szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 223,40 pontos emelkedéssel 24059,38 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 0,94 százalékos erősödés.

A részvénypiac 24 milliárd forintot megközelítő, átlagos forgalmat bonyolított le. A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom gyengült a keddi záráshoz viszonyítva. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 45,32 ponttal, 1,71 százalékkal 2692,54 pontra nőtt.

Míró József, az Erste Bank részvénypiaci stratégája a szerdai, kereskedésből kiemelte, hogy míg általában a vezető részvények a forgalom 90-95 százalékát adják, szerdán ez az arány mintegy 85-88 százalék volt csupán. Több kis kapitalizációjú részvény - Synergon, TVK, Rába, Fotex, Állami Nyomda - forgalma meghaladta a 300 millió forintot, árfolyam emelkedésük pedig a 3,5-4,3 százalékot.       

A nap nyertese a Richter volt, amely úgy tűnik, kiszabadul végre az Egis káros hatása alól. A Merril Lynch a nap folyamán semleges besorolást adott ugyan a Richterre, de megállapította hogy "a befektetők már túl vannak a legrosszabbon". A nap negatív meglepetése, hogy a Mol és a Magyar Telekom is lemaradt az olaj, illetve a távközlési szektor tengerentúli erősödéséről. Az olajpapír gyengesége azzal is összefügghet, hogy a társaság negyedik negyedévi eredménye valószínűleg elmarad a várakozásoktól -  mondta el a szakember.  

Az OTP részvények ára 77 forinttal, 0,89 százalékkal 8702 forintra nőtt. A bankpapír 9,2 milliárd forintos forgalma viszonylag alacsonynak számít. A Mol árfolyama mindössze 10 forinttal emelkedett, 20210 forinton zárt 6,6 milliárd forintos forgalomban. A Richter 1540 forinttal, 4,07 százalékkal 39385 forintra emelkedett 4,5 milliárd forintos forgalomban. A másik gyógyszerrészvény, az Egis ára 270 forinttal, 1,13 százalékkal 24100 forintra nőtt, forgalma 224 millió forint volt. A Magyar Telekom 5 forintot, 0,50 százalékot gyengült, 1000 forinton zárt, forgalma 747 millió forint volt. 

A kisebb papírok közül tovább erősödött a napok óta jól teljesítő TVK-részvény, a papír 300 forintos, 4,38 százalékos emelkedéssel, 7.150 forinton zárt. A Rába 54 forinttal, 4,23 százalékkal 1,330 forintra nőtt a javuló eredménykilátásainak köszönhetően. A Synergonra kedvezően hatott a társaság árszervezéséről szóló bejelentés, árfolyama 50 forinttal 1340 forintra emelkedett.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Óvatosan kezdhet ma a tőzsde

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok szerdán óvatosan kezdenek, arra a kilátásra, hogy a Fed a mai napon szinte biztosra vehetően nem kezd enyhítést.

MTI Gazdaság

Erősödés várható a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,09 pontos emelkedéssel, 23881,07 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 0,19 százalékos erősödés.

MTI Gazdaság

Gyengültek a tőzsdék Európa-szerte

A nagy nyugat-európai részvénypiacok kedden gyenge teljesítményt nyújtottak, követve a hétfői New York-i hangulatot a Fed szerdán befejeződő kamatértekezlete előtt, amelytől nem várnak enyhítést a piacon.