szerző:
MTI/hvg.hu

Nyolcvan-százmilliárd forintnyi adó-visszatérítést, illetve pályázati pénzt tart vissza a Pénzügyminisztérium (PM) a költségvetési célok teljesülése érdekében – állítja Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh kifejtette: információik szerint a PM szándékosan próbálja meg a kifizetések határidejét elodázni. A kamara elnöke úgy tudja, ilyen értelmű utasítása van az APEH-nek is. Példaként említette az egyik multinacionális céget, a 10 legnagyobb magyar exportőr egyikét, amelynek 8 milliárd forinttal tartozik az adóhivatal.

Az MKIK elnöke szerint mindebből komoly kára származhat az országnak, amely konkrét befektetésektől eshet el.

Hasonló kritikát fogalmazott meg Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője, egykori pénzügyminiszter is, aki szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter „manipulálja az államháztartás adatait, s félrevezeti a nyilvánosságot.” Varga felszólította a kormányt, hogy „nézzen szembe azokkal a tényekkel, amelyek az elmúlt két esztendő gazdaságpolitikáját jellemezték."

Mint ismert, az államháztartás 2004-es hiányára vonatkozó becslését a múlt évben a PM-nek többször is módosítania kellett: az év eleji GDP-arányos 3,8 százalékról az év végéig egészen 5,3 százalékig jutottak el. A feszített büdzsé kapcsán a média, az ellenzék és a vállalkozók egy része is felvetette, hogy a PM pánikszerűen, túlzó szigorral próbálja a hiány további növekedését megakadályozni (különösen, hogy az elmúlt hónapokban a piacon többször is felbukkantak találgatások Draskovics Tibor menesztéséről).

„A pénzügyminiszter nem manipulál, kivéve, ha Varga Mihálynak hívják" – reagált Varga állításaira Katona Tamás, a PM politikai államtitkára. Katona kifejtette: a kormány betartja a szavát, prognózisai megfelelőek, a pénzügyminiszter pedig nem tart vissza áfát, tavaly az év utolsó napján is történt visszautalás.

A politikai államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy az uniós kapcsolatokkal rendelkező vállalkozások áfa-visszaigénylése lassúbb a korábbiaknál. Indoklása szerint ez azonban a szigorúbb ellenőrzésnek a következménye, amelyre viszont az első negyedéves bevallott és a ellenőrzött adatok közötti jelentős eltérés miatt van szükség.

Hétfőn Balogh Gyula független országgyűlési képviselő feljelentést tett Draskovics Tibor ellen, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és egyéb bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Mint a feljelentés fogalmaz, Draskovics Tibor „előbb szóbeli, majd írásos utasítása alapján az adóhatóság 2004 szeptemberétől kezdődően törvénysértően nem téríti vissza az általános forgalmi adót Magyarországon valamennyi, az arra jogosult adóalanyok részére. Ugyancsak befagyasztotta a 2004-ben esedékes a minisztériumok által meghirdetett pályázatokon elnyert, folyamatban lévő beruházásokhoz kötődő összegek kifizetését is. A Pénzügyminiszter Úr visszaélve hivatali hatalmával, visszafordíthatatlan károkat okozott az érintett gazdasági társaságoknak, mivel azok nem számítottak az egyoldalú intézkedésre és emiatt nem tudják kifizetni a munkabéreket, közterheket, közüzemi díjakat. Egyes esetekben a kis- és középvállalkozók arra kényszerülnek, hogy dolgozókat bocsássanak el.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kuncze a költségvetési hiányt magyarázza

Az idei költségvetési hiányhoz jelentős mértékben hozzájárult, hogy a tavalyi hiánycélok nem teljesültek és a magas jegybanki kamat miatt ez a tervezetnél 170 milliárddal többe kerül - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke egy televíziós nyilatkozatában.

Gazdaság

PM: 7,3 milliárddal nő az államháztartási hiány

A Pénzügyminisztérium (PM) novemberre - a helyi önkormányzatok nélkül - 104,6 milliárd forintos államháztartási hiányt vár, decemberre viszont 97,3 milliárd forintos többletet, így a 12 havi deficit december végéig 7,3 milliárddal 1336 milliárd forintra nő

hvg.hu Gazdaság

Brüsszeli rovó a magyar hiány miatt

Az Európai Bizottság a deficiteljárás fenntartását kezdeményezi Magyarország és Görögország ellen, mivel - megítélése szerint - nem tettek megfelelõ intézkedéseket a túlzott államháztartási hiány leküzdésére.

Hazai gazdaság

Újfajta hiányszámítás az államháztartásban

Más módszertan szerint aktualizálta a múlt héten a Pénzügyminisztérium az euró bevezetéséhez vezető utat felvázoló konvergenciajelentését, így az államháztartás hiánya 2004-ben - papíron - egyszerre lesz nagyobb is és kisebb is a tervezettnél.

A Scooter is jön az EFOTT-ra

A Scooter is jön az EFOTT-ra

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

Elnézték a boltban a csomagolást, véletlenül igazolták, hogy a kávé működik egy ritka betegség ellen

Elnézték a boltban a csomagolást, véletlenül igazolták, hogy a kávé működik egy ritka betegség ellen

Kiszáll a POSZT-ból a Magyar Színházi Társaság

Kiszáll a POSZT-ból a Magyar Színházi Társaság

Jövőre nőhet a közmunkások bére

Jövőre nőhet a közmunkások bére