szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak az idén novemberben 0,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára a vártnál kisebb mértékben nőtt, de egyes cikkek jelentősen drágultak.

Az elemzők novemberre 1,26 százalék körüli havi és 5,95 százalék körüli éves fogyasztói áremelkedést vártak. Az év első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 6,9 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Novemberben az "alapdrágulás", a maginfláció 5,3 százalék volt éves összehasonlításban, az előző hónaphoz képest 0,3 százalékot tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árszínvonalat az előző hónaphoz képest az élelmiszerek drágulása 0,07 százalékkal, a háztartási energiáé 0,03, a ruházkodási cikkeké 0,02, a szeszes italok, dohányáruké 0,01 százalékkal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagoknál bekövetkezett árcsökkenés 0,03 százalékkal mérsékelte.

A KSH szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Nőtt az idényáras élelmiszerek ára 4 százalékkal, a sertészsiradéké 5,1 százalékkal, a szalonna és a párizsi, kolbász ára 1,7-1,7 százalékkal, valamint a szalámié, sonkáé 1,4 százalékkal.

Csökkent viszont a sertéshús ára 2,3 százalékkal, a baromfihús 1,8 százalékkal, a liszté 1,7 és az étolajé 1,5 százalékkal. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai összességükben nem változtak az előző hónaphoz képest. Az átlagos szintet kis mértékben meghaladó áremelkedés történt a ruházkodási cikkek és a háztartási energia esetében.

Míg a szeszes italok, dohányáruk körében az átlaggal azonos mértékű emelkedés volt megfigyelhető, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai összességében nem változtak októberhez képest. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árai 0,2 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt, döntően a járműüzemanyag-árak 1,5 százalékos csökkenése nyomán.

Tizenkét hónap alatt, tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a sertészsiradék 49, a cukor 24, a sertéshús 21, a párizsi, kolbász és a rizs egyaránt 10, a kenyér 9, százalékkal drágult. Csökkent viszont 12 hónap alatt az idényáras élelmiszerek ára 21 százalékkal, a tejé 4, a liszté 3, az étolaj és a tojás ára 2-2 százalékkal.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003 novemberében. Az átlagosnál kisebb mértékben nőttek az árak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7,1 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés 17, a szemétszállítás 16, a kábeltelevízió-előfizetés 12 százalékkal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Draskovics: jövőre 4,7 százalékos deficit

A pénzügyminiszter 2005-ben éves átlagban 4,5 százalékos inflációt vár az idei 6,8 százalékos pénzromlás után, és véleménye szerint az uniós normák szerinti következő évi államháztartási deficitet nem növelik a módosító javaslatok, a GDP-arányos államháztartási deficit 4,7 százalék lesz. A Fidesz szerint azonban a jövő évi költségvetés a lemaradás büdzséje lesz.

Gazdaság

Draskovics: az év végére 4 százalékos infláció

A KSH legutóbbi adatai is bizonyítják, megkezdődött az inflációs indexek gyors csökkenése, így teljesíthető lesz jövő év végére a jegybankkal közösen megfogalmazott 4 százalék körüli inflációs cél - mondta az MTI-nek Draskovics Tibor pénzügyminiszter kedden.

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről