A francia elnök budapesti vizitje - a különböző csúcstalálkozókat leszámítva - egyetlen hivatalos látogatása ebben a félévben – írja a Le Monde, hozzátéve, hogy a látogatás fő témája az EU kibővülése.

Chirac Budapesten ódákat zengett az uniós bővítésről – olvasható a Le Monde honlapján. Tény: az elnöki látogatás kitűnő alkalom arra, hogy a Kelet-Közép-Európában elterjedt, az „uniós bővítést ellenző” országképet megkísérelje korrigálni. Bár a francia lap szerint túlzás lenne azt gondolni, hogy Franciaország kedvezőtlenül fogadja az új tagállamok csatlakozását, ám tény, hogy az Eurobarométer közvéleménykutatásai rendszerint a franciákat hozták ki, mint a „csatlakozás miatt leginkább nyugtalankodó” nemzetet.

Franciaország az iraki háború idején -- a „nyolcak levele” kapcsán -- az Egyesült Államok mellett kiálló kelet-európai országokat igyekezett lekezelően kioktatni. Mintha képtelen lett volna megérteni, hogy a volt szovjet blokkhoz tartozó kis országok számára igenis fontos Amerika védelmező szerepe. A francia elnök kijelentései különösen rosszul sültek el Lengyelországban - emlékeztet a Le Monde -, hiszen egységbe kovácsolták Franciaország ellen a politikai pártokat és az egyébként frankofil értelmiséget. A csatlakozási tárgyalások végére mind fagyosabbá váló francia-lengyel partneri viszony rendbehozatala – úgy tűnik – egyik félnek sem sürgős. Az uniós alkotmányról folyó tárgyalásokon saját érdekei mellett kardoskodó lengyelek makacssága – áll a Le Monde cikkében - eltávolította őket a többi uniós csatlakozótól, hiszen némileg visszatetszést kelthetett, ahogyan a gazdaságilag és politikailag bizonytalanul álló Lengyelország a regionális nagyhatalom szerepében igyekszik tetszelegni.

Chirac elnök - a csatlakozás május 1-i dátumához közeli - budapesti látogatásának célja nem más, mint megmutatni, hogy Párizs a legnagyobb egyetértésben tud az újonnan csatlakozókkal együttműködni. Így az sem véletlen, hogy az elnöki vizitnél éppen Magyarországra esett a választás. A Le Monde szerzői úgy vélik: a francia elnöki palotában, az Elysée-ben hazánk Európával kapcsolatos jövőképét igencsak hasonlónak látják Franciaországéhoz, s sosem fogynak ki a dicséretekből, ha a magyar miniszterelnöknek az uniós alkotmányról folyó tárgyalásokon betöltött szerepéről van szó.

Az uniós tagállamok közt Magyarországnak egyértelműen nőtt az elismertsége – olvasható a másik tekintélyes francia lap, a Le Figaro honlapján. A magyarokat a jóindulat vezérli és könnyebb velük megegyezni, mint a lengyelekkel – állítja egy, a lapnak nyilatkozó európai diplomata. Magyarország a csatlakozó országok között mindig osztályelsőnek számított: büszkék arra, hogy 1989-ben ők vágták ki az első darabot a vasfüggönyből, s – ellentétben másokkal - a szomszédos országban élő kisebbségeik miatt arra is rákényszerülnek, hogy regionális felelősséget tanúsítsanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG