Tetszett a cikk?

Az USA vezető pénzintézete a J.P. Morgan Chase a német pénzügyminisztériumnál érdeklődött, nem ellenezné-e, ha a Deutsche Bank amerikai kézbe kerülne - írja a német jegybankhoz közeli forrásokra hivatkozva a Der Spiegel. A befektetők azonnal részvényt vásárolni indultak, a német bankfúziós pletykák ugyanis előbb utóbb beigazolódnak

A J.P. Morgan nem az első kérő, amely a német kormánynál puhatolózott egy esetleges felvásárlási ajánlat fogadtatásáról. A négy legnagyobb német bank, a Deutsche Bank, a Dresdner Bank, a Commerzbank és a HVB (HypoVereinsbank) valamelyikét érintő fúzió, illetve felvásárlás lehetősége már hónapok óta a levegőben van. A befektetők körében ezúttal is részvényvásárlási láz tört ki az esetleges felvásárlásról szóló pletykák nyomán. A Deutsche Bank részvényeinek ára az elmúlt hetekben erőteljesen emelkedett, elterjedt ugyanis a hír, hogy a Citigroup tárgyal a bank megvételéről. Tőzsdei szakértők elképzelhetőnek tartják ugyan a fúziót rövid távon, a befektetők túlfűtött várakozásait azonban igyekeznek lehűteni.

A legnagyobb német bankot nem először hozták hírbe külföldi vevőkkel. Részvényeinek árfolyama legutóbb csütörtökön ugrott meg 9 százalékkal azt követően, hogy a Citibank esetleges ajánlatáról érkeztek információk. Ugyanakkor a Reuters banki forrásból úgy értesült, hogy a spekulációnak nincs semmi alapja, és a Deutsche nem tárgyal senkivel. A J.P. Morgan januárban vette meg a Bank One of Americát 58 milliárd dollárért. Hírügynökségek szerint nem világos, hogy mostani puhatolózása a DB iránt a saját nevében történt - ha történt - vagy valamelyik ügyfele számára.

Berlinben tisztában vannak vele, hogy a bankszektor konszolidációja elkerülhetetlen. A német bankszektor ugyanis rendívül széttöredezett, még a piacvezető bankok is csupán 5 százalék körüli részesedéssel kénytelenek beérni, emiatt a bankok nyereségtermelő képessége viszonylag kicsi. A német bankok ráadásul komoly vérveszteséget szenvedtek el az elmúlt két évben A német óriásválalaltok hiteligényüket elsősorban bankkölcsönök révén elégítik ki, szembean az angolszász gyakorlattasl, ahol a vállalati részvény és kötvénykibocsátásnak jóval nagyobb szerepe van. Az utóbbi években tönkrement óriásvállatok, köztük a WorldCom, az Enron, a Kirch vagy a Philip Holzman a német bankokban óriási adóssághegyeket hagytak maguk után Igaz, a rossz hitelek leírása és a költségcsökkentések végrehajtása után a német bankok tavaly ismét nyereségesek lettek.

A német kormány ebben a helyzetben előnyben részesítené a bankok egymás közötti fúzióját, és igyekszik elhesegetni a külföldi "kérőket", akik, ha megszerzik a német bankokat, valószínüleg véget vetnek a jelenlegi gyakorlatnak, vagyis hogy a kis- és középvállalatoknak nagyon olcsó hiteleket nyújtsanak, állami garancia mellett. A német magánszektor -- a fentiek alapján -- erősen függ az olcsó banki finanszírozástól, a német politikusok pedig a kisvállalkozók szavazataitól. Az irreálisan olcsó hiteleket az állami kézben lévő tartományi bankok (Landesbankok) kényszerítették rá a német bankrendszere.A Landesbankokaz állam által nyújtott garanciának köszönhetően jutottak olcsó forrásokhoz, amelyekből olcsó hiteleket tudtak nyújtani. A magánkézben levő bankoknak pedig ezekkel a hitelekkel kellett versenyezniük, saját profitjuk rovására. A Landesbankok kivételezett helyzetének azonban 2005-től vége. Az EU versenyszabályai ugyanis ilyen versenytorzító támogatást nem tesznek lehtővé. A tartományi bankok mesterséges árletörő szerepének megszűnésével a német bankok még vonzóbb felvásárlási célpontokká válnak.

A közelgő német bankfúziós hullámnak a magyar piacon is érezhető lesz a hatása. A Deutsche Bank, a Commerzbank viszonylag kicsiny részesedést tudhat magáénak a magyar piacon, a Dresdner Bank magyarországi leánybankja pedig a csehországi, a lengyelországi, és a horvátországi Dresdner Bankhoz hasonlóan már az idén eladja ügyfélállományát és lehúzza a rolót. Korábban olyan elképzelések is felmerültek, hogy a német nagybankok „összetolják” középeurópai leányaikat, hogy megerősítsék pozícióikat a piacon - mondta egy banki vezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Micimackós szettet ad ki a Lego

Micimackós szettet ad ki a Lego

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon