szerző:
MTI/hvg.hu

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági feketelistáján 2006 végén közel 370 ezer magánszemély mintegy 550 ezer mulasztását tartották nyilván – közölte Rácz Lajos, a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bankhitel hirdetés. Az adósok mulasztásai 99 százalékban
hitelekhez kapcsolódnak
© Fazekas István
A mulasztások száma az előző évhez képest 18 százalékkal nőtt. A mulasztások 99 százalékban hitelekhez kapcsolódnak, a bankkártyával, hamis adatokkal való visszaélés elenyésző. A lakossági rendszerből való lekérdezések száma tavaly meghaladta a 4,3 milliót, éves szinten 17 százalékkal emelkedett. Egy személyre az előző évekhez hasonlóan átlagosan 1,5 mulasztás jut, a "rekorder" 18 késedelmesen törlesztett hitellel "dicsekedhet".

Jelenleg ahhoz, hogy valaki felkerüljön a feketelistára, egyidejűleg két feltételnek kell teljesülnie: legalább a minimálbér összegét (2006-ban 62.500, 2007. január 1-jétől 65500 forint) kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednie. E szempontból a késedelem kezdő időpontjában érvényes minimálbér az irányadó. Emellett az is fekete báránnyá válhat, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően öt évig tartják nyilván.

Mint Rácz Lajos elmondta, eddig nem érzékelték, hogy a kormány kiigazító csomagjának bevezetése óta érdemben növekedett volna a mulasztások száma. Kisebb összegű törlesztő részlet esetén azonban több hónap is eltelik, mire a mulasztás összege eléri a minimálbért, így idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, a reáljövedelmek csökkenése rontotta-e, s ha igen, milyen mértékben a lakosság fizetőképességét. A bankok tapasztalatai szerint egyébként a legkönnyebben az áruhiteleket „áldozzák be” a hiteladósok, a gépkocsijukról is lemondanak, ha nincs más megoldás, a jelzálog fedezete mellett nyújtott hiteleket, így a lakáskölcsönöket azonban a végsőkig, fogyasztásuk rovására is törlesztik.

Banki szakértők már évek óta szorgalmazzák, hogy – a vállalatokhoz hasonlóan – a magánszemélyek esetében is vezessék be a teljes listás nyilvántartást, ami segítené a bankok kockázatelbírálását és megakadályozhatná, hogy tömegesen lakossági hitelcsődök következzenek be. Ha a lakossági körben is teljes körű hitelnyilvántartás lenne, valószínűleg nem állíthatta volna fel rekordját a 18 nem törlesztett hitellel a KHR-be bekerülő személy sem.

Készül a törvénymódosítás (Oldaltörés)


Néhány hónapja egyébként – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) vezetésével – ismét „életre kelt” az a bizottság, amelyik a Hitelintézeti törvény (Hpt.) tavalyi módosítását előkészítette. A bizottság munkájában egyebek mellett részt vesz a BISZ Zrt., a Pénzügyminisztérium, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Gazdasági Minisztérium és az adatvédelmi biztos hivatala is.

A bizottság munkájának gyümölcseként tavaly januártól a lakossági ügyfelek javára változtak a Hpt. adósnyilvántartásra vonatkozó rendelkezései: szabályozták a hitelintézetek tájékoztatási kötelezettségét és jogorvoslati lehetőséget nyújtottak a feketelistára kerülőknek. Bővült a hiteladósokról nyilvántartott adatok köre is, ami a megalapozottabb kockázatelbíráláson keresztül elősegíti, hogy a késedelmüket már rendezett ügyfelek ismét hitelhez jussanak.

Most azt vizsgálja a bizottság, hogy milyen feltételekkel, garanciákkal lehet a teljes körű lakossági nyilvántartást létrehozni. Ezt korábban az adatvédelmi biztos ellenállása hiusította meg. Mint Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza elmondta, először az alapelveket rögzítik, majd miután ezekben megegyeztek, széles körű társadalmi vitát terveznek. „Maximálisan szem előtt tartjuk az adatvédelmi biztos szempontjait, reméljük, sikerül megegyezésre jutni” – hangsúlyozta.

A pozitív adóslista mellett tört lándzsát a lakossági pénzügyi szolgáltatásokat a kormány felkérésére vizsgáló szakértői bizottság is, amely a múlt héten hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint van olyan közérdekű alkotmányos érdek – nevezetesen a lakossági hitelcsődök bekövetkeztének csökkentése –, amely indokolhatja az alapjogi korlátozást.

Örülünk, hogy kormányzat legfelső szintjére is eljutott ez a kérdés, s a kormány egyetértett ennek fontosságával – mondta a bankszövetség vezető közgazdásza, aki abban bízik, a teljes listás nyilvántartás megteremtésére lehetőséget adó törvénymódosításra még az idén sor kerülhet.

Figyelembe véve, hogy a lakossági hitelek 2-3 százaléka „bukik be”, a KHR lakossági adatbázisa Rácz Lajos szerint a pozitív adóslista bevezetésével 30-50-szeresére nőne, az ehhez tartozó tranzakciószámmal együtt. A KHR-nél és a 448 partner pénzintézetnél az adatbázis és a forgalom ily mértékű megnövekedése jelentős informatikai fejlesztéseket tenne szükségessé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Tovább csökkent a támogatott és nőtt a deviza lakáshitelek nagysága

Tavaly az új lakások vásárlására folyósított államilag támogatott hitelek állománya 9 százalékkal, a száma pedig 14 százalékkal csökkent, míg másfélszeresére nőtt a nem támogatott deviza alapú lakáshitelek nagysága - derül ki a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda legújabb Lakáshitel Monitorából.

MTI Vállalkozás

Könnyebb lesz hitelhez jutni 2007-től?

A magyarországi bankok által folyósított vállalati hitelek állománya tavaly a GDP 24,4 százaléka volt, ebből a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelállománya 14 százalékot tett ki. Ez azonban messze elmarad az EU-15 átlagától. A Jeremie program célja, hogy a GVOP-val összhangban segítse a vállalkozók hitelhez jutását 2007-től.

Kovács Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Apróbetűs gyorshitelek - milyen veszélyeket rejtenek?

Pénzhez vagy egy kiszemelt árucikkhez ma már nem lehetetlen, sőt inkább könnyű vagy nagyon könnyű hozzájutni. A gyorshitelek és áruhitelek piaca egyre több konstrukciót kínál, sokan azonban sem az „apróbetűs résszel”, sem saját anyagi lehetőségeikkel nincsenek tisztában.

HVG Hetilap

Hitelminősítések

Huszonnégy órán belül ellentétesen változtatott Magyarország adósbesorolásán a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő.

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

Már a sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált

Már a sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Nikolics ismét gólt szerzett

Nikolics ismét gólt szerzett

Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett az érdi választási harcokba

Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett az érdi választási harcokba

A mindennapos éneklésnek már nemcsak bizottsága, hanem operatív vezetője is van

A mindennapos éneklésnek már nemcsak bizottsága, hanem operatív vezetője is van