szerző:
hvg.hu

A héten az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of England sem változtatott irányadó kamatán, azonban a vezető devizák keresztárfolyama mégis kimozdult az előzőekben megszokott sávokból. Elsősorban konzervatív befektetéseket javasolunk deviza alapon, még akkor is, ha ezek hozama elmarad a forintban elérhető hozamoktól.

Az Európai Központi Bank (ECB) kommentje szerint a kamatemelés már látható közelben van, így az euró erősödött a dollárhoz és a többi vezető devizához mérten is. Ez a változás a feltörekvő piacokon nem okozott jelentős elmozdulást, de az általános tőzsdei hangulatnak nem tett jót, gyakorlatilag globálisan kisebb-nagyobb korrekciókat éltek meg a piaci szereplők. Ez persze nem meglepő, amikor több éves csúcsokon tartózkodnak az indexek, a kérdés ilyen esetben mindig az, hogy ez egy átmeneti korrekció, erőgyűjtés a további emelkedéshez, vagy egy komoly trendforduló. Ma egyre biztosabbnak látszik, hogy 2007 a trendforduló éve lehet, de az is látszik, hogy a trendek változása nem a közeli jövő (egy-két hét) eseménye lesz.

Devizapiac. Az ECB és a Bank of England (BoE) is változatlan szinten hagyta irányadó kamatát, így a devizapiacnak nyugodt hetet kellett volna maga mögött hagynia, de az ECB kommentje felkavarta az állóvizet. Minden eddigi jelzésnél konkrétabb formában utal a komment a jövőbeni kamatemelésre, pedig a jegybankok általában a jövőre vonatkozó lépésekről nem szívesen beszélnek. Ilyen módon a piac biztosra veszi a kamatemelést, tényként kezelik a kereskedők és az elemzők is, ez látszott meg a deviza keresztárfolyamok alakulásában is.Ezen a charton nem látható elég szemléletesen a változás, hiszen a mai időkben az EUR/USD még így is jelentősen kisebb volatilitást mutat, mint az elmúlt évben. De az tény, hogy péntekre az 1,30-as szintnél alacsonyabb szintre esett a dollár. Ennek ellenére nem beszélhetünk egyértelműen trendváltozásáról, mivel egy meglehetősen szűk csatornán belül folyik továbbra is a kereskedés. Várakozásaink szerint a jövő héten sem fog változni a helyzet, tehát a dollár enyhe erősödése várható. Ezért ma is a dollár alapú befektetéseket preferáljuk a forint alapúakkal szemben.

A hazai piacon jelentősen nem változott a helyzet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke körül kibontakozott polémia az elmúlt két hétben „vihar egy pohár vízben”-nek bizonyult; a forint árfolyamára sokkal erősebben hatnak a régiós események, hírek, illetve az általános feltörekvő piaci hangulat.Jól látható, hogy az elmúlt napok egy rövid erősödést hoztak a forint életében, amit szintén külső okokkal magyarázhatunk, a hazai hírek, események nem játszottak szerepet az árfolyam-alakulásban. A dollár esetében a lélektani 200 USD/HUF szint állította meg a forint gyengülését, de az euróval szemben is meglehetősen limitált volt a gyengülés mértéke. A trend azonban – ezzel együtt – fordulni látszik, de viharos gyengülésre a továbbiakban sem kell számítanunk.

Az idegen devizákra alapozott pozíciókat viszont érdemes lehet építgetni. A mai helyzetben elsősorban konzervatív befektetéseket javasolhatunk deviza alapon, még akkor is, ha ezek hozama elmarad a forintban elérhető hozamoktól, mert a kockázatosabb termékek (részvények, nyersanyagok, olaj, stb…) árazása ma meglehetősen hektikus, így rövid távon komoly veszteségeket termelhetnek.

Elbizonytalanodott a piac (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvénypiaci árak jelentősen nem változtak az elmúlt időszakban, viszont a gyengébb tőzsdei napokon érezhető volt a kötvényekbe áramló tőke hatása. Ilyenkor erősebb kereslet mellett csökkenő hozamokat is láthattunk, de a várható kamatpálya miatt a hozamok végül visszaálltak az eredeti szintekre.

Így a fejlett piacokon említésre méltó esemény nem történt, de az látható, hogy itt is – és nem csak a részvénypiacokon – idegesebb a kereskedés, nem kizárt egy kimozdulás a mai viszonylag statikus helyzetből. Annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED és az ECB is kész a kamatok további emelésére, mégis ajánlhatjuk a kötvénybefektetéseket a fejlett piacokon, de csak azoknak a befektetőknek, akiknek kiadásaik és/vagy bevételeik is a fejlett piaci devizákban merülnek fel. Aki a forint várható gyengülése ellen védekezve vesz devizát, ma inkább – kivárásra játszva – valamilyen kedvező betéti konstrukciót (relatív magas kamat, rövid futamidő) válasszon.

A hazai helyzet sem sokat változott, de itt is érezhető a piac elbizonytalanodása, mint ahogy az összes feltörekvő esetében is. Mégis, a hozamok csökkentek 5-20 bázispontos mértékben, ami lassan jó lehetőséget teremt arra, hogy a korábban felvett pozíciókat zárni lehessen.Ez azt jelenti, hogy továbbra is tartásra javasoljuk a kötvényeket a rövid oldalon, egészen a három éves lejáratig. További 15-20 bázispontos hozamcsökkenés viszont már eladási jel lehet.

Részvénypiac. A hazai részvénypiac a nemzetközi trendekhez igazodva néha szélsőséges mozgásokat produkált, különös tekintettel az OTP részvényeire.Jól látható, hogy egy erős korrekció volt a héten, ami elsősorban az OTP esésének köszönhető. A bankpapír történelmi szintekről esett vissza folyamatos eladói nyomás mellett. Az eladók jellemzően külföldiek, tehát az esés nem meglepő, hiszen a bankszektor globálisan is eladói nyomás alatt van, mivel az elmúlt hónapokban a szektor jelentős áremelkedést produkált. Így tehát a profitok realizálásáról van szó és nem arról, hogy az OTP a jövőben gyenge teljesítményt fog nyújtani az eredményeket tekintve. A nemzetközi piaci környezet, a fejlett piaci devizák mozgásai és az ezekből következő feltörekvő piaci hangulat továbbra sem kedvez a részvény-befektetéseknek, így ezen a téren kivárást javasolunk, arra várva, hogy előnyös belépési pontokat találhassunk egy esetleges korrekció közben.

Ajánlás (Oldaltörés)

Állampapír piac:

- állampapírok: vétel: tartás: 0-3 év

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: eladás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: tartás

- Egyéb feltörekvők: Kína, Dél-Amerika: tartás, Kelet-Európa: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

Target Return típusú alapok

Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Török egyetemistákat toboroznak Magyarországra

Török egyetemistákat toboroznak Magyarországra

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

913 településen már el is dőlt a választás

913 településen már el is dőlt a választás

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget