szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Köztársaság idei első nemzetközi kötvénykibocsátását kedden hajtották végre, az egy milliárd euró összegű, 10 éves futamidejű, évi 4,375 százalékos fix kamatot fizető papír hozama 0,438 százalékkal haladja meg az ezen a lejáraton referenciának számító német államkötvény hozamát.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása alapján az ez évi finanszírozási tervvel összhangban került sor Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátására.

Az ÁKK közleménye szerint a kötvénykibocsátás főszervezője a BNP Paribas, a Dresdner Kleinwort és az ING pénzintézet volt.

A kibocsátott egy milliárd euró összegű kötvény lejárata 2017. július 4., kibocsátási ára 99,384 százalék, hozamfelára a 2017. január 4-én lejáró 3,75 százalék kamatozású Bund felett 0,438 százalék.

Az ÁKK közleménye kiemeli: az új benchmark kötvény tovább szélesítette a befektetői kört olyan országokban és régiókban - például a skandináv államokban, Spanyolországban, Portugáliában, és a Benelux-országokban - is, amelyek nem számítanak a magyar állampapírok hagyományos vásárlóinak.

A kétszeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvény hozamfelárát a másodpiaci hozamgörbével összhangban állapították meg. Az állampapír kibocsátásából befolyó összeg általános finanszírozási célokat szolgál - mutat rá a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!