Szerbia befejezte adósságcseréjét a Londoni Klubbal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szerbia pénteken bejelentette, hogy befejezte régi adósságainak átváltását a Londoni Klub hitelező bankjaival egy új, húszéves, 1,02 milliárdos eurokötvényre, amely napokon belül jegyezhető lesz a luxembourgi tőzsdén.

A bejelentés szerint Szerbia és a magánhitelezők Londoni Klubja eredetileg tavaly egyezett meg, hogy egy 1,08 milliárdos eurokötvénnyel rendezik a 2,6 milliárd dolláros szerb adósságot - a magánhitelezők már ezzel 62 százalékos adósság-elengedést hagytak volna jóvá -, de az összeget később tovább csökkentették, 1,02 milliárd euróra.
   
Az adósság futamideje húsz év, ötéves türelmi időszakkal, az első öt évben 3,75 százalékos, a következő tizenöt évben 6,75 százalékos kamattal.
   
A szerb pénzügyminisztérium közleménye szerint a kötvényt a luxembourgi értéktőzsdére viszik, rögtön azt követően, hogy a szerb parlament jóváhagyta az adósságcserét, amelyre a jövő hét folyamán kerülhet sor.
   
Az adósságcsere nyomán az amerikai Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken megerősítette Szerbia korábbi hosszú távú "B plusz", és rövid távú "B" szuverén adósság-besorolását a devizakötelezettségekre, stabil kilátással.
   
Az indoklás szerint Szerbiában, a gyenge koalíciós kormányok gyakori váltogatása ellenére, az intézményi és jogi haladás ütemes, és viszonylag szilárdnak ígérkezik a makrogazdasági stabilitás.