szerző:
MTI/hvg.hu

Egyöntetűen derűlátóbbak a magyar kormánynál a költségvetési kilátások megítélésében londoni feltörekvő piaci elemzők, akiknek szerdai elemzései szerint az előző este közzétett januári hiányszámok is jelzik az optimizmus megalapozottságát. A pénzügyminisztérium bejelentése szerint az államháztartás önkormányzatok nélküli januári hiánya 196,1 milliárd forint lett a korábban jósolt 224,6 milliárd forint helyett.

A londoni City. Innen nézve most felhőtlen az ég
Magyarország felett
© lonpics.com
A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport szerdai elemzése szerint, jóllehet az első havi deficit jóval meghaladta a tavalyi azonos hónapban mértet, összességében már látható, hogy a takarékossági program elkezdett hatni. Mivel a részletes bevételi és kiadási lebontás még nem ismert, a program eddigi hatása sem mérhető fel pontosan, de a fő számok máris valamelyes megkönnyebbülést hozhatnak a piacokra, mivel a kormány saját hiányelőrejelzését is alulteljesítette. Ez növeli az egész évre szóló, 6,8 százalékos (ESA95-ös szabványú) deficitcél hitelességét, áll a Barclays Capital hétfői londoni kommentárjában.

A Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlegének elemzése szerint a ház – amely januárra 190 milliárd forintos hiány jósolt – nemcsak az első havi, de a 895 milliárd forintos első negyedévi hiányról szóló pénzügyminisztériumi előrejelzést is „eltúlzott mértékben borúlátónak” tartja.

A GS szerint a magyar kormány el fog maradni saját „konzervatív” költségvetési céljaitól, és valószínű, hogy mind az első negyedévi, mind az év végi hiány alacsonyabb lesz a hivatalos várakozásnál. A ház elemzése szerint a kormány jelenleg éppen hitelességét építi újjá a piacokon, és ebből az okból „hajlamos inkább óvatos irányban tévedni”.

A Goldman Sachs szerint a 2006-os államháztartási hiány is valószínűleg elmaradt a 10,1 százalékos tervtől, és a cég 2007-re 6,4 százalékos GDP-arányos deficitet jósol a konvergenciaprogramban szereplő 6,8 százalék helyett. Az elemzés szerint a költségvetési előrelépés kedvező a magyarországi hozamgörbe hosszabb végén, az idei első néhány hónap inflációs számainak lehetséges hatása azonban aggodalomra adhat okot.

A Dresdner Kleinwort – a Dresdner Bank londoni befektetési részlege – szerint a közszféra pénzforgalmi szemléletű hiányhelyzetének elsődleges idei becslése is arra enged következtetni, hogy a kormány folytatja a deficit ellenőrzés alá vonására, valamint saját hitelességének újjáépítésére tett erőfeszítéseit. Tekintve a bevételek kedvezőtlen eloszlású szezonalitását, valamint azt, hogy a kiadások jelentős arányban terhelik az év első időszakát, nem valószínű, hogy a költségvetési konszolidáció hatása a második negyedév vége előtt érdemben érezhetővé válik. Mindemellett a kormányra nehezedő nyomás az újabb tiltakozások és a közszférabeli sztrájkok kilátása miatt erős marad a következő néhány hónapban.

A Dresdner Kleinwort szerint mindazonáltal valószínűtlen, hogy a kormány rövidtávon felvizezi költségvetési intézkedéseit, ráadásul a folytatódó élénk euróövezeti növekedés a magyarországi növekedési kilátásokat is javítja, ami kedvezően hathat az idei kormányzati bevételekre.

A JP Morgan befektetési bankcsoport szerdai londoni elemzése szerint a januári költségvetési „meglepetés” mértéke és iránya is beleillik abba a kormányzati stratégiába, amely szerint a kormány „konzervatív” deficitcélt jelöl meg, amelyet aztán alulteljesít. A ház szerint az év egészére is valószínűsíthető, hogy a tényleges hiány el fog maradni a 6,8 százalékban meghatározott, ESA95-ös szabvánnyal számolt, nyugdíjreform-költségeket is tartalmazó céltól, mivel úgy tűnik, hogy az áfa-bevételeket alulbecsülték. Az utóbbi hetekben egyre több elemzés utal arra, hogy a londoni elemzői közösség fokozatosan még a kormánynál is derűlátóbbá válik a magyar költségvetési kilátásokkal kapcsolatban. Ennek egyik legmarkánsabb megnyilvánulása az volt, hogy karácsony előtt az addigi leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította vissza Magyarország közepes befektetői, „BBB plussz” szuverén adóskockázati besorolásának kilátását a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítőjének akkori londoni indoklása szerint a negatív kilátás stabilra módosítása, amellyel a cég levette a napirendről a magyar adósosztályzat belátható időn belüli rontását, tükrözi a „figyelemreméltó” konszolidációs menetrend betartása iránt mutatott kormányzati elkötelezettséget. Ez jó esélyt ad, hogy „legalább a következő két évben” teljesülnek a költségvetési célok.

Az S&P január végén Londonban tartott éves európai hitelfolyamat-elemző szakszemináriumán a cég európai szuverén minősítésekért felelős vezérigazgatója, Moritz Kraemer a következő időszakra nézve reálisnak nevezte a költségvetési célkitűzéseket, és azt mondta: a magyar kormány költségvetési csomagja az utóbbi évek legjelentősebb konszolidációs programja az egész térségben.

A citybeli S&P-konferenciához mellékelt írásos elemzés Magyarországról szóló fejezete szerint a Standard & Poor's azt várja, hogy 2008-ban sikerül a GDP-érték 4,3 százalékára leszorítani az (ESA-szabvánnyal számolt) államháztartási hiányt, a konvergenciaprogramban foglalt céloknak megfelelően.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi elemzésben is az állt, hogy a költségvetési hiány korlátok közé szorítása 2006 második felében „jó startja volt” a kormány takarékossági terveinek. A ház szerint néhány „testes” egyszeri kiadási tétel kiesése jó eséllyel elősegíti, hogy az idei hiány a kormány által tervezett 6,8 százalék környékére csökkenjen.

Jó esély a következő két évre (Oldaltörés)

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők kevés esélyt adnak a hétfői kamatemelésre

Kevés esélyt adnak az esetleges hétfői magyarországi kamatemelésre londoni feltörekvő piaci elemzők, akiknek többsége - de nem mindegyike - szerint ugyanakkor a következő monetáris lépés valószínűleg szigorítás lesz, az inflációs kockázat mellett különösen annak ismeretében, hogy az amerikai gazdaság változatlanul erőteljes teljesítménye miatt csökken a Federal Reserve kamatcsökkentési hajlama.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők szerint februárra 8 százalék fölé megy az infláció

A következő nagy inflációs ugrás a jövő év elején akár 9 százalékig is felviheti a 12 havi adatokat, de utána ütemes csökkenés várható, mondták kedden, a konszenzusos átlagnak pontosan megfelelő, 6,4 százalékos novemberi éves infláció közzététele után londoni feltörekvő piaci elemzők, akik ugyanakkor eltérő előrejelzéseket adtak a várható monetáris pályára.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni üzenet: Gyurcsány menesztése a kudarc jele lenne

A magyar kormány jó úton indult el a költségvetési konszolidációval, ennek végigvitelét azonban még mindig sok kockázat terheli, hangzott el a Fitch Ratings keddi londoni konferenciáján. A legnagyobb európai hitelminősítő európai feltörekvő piaci szuverén adósminősítésekért felelős igazgatója, David Heslam a Fitch „Sovereign Hot Spots” – Szuverén adósi forró pontok – című citybeli szakszemináriumán „ambiciózusnak” nevezte a magyar kormány által elkezdett deficitcsökkentő programot, amely nélkül szerinte a GDP-arányos magyar államháztartási hiány tavaly már a 12 százalék felé vette volna az irányt.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők szerint reális a magyar költségvetés

Reálisnak nevezik a jövő évi magyar költségvetést és a hiánycsökkentési programot vezető londoni befektetési és gazdaságelemző házak hétfőn kiadott előrejelzései, egyes vélemények szerint ugyanakkor ha tovább apad a koalíció népszerűsége, Gyurcsány Ferenc riválissal találhatja magát szembe az MSZP vezetői posztjáért folyó kampányban.

MTI Gazdaság

Londonban a magyar deficit meredek csökkenését várják

Az év végi ünnepi szezon "legnagyobb meglepetése volt" a harmadik negyedévi magyar folyómérleg-hiányról közzétett adat, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amely szerint a cég ezután gyorsan csökkenő folyó deficitet vár Magyarországon, és meredeken csökkenti saját előrejelzését is.

Tűzoltók csaptak össze a rendőrökkel egy párizsi tüntetésen

Tűzoltók csaptak össze a rendőrökkel egy párizsi tüntetésen

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Németh Sándor: Lehet, 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben, csak fordítva

Németh Sándor: Lehet, 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben, csak fordítva

Kiakadtak az akadémiai dolgozók, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal

Kiakadtak az akadémiai dolgozók, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal

Senki sem ment el szavazni az egyik fővárosi szavazókörben

Senki sem ment el szavazni az egyik fővárosi szavazókörben

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe