szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn drágult a kőolaj a szabadpiacon, mert az iráni atomprogram folytatása miatti aggodalmakhoz hozzájárult, hogy egy másik OPEC-tag olajtermelő országban, Nigériában vasárnap fegyveres támadások érték a Royal Dutch/Shell kitermelő berendezéseit.

A New York-i árutőzsde hétfőn zárva van, Martin Luther King Jr. emléknapja miatt. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, februári határidőre pénteken hordónként (159 liter) 63,92 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 2 centtel olcsóbban a csütörtöki zárónál.
 
A West Texas Intermediate márciusra pénteken hordónként 64,58 dolláron zárt New Yorkban, 9 centtel drágábban, mint egy nappal előtte.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, februári határidőre pénteken gallononként (3,78 liter) 1,7311 dolláron végzett a NYMEX-en, 0,0126 dollárral drágábban a csütörtöki NYMEX-zárónál. A benzin márciusra pénteken gallononként 1,7704 dolláron zárt a NYMEX-en, 0,0073 dollárral drágábban, mint január 12-én.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 62,46 dollár volt a legközelebbi, februári határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 20 centtel drágább a pénteki zárónál. Hajnalban előbb 19 centtel, majd 20 centtel volt drágább a korábbi árnál. Pénteken hordónként 62,26 dolláron zárt, 36 centtel olcsóbban, mint csütörtökön. A Brent márciusra hétfő reggel hordónként 62,82 dollár volt az IPE-jegyzésben, 22 centtel drágább a pénteki zárónál.

A West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 70,85 dolláron. A 2004-es árcsúcs 2004. október 25-én volt, hordónként 55,67 dolláron, szintén napközben. A West Texas
Intermediate legközelebbi határidejének tavalyi, 2005-ös utolsó ára, hordónként 61,04 dollár, 40,48 százalékkal volt magasabb a 2004-et záró 43,45 dollárnál. A WTI negyedik éve drágult egyvégtében évi átlagban, összesen 120 százalékkal.

Hétfő reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 556,40 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,90 dollárral drágább a pénteki későinél. Pénteken napközben 557,50 dollárt ért el az európai kereskedelemben, ez a legújabb 25 éves csúcsa. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trend

Olajálló világgazdaság

A tavalyinál lassúbb, de változatlanul egészséges, 3,2 százalékos növekedést ért el a világgazdaság 2005-ben a Világbank szerint, annak ellenére, hogy a globális konjunktúrára igencsak rányomta bélyegét a rekordmagasságba - nyár végére hordónként 70 dollárig - emelkedő és az év végén 60 dollár körül mozgó olajár. A konjunktúrában meghatározó amerikai gazdaság 3,6 százalékkal nőtt, lendületét sem a drága olaj, sem a Katrina hurrikán sokkja nem törte meg. Az sem ártott, hogy a jegybank szerepét ellátó Fed az infláció féken tartása érdekében az idén is folytatta a monetáris szigorítást, a kamatok fokozatos emelését.

Világ

Olajbiznisz

Szinte senki sem kapta fel a fejét, amikor tavaly szép csendben az észak-iraki autonóm kurd terület nyugati részét...

MTI Gazdaság

2005 a nagy olaj- és benzindrágulás éve volt

Az elmúlt év jelentős drágulást hozott a kőolaj, a benzin, a fűtőolaj árában, az idei kilátásokról azonban egyelőre visszafogottan nyilatkoznak az elemzők, nem látnak határozott tendenciát.

MTI Világ

Irán: a szankciók felhajthatják az olajárakat

Bármely szankció, amelyet Irán ellen alkalmaznak vitatott nukleáris programja miatt, felhajthatja az olajárakat - jelentette ki az iráni gazdasági miniszter vasárnap, az állami rádióban.

MTI Világ

Lassan olcsóbb lehet az olaj

Ma reggel a kőolaj kissé olcsóbb lett a szabadpiacon, kiigazításban a befektetési alapok nagy vásárlásai nyomán, amelyek 11 heti csúcsra emelték keddre az árakat, de jelentős visszaesésre nem lehet számítani, mert az elemzői előrejelzések szerint az amerikai stratégiai tartalékok a múlt héten tovább fogytak, és az OPEC-nél mind határozottabban jelzik, hogy a második negyedévre napi egymillió hordós termeléscsökkentést terveznek.

MTI Gazdaság

Kína olajmezőt vásárolt

Kína állami olajvállalata Nigériában vásárolt kitermelésre kijelölt területet,és további tervei is vannak ebben az iparágban.

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

A Samsung Galaxy S21 lehet a telefon, amelynek most kiszivárogtak a teszteredményei

A Samsung Galaxy S21 lehet a telefon, amelynek most kiszivárogtak a teszteredményei