A magyar olajmulti nem részvényvásárlásra, hanem partnerségre tett ajánlatot a román kormánynak az állami tulajdonban lévő Petrom olajtársaság privatizációjában.

A Mol pénteki közleménye szerint a valódi partnerséget részesíti előnyben az egyszerű kivásárlás helyett, annak érdekében, hogy biztosítsa a stratégiai együttműködésből származó előnyök teljes kihasználását. "Úgy hisszük, hogy a Petrom és Mol közötti erős partnerség létrehozása egy mindkét fél számára értékes alternatíva, szemben a jelenlegi privatizációs menetrenddel, amely azt eredményezné, hogy a legértékesebb román társaság fölötti teljes ellenőrzés eladásra kerül" - áll a Mol közleményében.A Mol ajánlatában többek között jelentős kezdeti tőkeemelés szerepel a Petrom kiterjedt beruházási programjának finanszírozására, ezen kívül kölcsönös tulajdonosi viszony kialakítása a két cég között a partnerség külső és belső elfogadtatásának erősítésére, illetve egy erős integráció létrehozása a Petrom és a Mol romániai leányvállalata, a Mol Románia között a Petrom piaci pozíciójának támogatására és a párhuzamos működések elkerülésére.A Mol ajánlata szerint a cég kész a 33,34 százalékos Petrom részesedés valós értékének megfizetésére a román kormány számára most vagy egy későbbi időpontban, a román kormány tetszése szerint.A közlemény szerint a magyar olajtársaság így az egyszerű, egyoldalú kivásárlás helyett a kiegyensúlyozottabb tranzakciót javasolja, a kereszttulajdonlást is lehetővé téve. Ez azt jelenti, hogy a Mol felajánlja román partnerének a részvételt a Mol-csoportban.A közlemény szerint "a Mol meggyőződése, hogy Közép-Kelet-Európa legnagyobb integrált olaj és gáz csoportjainak, azaz a Petromnak és a Mol/Slovnaft/INA csoportnak szoros szövetségre kell lépniük annak érdekében, hogy ( ...) sikeresen vegyék fel a versenyt keleti és nyugati olajipari versenytársaikkal."A Mol mindezeket figyelembe véve tette meg javaslatát a román kormánynak és ezért döntött úgy, hogy a jelenlegi tenderen még nem nyújt be kötelező érvényű végleges ajánlatot. A cég ugyanakkor megjegyzi, hogy amennyiben a román kormány kizárja a közvetlen tárgyalások lehetőségét, úgy a Mol továbbra is megfontolná az ajánlattételt a jelenlegi privatizációs folyamatban, egy olyan formában, amely jobban megfelel a javaslatban leírt struktúrának.A társaság emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben erős stratégiai partnerségre lépett a közép-kelet európai régió vezető olaj és gázipari cégeivel (a Slovnaft-tal Szlovákiában és az INA-val Horvátországban).A Mol jelenleg "előrehaladott tárgyalásokat folytat a PKN Orlen-nel is annak érdekében, hogy ugyanezt az utat követve kiépüljön egy kétségtelenül vezető szerepet betöltő, független olaj- és gázipari konszern Közép-Kelet-Európában" - áll a cég közleményében.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát