Tetszett a cikk?

Az elemzők májusra számítanak újabb kamatmérséklésre, miután a márciusi inflációs adatok a vártnál kedvezőbbek lettek.

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tanács két héttel ezelőtt csökkentette 12 százalékra a jegybanki alapkamatot.Az inflációs várakozások viszonylagos javulása láttán a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők úgy vélik, májusban újabb, ezúttal 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés következhet.A kamatcsökkentés az év további részében is gyorsabb lesz, mint ahogyan azt korábban várták. Egy hónapja még csak két százalékpontos kamatcsökkenést várt a piac az egész évre, most 2,5 százalékpontot. Ez 9,5 százalékos év végi alapkamatot jelentene.További megnyugtató hír, hogy a Reuters felmérés egyetlen résztvevője sem számít az árfolyamrendszer változására. Az ERM II csatlakozás várható késlekedése ugyanis a közelmúltban több nyugat-európai elemzőt is arra indított, hogy a szabadon lebegő árfolyamrendszerre való áttérést javasolja Magyarország számára az ERM II csatlakozásig hátralévő időre. Ha megerősödne az a várakozás, hogy a magyar kormány és a jegybank a forint lebegtetésén gondolkodik, valószínűleg újraélednének a forintsáv elleni spekulációs támadások és felgyorsulna a forró tőke beáramlása, hiszen a spekulatív befektetéseken nagy nyereség keletkezhet, ha megszűnik a forint erősödését gátló sávhatár. Az ERM II-be történő belépéskor a forint középárfolyamát - elemzői becslések szerint - 260 forint/eurós szintre értékelik majd fel a jelenlegi 282,36-ról.A magyar árfolyamrendszer a régióban az egyetlen, amely meglehetősen hasonlít az ERM II-re, így másoknak is módot ad arra, hogy levonják a tanulságokat. A forint példáját látva érthető, hogy az új EU-tagok közül a nagyobbak, így Lengyelország is, a lehető legkésőbb szeretnék feladni szabadon lebegő árfolyamrendszerüket, és belépni az ERM II 30 százalék széles sávjába, mert attól tartanak, hogy egy ilyen sáv határai vonzzák a spekulatív támadásokat. Az utóbbi hónapokban a mielőbbi ERM II-csatlakozást támogató magyar álláspont is fokozatosan puhulni látszott, ezért az elemzők fele 2006-2007-re várja Magyarország ERM II-csatlakozását, és csupán 50 százalékuk számít arra, hogy már jövőre belépünk az euró előszobáját jelentő valutarezsimbe.Soros György, aki a témában szakértőnek tekinthető, hiszen az ő ügyletei kényszerítették a brit fontot az európai árfolyamrendszer elhagyására a 90-es évek elején, szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az új EU-tagok valutái az eurócsatlakozásig sebezhetőek lesznek a spekulációval szemben, ezért ezeknek az országoknak a lehető legkevesebb időt kellene eltölteniük az ERM II-ben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!