A szoftveróriás mára felhagyott az illegális programok visszaszorításával és a profit növelésével; az ázsiai ország meghódítását új eszközökkel képzelik el a cégnél – áll egy Newsweek-elemzésben. A Microsoft 750 millió dolláros szoftverfejlesztési programot indított Pekingben.Pekingben néhány utcányira a 80 millió dolláros költséggel felépített új fejlesztőközponttól, a sikátorokban a Windows és az Office szoftverek a 200 dolláros bolti ár helyett egy dollár körüli áron vásárolhatóak meg. A Kínában használt szoftverek kilencven százaléka nem jogtiszta, ami – tekintve a kalózokkal szemben elnéző, a Microsoft monopolhelyzetével pedig nyíltan ellenséges kínai vezetés magatartását - nem is csoda. Az olcsó szoftver elengedhetetlen kelléke a kínai gazdasági boomnak, Peking pedig nem látja értelmét, hogy az éves szinten ezer dollár jövedelemmel rendelkező lakosság fizetése nagy részét Windowsra költse.

A Microsoft legnagyobb bázisa az Egyesült Államokon kívül a vele nem épp felhőtlen viszonyt ápoló Kína. Az első kínai iroda 1992-es megnyitása óta a Gates birodalom hatalmas üzleti hálózatot hozott létre, ahol a kutatástól a fejlesztésig, a kereskedői hálózattól a marketingtervezésig számtalan tevékenységgel foglalkoznak. Bill Gates és az ügyvezető igazgató, Steve Ballmer rendszeresen találkoznak a kínai kereskedelmi és politikai élet tisztviselőivel, remélve, hogy végre sikerül fogást találni a kínai piacon. A cég jövőjét a nemzetközi eladások jelentik, melyből a kínai piac részesedése igen fontos, hosszabb távon Ballemer pozíciója is ettől függ. A szoftvergyár ennek érdekében most változtat eddigi stratégiáján.

Az új stratégia kísérletet tesz arra, hogy biztos vevőkört alakítson ki teljes árú szoftverei számára, a politikusoknál és a cégvezetőknél kezdve. A cég - kedvezményes megoldásokat kínálva a nagyobb kínai vállalatoknak - segít Pekingnek a helyi szoftveripar fejlődésében, de hozzá is szoktatja termékeihez a felhasználókat. Tavaly szeptemberben az anyacég a kínai részleg élére Timothy Chent tette meg vezetőnek, aki úgy véli: ha sikerülne megnyerni a nagyvállalatokat a legális szoftverek megvásárlására, országszerte meglódulnának a jogtiszta szoftverek eladásai.

A változtatás régóta esedékes, hiszen Kína az utóbbi évtizedben a világ második legnagyobb PC piacává vált, ezáltal pedig potenciális Windows-felhasználóvá. A cég évente 200-300 millió dollár bevételtől esik el csak a kínai piacon - véli egy pekingi technológiai elemző. A szoftvergyár a kilencvenes évek elején lépett fel először a hamisítók ellen, de a nagyvállalatok ellen indított hadjárat nem járt sikerrel. Néhány cég látszatmegoldásként áttért a Linuxra, de emellett továbbra is illegális Microsoft-termékeket használt. Bírálat érte a cég globális árpolitikáját is, mondván, nem fair a harmadik világbeli országoktól ugyanannyit kérni egy szoftverért, mint a nyugati országoktól.

2000-ben Peking nyíltan síkraszállt az ingyenes Linux mellett: a kiberkémkedésektől tartva több állami intézményében is a szabad forráskódú Linux operációs rendszer használata mellett döntöttek. A Gates-birodalom kezdetben csak mosolygott a Linux keltette konkurencián, később mégis rájöttek, valós veszélyt jelenthet a rivális operációs rendszer. Idén februárban aztán a pekingi kormányzat részére is elérhetővé tették a Windows forráskódját, ezzel is csökkentve a biztonsági veszély kérdését.

A Microsoft kínai igazgatói pozícióját az utóbbi öt évben hárman is betöltötték. Az egyik volt topvezető memoárt adott ki a vállalati tapasztalatairól; ebben főként a magas árakat, a kínai kereskedelmi szokások figyelmen kívül hagyását és az általános hozzá nem értést kritizálta. A Microsoft kénytelen volt belátni: a kínai kormány hatékonyabban lép fel a hamisítók ellen, ha már kialakult a saját szoftveripara. Ennek érdekében 2002-ben egy három év alatt megvalósítandó, 750 millió dolláros szoftverfejlesztési program indult Pekingben. Emellett a cég harminchat egyetem informatikai rendszerének fejlesztésében vállalt segítséget, Ballmer pedig tízmillió dollár támogatást ígért a helyi általános iskolák internettel való ellátásához.

Az anyacég ezekkel a támogatásokkal a kínai cégvezetőket szeretné magához édesgetni, de megrövidülni látszik a redmondi központ és a pekingi fejlesztőközpont közti kommunikációs távolság is. Például Chen az első külföldi, aki tagjává vált a Kínai Szoftveripari Szövetség (CSIA) lobbicsoportjának, ezáltal pedig Ballmer igen magas kormányzati körökhöz is eljutott.

Jelenleg az ár talán az egyetlen dolog, amelyben nem közeledik a Microsoft és Kína véleménye. Próbálkozások voltak olcsóbb, de butább, illetve régebbi operációs rendszerek terjesztésére néhány szegényebb kelet ázsiai országban, de Chen szerint ez a modell nem működne Kínában, hiszen ki szeretne fizetni olcsó, de elavult szoftverekért, miközben a legmodernebb laptopok kerülnek forgalomba.

Időközben Redmondban is növekvő türelemmel tekintenek a hatalmas országra, hiszen más hasonló országok, mint Dél-Korea vagy Tajvan példája is mutatja, hogy a helyi szoftverpiacok növekedésével a kormányok érdekelté válnak a kalózkodás visszaszorításában, és ezzel megindul a nyereség termelése is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor