Tetszett a cikk?

A francia elnök budapesti vizitje - a különböző csúcstalálkozókat leszámítva - egyetlen hivatalos látogatása ebben a félévben – írja a Le Monde, hozzátéve, hogy a látogatás fő témája az EU kibővülése.

Chirac Budapesten ódákat zengett az uniós bővítésről – olvasható a Le Monde honlapján. Tény: az elnöki látogatás kitűnő alkalom arra, hogy a Kelet-Közép-Európában elterjedt, az „uniós bővítést ellenző” országképet megkísérelje korrigálni. Bár a francia lap szerint túlzás lenne azt gondolni, hogy Franciaország kedvezőtlenül fogadja az új tagállamok csatlakozását, ám tény, hogy az Eurobarométer közvéleménykutatásai rendszerint a franciákat hozták ki, mint a „csatlakozás miatt leginkább nyugtalankodó” nemzetet.

Franciaország az iraki háború idején -- a „nyolcak levele” kapcsán -- az Egyesült Államok mellett kiálló kelet-európai országokat igyekezett lekezelően kioktatni. Mintha képtelen lett volna megérteni, hogy a volt szovjet blokkhoz tartozó kis országok számára igenis fontos Amerika védelmező szerepe. A francia elnök kijelentései különösen rosszul sültek el Lengyelországban - emlékeztet a Le Monde -, hiszen egységbe kovácsolták Franciaország ellen a politikai pártokat és az egyébként frankofil értelmiséget. A csatlakozási tárgyalások végére mind fagyosabbá váló francia-lengyel partneri viszony rendbehozatala – úgy tűnik – egyik félnek sem sürgős. Az uniós alkotmányról folyó tárgyalásokon saját érdekei mellett kardoskodó lengyelek makacssága – áll a Le Monde cikkében - eltávolította őket a többi uniós csatlakozótól, hiszen némileg visszatetszést kelthetett, ahogyan a gazdaságilag és politikailag bizonytalanul álló Lengyelország a regionális nagyhatalom szerepében igyekszik tetszelegni.

Chirac elnök - a csatlakozás május 1-i dátumához közeli - budapesti látogatásának célja nem más, mint megmutatni, hogy Párizs a legnagyobb egyetértésben tud az újonnan csatlakozókkal együttműködni. Így az sem véletlen, hogy az elnöki vizitnél éppen Magyarországra esett a választás. A Le Monde szerzői úgy vélik: a francia elnöki palotában, az Elysée-ben hazánk Európával kapcsolatos jövőképét igencsak hasonlónak látják Franciaországéhoz, s sosem fogynak ki a dicséretekből, ha a magyar miniszterelnöknek az uniós alkotmányról folyó tárgyalásokon betöltött szerepéről van szó.

Az uniós tagállamok közt Magyarországnak egyértelműen nőtt az elismertsége – olvasható a másik tekintélyes francia lap, a Le Figaro honlapján. A magyarokat a jóindulat vezérli és könnyebb velük megegyezni, mint a lengyelekkel – állítja egy, a lapnak nyilatkozó európai diplomata. Magyarország a csatlakozó országok között mindig osztályelsőnek számított: büszkék arra, hogy 1989-ben ők vágták ki az első darabot a vasfüggönyből, s – ellentétben másokkal - a szomszédos országban élő kisebbségeik miatt arra is rákényszerülnek, hogy regionális felelősséget tanúsítsanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát