szerző:
MTI/hvg.hu

Tarthatóak a hosszú távú magyar konvergenciacélok az Európai Bizottság szerdán kiadott értékelése szerint, de a testület egyúttal kockázatokra is figyelmeztetett.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos. Egy év múlva visszanézne
© AP
A bizottság az euróbevezetés előkészítésének pályáját felvázoló konvergenciaprogram decemberben beadott változatát értékelte – a magyar dokumentum viszonylag keveset változott a szeptemberben Brüsszelbe juttatott, átdolgozott programhoz képest. Sajtóközleményében a testület leszögezte: Magyarország december elején benyújtott programja a bizottság által már szeptember végén megvizsgált és a tagországok kormányainak képviselőiből álló tanács által támogatott stratégiát tükrözi, amelynek célja, hogy a 2006-ra várható 10 százalékos hiányt 2010-re 2,7 százalékra szorítsa le.

„Az idénre tervezett 3 százalékos deficitcsökkenés nagyon jelentős. Azt kérjük Magyarországtól, hogy szigorúan hajtsa végre idei költségvetését, tekintettel arra, hogy ez évben várhatók a nagy kiigazítások” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Amelia Torres, Joaquín Almunia pénzügyi biztos szóvivője. „Remélem, hogy egy év múlva visszanézve a magyarok is magabiztosan gondolhatják majd, hogy már egy nagy lépést tettek a jó irányba” – idézte Almuniát a közlemény.

A testület szerint szigorúan be kell tartani az idei költségvetést, és szükség esetén pótlólagos intézkedéseket is tenni kell. „A kiigazítás megvalósítása érdekében Magyarországnak szigorúan végre kell hajtania a 2007-es költségvetést, mérsékelnie kell a kiadásokat, beleértve a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére” – áll a közleményben.

Az értékelés szerint a program összhangban áll azzal a tervvel, hogy 2009-re az államháztartási deficit 3 százalék körülre csökkenjen. Kiemelte a bizottság azt a törekvést, hogy összehangolt kiigazítási erőfeszítéssel jelentősen mérséklődjön az elmúlt évek magas államháztartási hiánya. A terv alapján Magyarország a tavalyi 10,1-ről 2009-re 3,2 százalékra csökkenti deficitjét, majd egy évvel később az uniós előírásokban szereplő 3 százalék alá.

A bizottság emlékeztet rá, hogy: „A magas hiánynak a kezdeti időszakra koncentrált kiigazítási törekvések révén történő csökkentése érdekében 2006 nyara óta számos bevételnövelő és kiadáskorlátozó intézkedést hoztak, többek között a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatási rendszer területén. A költségvetési célkitűzések megvalósításának kockázata (főként 2008-tól) a kiadás-befagyasztás hatékony végrehajtásának bizonytalanságával, illetve a szükséges strukturális reformok végrehajtása terén várható esetleges késlekedéssel kapcsolatos".

A program pozitív elemei között az értékelés szerint a konszolidációt célzó konkrét intézkedések szerepelnek. „A túlzott hiány tervezett kiigazítása azonban a program szigorú végrehajtásától, és különösen a bejelentett szerkezeti reformok további pontosításától és végrehajtásától függ” – emelte ki a testület.

Négy végrehajtandó pont (Oldaltörés)


A bizottság egyben jelezte, hogy a tavaly októberi pénzügyminiszteri ülésen hozott ajánlások fényében a miniszteri tanácsnak áprilisban az alábbiakra kell felkérnie Magyarországot:

1. Szigorúan hajtsa végre a 2007-es költségvetést, és tegye meg a megfelelő lépéseket a túlzott hiány szükség esetén további intézkedések révén történő kiigazítására 2009-ig; gondoskodjék, hogy a bruttó adósság GDP-hez viszonyított aránya lehetőleg 2009 előtt szigorúan csökkenő pályára álljon.

2. A költségvetési szabályok fejlesztése és az államháztartás intézményi kereteinek megerősítése révén a 2007-ben megtett első lépésekre építve fokozza a költségvetési ellenőrzést;

3. Tartósan szorítsa vissza a kiadásokat a közigazgatási és az egészségügyi rendszer bejelentett karcsúsításának, illetve az oktatási rendszer tervezett reformjának gyors elfogadása és végrehajtása révén;

4. Az államadósság szintjére és az elöregedéssel kapcsolatos kiadások előrejelzett növekedésére való tekintettel a középtávú célkitűzések megvalósítása irányában tett megfelelő előrelépés, valamint a bejelentett további nyugdíjreform-intézkedések végrehajtása révén fejlessze az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát."

Nem okozott meglepetést, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar konvergenciaprogramot. Veres János pénzügyminiszter már korábba jelezte, a program alapjában véve annyiban különbözik a szeptemberitől, hogy az akkor vállalt reformdöntések jó része azóta jogi formát öltött a kormány és a parlament döntései nyomán. „Nem változik az a makrogazdasági pálya, amelyet Magyarország kitűzött maga elé, és amelyet október 10-én az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa elfogadott és jóváhagyott” – mondta akkor a miniszter.

A bizottság szerdán más országok programjait is megvizsgálta, köztük Lengyelországét. Utóbbi számára ajánlásokat is megfogalmazott, miután valamivel magasabbnak véli a deficitkilátásokat a Varsó által tervezettnél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Módosították a konvergenciaprogramot

Magyarország külső finanszírozási igénye a GDP százalékában 2007-ben 3,6 százalék, 2008-ban 1,7 százalék lesz - áll a Pénzügyminisztérium által pénteken közzétett módosított konvergenciaprogramban, ami némileg kevesebb a szeptemberben rögzített 4,2, illetve 2,2 százaléknál.

MTI Gazdaság

Az EU pénzügyminiszterei jóváhagyták a konvergencia programot

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei keddi tanácskozásukon (Ecofin) jóváhagyták a magyar konvergencia programot, jelentette egy EU-diplomatára hivatkozva a Reuters. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 2009-ig kap időt az államháztartási hiány csökkentésére.

MTI Itthon

Kormánybeszámoló - konvergenciaprogram

A kormány kiigazító intézkedésekkel, a gazdaságpolitika középtávú kereteinek kijelölésével biztosította, hogy az államháztartás hiánya 2009-re az egyensúlyi szintre csökkenjen- áll az Új Magyarország című kormányzati értékelésben. A kiigazítás a növekedés átmeneti megtorpanását követően a kormányzati ciklus második felétől biztosítja a gazdaság gyors fejlődését

MTI Gazdaság

Járai: a konvergenciaprogram nem visz közelebb az euróhoz

Magyarország az egyetlen tagállam az Európai Unióban, amely a mastrichti kritériumok egyetlen pontját sem teljesíti, pedig az euró bevezetése dinamizálná a gazdaságot, és kiszámítható árfolyama révén a vállalkozóknak nagyobb biztonságot jelentene - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

MTI Gazdaság

Veres: hitelesnek tekintik a konvergenciaprogramunkat

Hitelesnek tekinti a magyar konvergenciaprogramot mind az Európai Bizottság, mind az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa - szögezte le Veres János pénzügyminiszter, miután a tanács elfogadta a programot, és a túlságosan magas államháztartási deficit leszorítására újabb ajánlásokat adott Magyarországnak.

MTI Gazdaság

A konvergenciaprogrammal nőnek a kamatkiadások

A decemberi aktualizált, a kormány által pénteken jóváhagyott konvergencia-program a szeptemberi változathoz képest 200 milliárd forintos többlet kamatkiadást tartalmaz a következő négy évre, ám az államháztartás elsődleges egyenlege a szeptemberinél kedvezőbb lesz - áll a Pénzügyminisztérium honlapján közölt dokumentumban.

MTI Gazdaság

Veres: a költségvetés igazodik a konvergenciaprogramhoz

A jövő évre összeállított költségvetés szigorúan igazodik a kormány konvergenciaprogramjához, a büdzsé javaslatához benyújtott kormánypárti módosító indítványok között nincsenek olyanok, amelyek a hiányt növelnék - mondta Veres János a magyarországi Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szerda esti budapesti rendezvényén.

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester