szerző:
MTI

A Mol finomítóiban próbálhat részesedéseket szerezni az orosz piacvezető Lukoil, latolgatta egy orosz lap keddi számában.

Előnyös olajszállítási szerződések fejében a Mol hozzáférést engedhet a Lukoilnak magyarországi és szlovákiai olajfinomításához, tételezte fel a Kommerszant, kommentálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap fogadta Vagit Alekperov Lukoil-vezért.

A százhalombattai finomítón kívül a Mol tulajdonában van a pozsonyi Slovnaft finomító is. A múlt évben a Lukoil vált a magyar cég fő szállítójává, ötéves szerződést kötve vele évi 5 millió tonna olaj szállítására. A Kommerszant szerint a Mol vezetőinek nagy kő esett le a szívéről, amikor a Lukoil cáfolta, hogy érdeklődne a magyar cég részvényei iránt.

Alekperov közölte Putyinnal, cége egy sor nagy beszerzésre készül Európában és az Amerikában a feldolgozó ágazatra összpontosítva, hogy közvetlenül juthasson el a végfogyasztókhoz, saját kiskereskedelmi hálózatain keresztül, elkerülve az Urals márkájú nyersolaj eladásával járó veszteségeket.

A Vedomosztyi szerint a Lukoil magyarországi üzletére ráfér Putyin támogatása: a Lukoil két tucat benzinkútja még magyar dimenzióban is jelentéktelen, és a Lukoil romániai finomítójából kell ellátni őket. Magyarországon nem könnyű gyökeret ereszteni, minden olajüzletrész, a feldolgozás, a tárolás, a legnagyobb kúthálózat a Mol tulajdonában van, amelynek 11,8 százalékát a magyar állam birtokolja az aranyrészvénnyel együtt. A Mol-ban senkinek sem lehet 10 százaléknál több szavazati joga, még ha nagyobb részvényhányadot birtokol is.

Alekperov, aki e hónap végén tagja lesz a Putyint Budapestre kísérő orosz küldöttségnek, reméli, hogy az elnök támogatásával egyezségre juthat a "nyakas magyarokkal", vélte a Vedomosztyi. Alekperovnak az amerikai Forbes magazin orosz változata tavaly áprilisban 4,1 milliárd dolláros vagyont tulajdonított, amivel a tizedik helyet foglalta el az orosz oligarchák rangsorában.

A Kommerszant szerint Alekperov tavasszal bejelentheti egy görög finomító megvásárlását. Görögország élénk tárgyalást folytat a Lukoillal és az állami ellenőrzésű Gazprommal a Burgasz-Alexandrúpoli olajvezeték építéséről, és az üzlet része lehet a Lukoil beengedése a görög finomításba, vélték piaci elemzők.

Egy másik verzió szerint a Lukoil közel állhat részesedés szerzéséhez az amerikai CITGO Petroleumban, amely a venezuelai PdVSA leányvállalata. A Lukoil a CITGO két finomítójára pályázik az Egyesült Államok déli részén - értesült a Kommerszant, amely szerint ennek alternatívájaként egy finomító építése jöhet számba Venezuelában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu English version

Lukoil Plans Gas Station Network In Hungary

Russian oil giant Lukoil plans to establish a network of 100-120 filling stations and obtain 10% share in Hungary’s gas station market through Lukoil Downstream Hungary Kft., a 100% subsidiary of its foreign outlets.

Gazdaság

A ConocoPhillips veheti meg a Lukoil-papírokat

Az amerikai ConocoPhillips olajtársaság 1,988 milliárd dollárért vásárolhatja meg az orosz Lukoil meghirdetett 7,59 százalékos tulajdonrészét. Ez volt az idei legnagyobb orosz privatizáció.

Gazdaság

Olcsóbb benzinnel startolt a Lukoil a magyar piacon

Benzinkút-hálózat kiépítését kezdte meg a legnagyobb orosz olajtársaság, a Lukoil hazai leányvállalata, a Lukoil Downstream Magyarország Kft. A jelenleg 19 töltőállomást üzemeltető cég 2006-ra 100-120 benzinkutat szeretne működtetni.

Gazdaság

A Lukoil szemet vetett a Petrolra

Bolgár sajtójelentések szerint az orosz Lukoil meg akarja szerezni a bolgár Petrol üzemanyag-elosztó céget: első lépésben annak 18,3 százalékát 41 millió euróért.

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak