szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ásványvizek forgalmának fellendülése az idén is folytatódik az ACNielsen 2005 márciusa és 2006 februárja között végzett felmérése szerint. Az éves kiskereskedelmi forgalom értékben 34 milliárd forint, mennyiségben pedig megközelíti az évi 680 millió litert.

A piackutató szerint, az átlagárak egyre alacsonyabbak: a kiskereskedelmi márkás ásványvizek térhódításával, illetve a modern bolttípusok mind nagyobb piaci részesedésével egyre olcsóbb az ásványvíz. Míg tavaly februárban egy liter szénsavmentes ásványvíz átlagos fogyasztói ára 63 forint volt, addig az idén februárban 57 forintba került. Ugyanebben az időszakban a szénsavban dús ásványvíz ára 47-ről 44 forintra, míg az enyhe szegmensé 68-ról 60 forintra
csökkent.

Az ACNielsen adatai szerint a modern bolttípusok piaci részesedésüket tovább növelték, és az összes eladott mennyiség 71 százalékát értékesítették 2005 március-2006 február között.

A modern bolttípusok közül a hipermarketre a kiskereskedelmi értékesítésből mennyiségben 34 százalék jutott mind 2005 március-2006 februárban, mind a megelőző hasonló időszakban. A 401-2.500 négyzetméter közötti üzletek részesedése ugyanakkor 35-ről 37 százalékra emelkedett, míg a 401 négyzetméternél kisebbek részesedése 2 százalékponttal, 29 százalékra csökkent.

Az ACNielsen szerint kiemelkedően magas a kereskedelmi márkák piaci részesedése: 38 százalék jutott rájuk az ásványvíz mennyiségi eladásából az idén februárban. Ez 5 százalékponttal haladja meg a tavaly februári, illetve 13 százalékponttal a tavalyelőtti második hónapban regisztrált adatot.

A piackutató adatai szerint még mindig a dús szénsavas ásványvíz a legnagyobb szegmens, de egyre kelendőbb a szénsavmentes változat. Az előző hasonló periódushoz képest 2005 március-2006 februárban 2 százalékponttal, 26 százalékra nőtt a szénsavmentes vizek részesedése a kiskereskedelem mennyiségben mért forgalmából, míg a dús szénsavasé 2 százalékponttal 69 százalékra csökkent.

A kiszerelés típusok között a nem visszaváltható műanyag palackos ásványvíz mennyiségben tovább növelte piaci részesedését, és 2005 március-2006 február között elérte a 97 százalékot. Szintén koncentrálódnak a kiszerelés méretek: mennyiségben 2005 március-2006 februárban az 1,5 literesre jut az értékesítés 80 százaléka. A bolti eladás regionális megoszlását tekintve az összes eladott ásványvíz 39 százaléka Budapestre és Pest megyére jutott 2004 március-2006 februárban - áll az ACNielsen közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ásványvízharc politikai okok miatt?

Montenegrói-szerbiai kereskedelmi háborúba torkollhat belgrádi elemzők szerint az, hogy Podgorica minőségi kifogásokra hivatkozva betiltotta Montenegróban öt szerbiai ásványvíz forgalmazását.

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben