Már két értékes pénzügyi pozíció kapcsán folyik a huzavona a nagy és kisebb EU-tagállamok között: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezetői széke után az Európai Központi Bank (EKB) egyik igazgatósági posztja is megüresedik.

Az eurózóna országainak tizenkét pénzügyminisztere a március 25-i EU-csúcs idejére halasztotta hétfőn azt a döntést, amely az EKB spanyol származású elnökségi tagjának, Eugenio Domingo Solans utódlásáról szól – írta az EU Business. Solans az EKB monetáris politikiájáért felelős hattagú igazgatóság egyik tagja – széke pedig igen értékes lehet bármelyik tagország számára.Három jelölt van versenyben a pozícióért: Peter Praet, a belga nemzeti bank elnöke, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, a spanyol központi bank igazgatóságának tagja, illetve az ír Michael Tutty, az Európai Befektetési Bank (EIB) elnök-helyettese. Eddig Praet-t tartották esélyesnek, de Németország most a kevésbé ismert spanyol jelöltet támogatja.A Handelsblatt szerint a „négy nagy”, azaz Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország megegyezett, hogy mindig biztosítják egyikük képviseletét az EKB igazgatóságában. Ez nagymértékben rontaná a kis országok esélyeit, illetve a nagy és kisebb tagországok között már eddig is létező feszültséget növelné.Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nemrég meglepetésszerűen lemondott Horst Koehler, az IMF német ügyvezetője is, így egy másik igen értékes poszt üresedett meg Európában. Az IMF ügyvezetői székében ugyanis a hagyományok alapján mindig európai vezető ül, de kevés az esélye annak, hogy újra német személyt választanak meg erre a posztra.Ez ronthatja a spanyol esélyeket az EKB-pozícióért folyó versenyben, mert az ország pénzügyminiszterét, Rodrigo Rato-t tartják Köhler egyik esélyes utódjának az IMF-ben. Spanyolország nem kaphatja meg egyszerre az EKB-s, és IMF-beli posztot is, ezért Németország kihátrált Gonzalez-Paramo EKB-jelölt mögül.A kis tagállamok azonban nem engednek könnyen, szerintük az EKB igazgatóságának 1998-as megalapításakor a szabályok lehetővé tették, hogy a testületben nem képviselt tagországok sorra kerüljenek, ha egy poszt idővel megüresedik. A központi bank belga jelöltének is erős a támogatása, amelyet az is erősíthet, hogy az IMF-utód személyéről folyó vitába bekapcsolódik az eurózónán kívüli Dánia, Svédország és Nagy-Britannia is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk