék számát, ez az adat jóval alacsonyabb a hivatalosan megadott 6300-nál. Nicolae Ceausescu regnálása idején az ország erdeiben rengeteg medve és egyéb különböző vad élt, mivel a medvevadászat mindenki számára tiltott volt, kivéve Ceausescut és közeli munkatársait. Azóta viszont nagyon népszerű időtöltés, különösen a politikai és gazdasági elit körében.

A környezetvédő csoport szerint a hatalmas fogyásért a csíkszeredai erdészeti Igazgatóságot és a Nagyküküllő Vadásztársulatot is felelősség terheli, mert – mint azt Szeley-Szabó a hvg.hu-nak kifejtette - a megyében irreálisan magas a kilövési keret, a vadászatkor fertőzött állattetemeket használnak fel csalétekként, a medvékre barlangjukban is vadásznak, s az orvvadászat is virágzik. „A kilencvenes évek derekán sok magyarországi vadász jött át medvét lőni. Javarészük orvvadász volt, akik pár száz dollárért engedély nélkül lőtték ki a medvéket” – állítja Szeley Szabó, aki szerint a medvebőröket menetrendszerinti autóbuszjáratokon csempészték ki. „Ötszáz dollárért mindent el lehetett rendezni. A vámosok mindkét oldalon le voltak fizetve, így kb. 100-150 medvebőr és koponya került törvénytelenül Magyarországra” – tette hozzá az Aves Fondation első embere.

Szeley-Szabó László szerint már a kormány szemét is csípi az alapítvány medvevédelmi tevékenysége. „Dühösek, hogy petíciót küldtünk az Európai Parlamentnek és Günter Verheugen bővítési biztosnak, aki arról biztosította szervezetünket, hogy az ügyben tárgyalni fog a hatóságokkal” – mondja.

Az alapítvány meggyőződése, hogy a medvék mészárlása a hatóságok asszisztálása mellett történik. A jogszabályok szerint tíz medvéből csak egyetlenegy példányt szabad kilőni. Az Aves Fondation jelentésében azt írta, hogy a vadőrök szándékosan becsülik túl a medvepopulációt. „A dombvidékeken egyetlen medvét háromszor vesznek nyilvántartásba, azért, hogy minél több kilövési arányszámot hagyhassanak jóvá” – állítja Szeley-Szabó László. „Ez a törvénytelen eljárás személyi érdekekre vezethető vissza, amit a medve kilövéséből származó pénzügyi haszon hajszolása abnormálissá fokoz”. Becslése szerint Hargita megyében az idén kilövésre ítélt 74 medve és az egyéb vadállat összértéke 1,5-2 millió euró. Mint mondta, a barnamedve kilövéséért általában nyugati állampolgárok jelentkeznek, akik egyetlen medvéért – súlytól függően – öt és nyolcezer euró közötti összegeket fizetnek feketén a vadásztársulatoknak.

Esetenként külön több száz euróba kerül, hogy az állatot becserkészik, a kuncsaftnak mindössze a ravaszt kell meghúznia. Ha csak megsebzi, az állat ugyan elmenekül, de a szervezőnek még így is 1500-2000 euróval marad zsebében. Amennyiben a lövés nem talál, az ár 300 euró körüli összegre csökken - ajánlja egyik udvarhelyi, faluturizmussal foglalkozó iroda. A medvevadászat jó üzletnek bizonyul: a vadászkalandokat már a turisztikával foglalkozó ügynökségek is befoglalták programjaikba.

A román kormány szerint túlzottak az Aves Fondation statisztikái és szó sincs mészárlásokról. A mezőgazdasági minisztérium szóvivője, Gabriel Garban visszautasította a környezetvédők jelentését, és leszögezte: a kormány ragaszkodik a hivatalos becslés eredményéhez. Szerinte a környezetvédők legalább 4000 medvével azért nem számoltak, mert az állatok elszéledtek élőhelyükön, a Kárpátokban. A szervezetet pedig azzal vádolja a kormány, hogy azért próbálják a mészárlás látszatát kelteni, mert így remélnek anyagi támogatást európai szervezetektől. „Az Európai Unió és más intézmények pénzt adnak a fajfenntartó akciókra, de ahhoz, hogy ezt a pénzt egy szervezet megkapja, léteznie kell egy problémának” – nyilatkozta korábban a román sajtónak egy kormány alá tartozó intézet kutatója. A vádakra reagálva Szeley-Szabó László a hvg.hu-nak elmondta: a védelmi programot az alapítvány pénzéből finanszírozta, „egy fillért sem kaptam támogatásként, ez csak a román hatóságok véleménye”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr