szerző:
hvg.hu

A heti eseményeket nem a gazdasági, sokkal inkább a politikai események határozták meg. A gazdaságra gyakorolt hatás egyértelműen negatív, még akkor is, ha a kormányfő „beismerése” a piaci szereplőket és a befektetőket nem rázta meg, mivel a bizalmi kérdések már évek óta napirenden vannak a gazdasági életben.

Rendkívül károsan hat a piacra, hogy a mai helyzet a teljes hazai politikai elit erkölcsi erodálódásához vezet. A továbbiakban nehezen elvárható, hogy a külföldi befektetők bizalma erősödjön, mivel a nagyobbik kormánypárt szavahihetősége a nyilvánosságra került felvétel után erősen kérdőjeles, miközben az ellenzék továbbra is populista kijelentéseket tesz, amelyek megvalósulása – esetleges kormánypozícióba kerülésük esetén – tovább rontaná a gazdaság helyzetét.

Az elemzők és a piaci szereplők reakciója éppen olyan megosztottságot mutat, mint amennyire megosztották a társadalom egészét az elmúlt napok eseményei. A Fitch negatív kilátásra változtatta az eddigi semleges kilátást, míg mások éppen ellenkezőleg vélekednek; az események után végre elindulhat egy valós alapokon nyugvó, felelős állami magatartás, amely segíti majd a gazdaság rendbetételét. Mivel ezek inkább politikai kérdések, megválaszolásuk nem a mi feladatunk, de a piaci hatás nem kérdéses; nem csak a pénzügyi befektetői hangulat, hanem a reálgazdasági kihatások is csak negatívak lehetnek ebben a helyzetben!

Devizapiacok. Mint korábban már sejthető volt, a FED legutóbbi ülésén nem emelt az irányadó kamaton. Ez nem csak egy lépés kimaradását, alighanem a kamatemelési periódus végét is jelenti. Ez jól látható a fejlett piacokon kialakult kötvénypiaci hozamokon is, mivel tovább folytatódott a piaci konszolidáció, ami a hozamok csökkenését eredményezte.
Az EUR/USD devizapár esetében a mozgások jól tükrözik a befektetők azon elképzelését, hogy az eurózóna és az Egyesült Államok jegybankjai már nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben emelhetik a kamatokat. Ennek az lett a következménye, hogy a dollár ismét – bár csak kis mértékbe – gyengült az euróval szemben. Az 1,26-os szint elérése nem sikerült ugyan, de az itt végrehajtott euró-vételek már rövidtávon is jó eredményt hoztak. Ma mind a dollár, mind az euró piacokon a kötvények vétele javasolható.A hazai piaci viszonyokat meghatározó politikai események hatása csakis és kizárólag egy irányba hathatott, a gyengülés felé. Nem kétséges, hogy a továbbiakban is a forint gyengülése lehet a meghatározó piaci trend, mivel a bizalom további gyengülése felerősítheti azon folyamatok negatív hatásait, amelyek a külső környezet felől érkeznek. Ezek pedig az olaj árának esése, a lengyel politikai válság, illetve a feltörekvő piacokon általában kialakult újabb tőkekivonási hullám. A fejlett piacokon ugyanis jelentősen alacsonyabb kockázatok mellett stabil kamatkörnyezetben öt százalékot is meghaladó hozamok mellett a befektetők nem hezitálnak sokat befektetési döntéseik meghozatalakor. Ebben a helyzetben ismét csak azt tudjuk ajánlani, hogy a forint esetleges erősödését euró, illetve dollár vételével célszerű lereagálni.

Legyünk óvatosak a vásárlásokkal! (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiacon a fejlett piacokat tekintve hosszú idő óta először eljött az a periódus, amikor – akár hosszabb távon – folyamatosan csökkenhetnek a hozamok, ami extraprofitot jelenthet a befektetők számára. Ha a hozamok/kamatok szintje nem is csökken jelentős mértékben, még mindig érdemes lehet euróban, illetve dollárban denominált kötvényeket vásárolni, hiszen így is öt százalék körüli hozamok érhetők el, miközben a forint további gyengülésének esélye növekszik.

A hozamok szintje emelkedik, de nem lehet tudni, hogy hol lehet ennek e trendnek a vége, hiszen a politikai játszmák vége sem látható világosan. De az sem tudható még, hogy a lengyel helyzet hogy alakul és az sem látható világosan, hogy a fejlődő piacokról történő tőkekivonás milyen mértékű lesz a közeli jövőben. Ez bizony egy sok ismeretlenes egyenlet, amelynek megoldó képlete nincs a kezünkben, de azt mindenképpen látni kell ebben a helyzetben, hogy a piaci kockázatok jelentős mértékű emelkedése nem kedvez a forint alapú kötvények vételének. A rövid kötvények (maximum 3 hónapos futamidő) tartása is csak likviditási szempontok miatt javasolható.Látható, hogy az év eleji szintekhez mérten már 80-180 bázispontos hozamemelkedések következtek be, de a folyamat – véleményünk szerint - itt nem áll meg!

Részvénypiac. A részvénypiacokon a fejlett piacok hullámzó teljesítményt mutattak, de általánosságban inkább pozitív irányú mozgások alakultak ki.Erre a már korábban említett kamatemelési periódus lezárása, valamint a csökkenő olajárak adtak lehetőséget. A továbbiakban is erős piacokra számítunk, különös tekintettel az amerikai és európai kisvállalati szegmens tekintetében. A hazai piacon már nem volt ennyire rózsás a kép, hiszen a politikai események itt is erős hatást gyakoroltak az árakra. Természetesen negatív irányba mozdultak a jegyzések.

A Mol-t a csökkenő olajár, az OTP részvényeit a térségben jelentkező eladói nyomás és a Fitch hitelminősítő állásfoglalása, a gyógyszeripari cégeket a gyógyszerkasszába történő fizetések ismételt emelésének híre külön is terhelte, így lehet, hogy a múlt héten csütörtökön még 23 000 ponton tartózkodó index péntek délelőttre már 21 500 pont alá esett. A továbbiakban vásárlásokat csak egyes feltételek esetén javasolhatunk. A legfőbb feltétel, hogy a politikai helyzet konszolidálódjon, de az egyes részvények tekintetében még árszinteket is érdemes figyelembe venni. Ezek; Mol: 19 500, OTP: 6300, Richter: 40 000, Egis: 28 000. Ezen szintek alatt már érdemes megfontolni a vételeket.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: max. 3 hónap: tartás

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: vétel

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

- Befektetési alapok:

Ingatlanba fektető részvény alapok (EUR-ban denominált)Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Frontális karambol történt Bárándnál, mentőhelikopter szállította kórházba a sofőröket

Frontális karambol történt Bárándnál, mentőhelikopter szállította kórházba a sofőröket

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Ismét figyelmeztetést adtak ki lisztéria miatt, már halálos áldozat is van Spanyolországban

Ismét figyelmeztetést adtak ki lisztéria miatt, már halálos áldozat is van Spanyolországban

55 milliós állami támogatást kapott egy polgármesteri kabinetvezető panziója

55 milliós állami támogatást kapott egy polgármesteri kabinetvezető panziója

14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok

14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok