Az USA vezető pénzintézete a J.P. Morgan Chase a német pénzügyminisztériumnál érdeklődött, nem ellenezné-e, ha a Deutsche Bank amerikai kézbe kerülne - írja a német jegybankhoz közeli forrásokra hivatkozva a Der Spiegel. A befektetők azonnal részvényt vásárolni indultak, a német bankfúziós pletykák ugyanis előbb utóbb beigazolódnak

A J.P. Morgan nem az első kérő, amely a német kormánynál puhatolózott egy esetleges felvásárlási ajánlat fogadtatásáról. A négy legnagyobb német bank, a Deutsche Bank, a Dresdner Bank, a Commerzbank és a HVB (HypoVereinsbank) valamelyikét érintő fúzió, illetve felvásárlás lehetősége már hónapok óta a levegőben van. A befektetők körében ezúttal is részvényvásárlási láz tört ki az esetleges felvásárlásról szóló pletykák nyomán. A Deutsche Bank részvényeinek ára az elmúlt hetekben erőteljesen emelkedett, elterjedt ugyanis a hír, hogy a Citigroup tárgyal a bank megvételéről. Tőzsdei szakértők elképzelhetőnek tartják ugyan a fúziót rövid távon, a befektetők túlfűtött várakozásait azonban igyekeznek lehűteni.

A legnagyobb német bankot nem először hozták hírbe külföldi vevőkkel. Részvényeinek árfolyama legutóbb csütörtökön ugrott meg 9 százalékkal azt követően, hogy a Citibank esetleges ajánlatáról érkeztek információk. Ugyanakkor a Reuters banki forrásból úgy értesült, hogy a spekulációnak nincs semmi alapja, és a Deutsche nem tárgyal senkivel. A J.P. Morgan januárban vette meg a Bank One of Americát 58 milliárd dollárért. Hírügynökségek szerint nem világos, hogy mostani puhatolózása a DB iránt a saját nevében történt - ha történt - vagy valamelyik ügyfele számára.

Berlinben tisztában vannak vele, hogy a bankszektor konszolidációja elkerülhetetlen. A német bankszektor ugyanis rendívül széttöredezett, még a piacvezető bankok is csupán 5 százalék körüli részesedéssel kénytelenek beérni, emiatt a bankok nyereségtermelő képessége viszonylag kicsi. A német bankok ráadásul komoly vérveszteséget szenvedtek el az elmúlt két évben A német óriásválalaltok hiteligényüket elsősorban bankkölcsönök révén elégítik ki, szembean az angolszász gyakorlattasl, ahol a vállalati részvény és kötvénykibocsátásnak jóval nagyobb szerepe van. Az utóbbi években tönkrement óriásvállatok, köztük a WorldCom, az Enron, a Kirch vagy a Philip Holzman a német bankokban óriási adóssághegyeket hagytak maguk után Igaz, a rossz hitelek leírása és a költségcsökkentések végrehajtása után a német bankok tavaly ismét nyereségesek lettek.

A német kormány ebben a helyzetben előnyben részesítené a bankok egymás közötti fúzióját, és igyekszik elhesegetni a külföldi "kérőket", akik, ha megszerzik a német bankokat, valószínüleg véget vetnek a jelenlegi gyakorlatnak, vagyis hogy a kis- és középvállalatoknak nagyon olcsó hiteleket nyújtsanak, állami garancia mellett. A német magánszektor -- a fentiek alapján -- erősen függ az olcsó banki finanszírozástól, a német politikusok pedig a kisvállalkozók szavazataitól. Az irreálisan olcsó hiteleket az állami kézben lévő tartományi bankok (Landesbankok) kényszerítették rá a német bankrendszere.A Landesbankokaz állam által nyújtott garanciának köszönhetően jutottak olcsó forrásokhoz, amelyekből olcsó hiteleket tudtak nyújtani. A magánkézben levő bankoknak pedig ezekkel a hitelekkel kellett versenyezniük, saját profitjuk rovására. A Landesbankok kivételezett helyzetének azonban 2005-től vége. Az EU versenyszabályai ugyanis ilyen versenytorzító támogatást nem tesznek lehtővé. A tartományi bankok mesterséges árletörő szerepének megszűnésével a német bankok még vonzóbb felvásárlási célpontokká válnak.

A közelgő német bankfúziós hullámnak a magyar piacon is érezhető lesz a hatása. A Deutsche Bank, a Commerzbank viszonylag kicsiny részesedést tudhat magáénak a magyar piacon, a Dresdner Bank magyarországi leánybankja pedig a csehországi, a lengyelországi, és a horvátországi Dresdner Bankhoz hasonlóan már az idén eladja ügyfélállományát és lehúzza a rolót. Korábban olyan elképzelések is felmerültek, hogy a német nagybankok „összetolják” középeurópai leányaikat, hogy megerősítsék pozícióikat a piacon - mondta egy banki vezető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó