szerző:
MTI/hvg.hu

A Mol-csoport 331,4 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2006-ban, ami 35 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 244,9 milliárd forintnál – tette közzé a társaság a nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített konszolidált jelentésében hétfőn.

A Mol algyői üzemében. Tekernek, ahogy tudnak
© Túry Gergely
A Mol-csoport a negyedik negyedévben 24,5 milliárd forint nyereséget könyvelt el, ami jócskán elmarad az elemzői várakozásoktól és 45 százalékkal kevesebb a 2005 utolsó negyedévi 52,3 milliárd forintos eredményénél.

A Mol-csoport összes bevétele 2006-ban 18 százalékkal 2890,7 milliárd forintra emelkedett, az üzleti tevékenység eredménye 31 százalékkal 397,4 milliárd forintra nőtt. Az üzleti profit a megszűnő tevékenységek eredményével módosítva 9 százalékkal emelkedett.

A gyorsjelentésben Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az éves eredményt kiemelkedőnek nevezi, miután a gáztranzakció nyeresége nélkül is 2,2 milliárd dolláros EBITDA-val (kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) és 25,7 százalékos adózás utáni ROACE-val (befektetett tőkére vetített nyereség) zárták az évet.

„Az erős mérleg lehetővé teszi az akvizíciós lehetőségek megragadását” – hangsúlyozza az elnök-vezérigazgató, utalva arra, hogy a Mol a negyedik negyedévben Oroszországban 100 százalékos tulajdonosa lett a BaiTex társaságnak, amely 67 millió hordóval növelte a bizonyított és várható olajkészleteket. Hernádi Zsolt szerint speciális IOR technikákat alkalmazva a jövőben jelentősen növelni tudják majd a mező kitermelési szintjét.

A kutatás-termelés üzleti eredménye 2006-ban 18 milliárd forinttal 123,4 milliárd forintra növekedett, a napi átlagos szénhidrogén termelés 2 százalékos emelkedésének, a magasabb kőolajáraknak és a forinttal szemben erősebb dollárnak köszönhetően.

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye 171,5 milliárd forintot tett ki, ami 3 százalékkal alacsonyabb a 2005. évinél, míg az újrabeszerzési árakkal számított tiszta eredmény 12 százalékkal 164,8 milliárd forintra nőtt. A magasabb értékesített mennyiségek, az erősödő dollár és a hatékonyságjavulás ellensúlyozták a 2006 évi kisebb „crack spread”-eket, azaz a finomítói és értékesítési árréseket.

A gyorsjelentés szerint a petrolkémia szegmens üzleti eredménye 21 százalékkal 23,2 milliárd forintra nőtt 2006-ban. A korábbi években történt befektetések és a hatékonyságjavulás ugyanis lehetővé tették a nagyobb petrolkémiai árrés kihasználását.

A földgáz szállítás üzleti eredménye 2 milliárd forinttal 29,3 milliárd forintra nőtt 2006-ban, főként a magasabb szállítási díjak és a teljesítmény túllépési díj révén.

A pénzügyi műveletek vesztesége 2006-ban 37,7 milliárd forint volt, ami 21 milliárd forint nettó árfolyamveszteséget és az átváltható értékpapírok átváltási opciójának átértékelésén keletkezett 14,1 milliárd forint veszteséget tartalmaz.

A gyorsjelentés szerint a beruházások és befektetések értéke 2006-ban 186,5 milliárd forint tett ki. A Mol nettó betétje az év végén 187,8 milliárd forint volt, ami a nettó adósság és az összes saját tőke összegéhez viszonyítva 17,3 százalékot tett ki.

A Mol saját tőkéje 2006 december végén 1272,5 milliárd forint volt, 21 százalékkal több mint egy évvel korábban. A jegyzett tőke 11 százalékkal 83,467 milliárd forintra csökkent.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 20300 forinton zárt. Az elmúlt 52 hétben a részvényre 17700 forint és 26665 forint között születtek üzletek.
A Mol számára az idei év nagy kihívása az akvizíciók lesznek, amire alapot ad az, hogy a cégcsoportnak 2006 végén 399 milliárd forintot meghaladó készpénze volt – mondta Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója. A 2005-ben elfogadott 2010-ig szóló stratégia azzal számol, hogy a termelést megháromszorozzák, a feldolgozó kapacitásokat pedig duplájára növelik.

Oroszországban a tavaly megszerzett oroszországi BaiTex kőolajkitermelését tovább bővíti és háromszorosára növeli a Mol. Az olajtársaság 2008-2009-ben a jelenlegi napi 1800 hordóval szemben 3900 hordós kitermeléssel számol. A termelés növelésének költsége a következő három évben eléri a 200-250 millió dollárt.

A tervezett akvizíciók között a horvátországi INA többségének megszerzése és a szerbiai NIS privatizációjában való részvétel szerepel. Az INA privatizációjának időpontját az idei horvátországi választások befolyásolhatják – vélekedik Mosonyi György. A NIS magánosításában pedig az első lépések még ebben a negyedévben várhatók. A pakisztáni Pakistan Petroleum Limited (PPL) privatizációjának időpontja még kérdéses – tette hozzá.

A gázvezeték- és földgáztároló építésére a Gazprommal tervezett együttműködésről szólva Mosonyi elmondta: a 10 milliárd köbméter kapacitású földgáztároló és a meglévő gázvezetékeket elkerülő gázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya készül, és várhatóan az idén júniusban már látható lesz, hogy érdemes-e, gazdaságos-e a projekt megvalósítása.

A stratégiai gáztároló projekttel kapcsolatban a vezérigazgató közölte, hogy a tranzakció zárása januárban megtörtént, és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) Stratégiai Földgáztároló Zrt.-t, amelyben a Mol 62 százalékban tulajdonos, az idei évtől bevonják a konszolidációs körbe. Ezért az algyői mezőn lévő Szőreg-1 telep eladási ára nem jelentkezik az eredményben.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzatnak készült szakértői jelentés megkérdőjelezi a stratégiai földgáztároló szükségességét, Mosonyi György közölte, hogy szerinte a tároló szükséges. Műszaki-technikai okokból is forgatni kell a készletet és a stratégiai tároló készleteivel minden bizonnyal kereskedelmi tevékenységet is folytatnak majd – mondta.

Terjeszkedési tervek (Oldaltörés)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Mol tulajdonába került a North-West Oil Group

Jóváhagyta az orosz versenyhivatal a North-West Oil Group-Mol projektvállalat tranzakcióját, így a vállalat 100 százalékban a magyar cég tulajdonába került – hozta nyilvánosságra a Mol csütörtökön.

MTI Gazdaság

Profitrobbanás a Mol-nál

A Mol Nyrt. kiemelkedő, az elemzői várakozásokat jóval meghaladó, 306,9 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első háromnegyed évben, ami 59 százalékkal haladja meg a 2005. január-szeptemberi nettó profitot.

hvg.hu Gazdaság

Lezárult a Mol lakossági részvényigénylés

A mai napon lezárult a MOL alaptőkéjének 1,73 százalékát kitevő törzsrészvények értékesítésének lakossági részvényigénylési időszaka. Az értékesítés végleges árát december 6-án határozzák meg és jelentik be.

MTI Gazdaság

Szerbia a Moltól vesz földgázt

A szerb gázellátó monopólium, a Srbijagas a Moltól vásárlandó földgázzal egészíti ki télen az orosz importot. A Mol napi félmillió köbméter földgázt szállít mostantól március 15-ig, de ha különösen hideg lesz, akkor a szállítás akár megkétszerezhető, közölték a szerb vállalatnál pénteken a megállapodásról.

MTI Gazdaság

A biodízelre esküszik a Mol

A jövő bio- és megújuló üzemanyagai közül a Mol a biodízelben lát üzleti lehetőséget - mondta Thernesz Artur, a olajtársaság fejlesztési igazgatója. Szerinte a biogázolaj kedvező piaci lehetőségei és jobb energetikai tulajdonságai miatt is több sikerrel kecsegtet a benzinbe keverhető, jelenlegi módon előállított bioetanolnál.

MTI Vállalkozás

A Mol birtokolja Szlovákia egyetlen olajfinomítóját

Az ötven legnagyobb kelet-európai cég között csak négy található szlovákiai központtal, és ezek közül is csak egy, a lista harmincadik helyén szereplő SPP gázszolgáltató tulajdonosa szlovák, mégpedig a kormány, írta a Hospodarské noviny.

MTI Gazdaság

Bevásárolt a Mol, újabb orosz olajmezőhöz jutott

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. újabb orosz olajmezőhöz jutott, miután tulajdonába került az oroszországi BaiTex LLC száz százaléka. Az orosz versenyhivatal engedélyezése után a tranzakció zárása 2006. december 28-án történt meg.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A Top 200 csúcsán: Mol, Audi, Magyar Telekom, GE, Philips

Az árbevétel alapján a legnagyobb 200 vállalkozások átlagos árbevétele tavaly 13,6 százalékkal 108 milliárd forintra, adózás előtti eredményük pedig 22 százalékkal 1300 milliárd forintra nőtt, miközben exportjuk 13,2 százalékkal, üzemi eredményük pedig 20 százalékkal gyarapodott – olvasható a Figyelő legújabb, TOP 200 kiadványában.

Pártai Lucia polgármesterjelölt lett Szarvason

Pártai Lucia polgármesterjelölt lett Szarvason

Letesztelték: minden eddiginél erősebbek az idei iPhone-ok, már csak egy kérdőjel maradt

Letesztelték: minden eddiginél erősebbek az idei iPhone-ok, már csak egy kérdőjel maradt

Megtekeri az algoritumsát a YouTube, változhat a zenei videók megtekintése

Megtekeri az algoritumsát a YouTube, változhat a zenei videók megtekintése

Gyorsabb és stabilabb lesz otthon az internet, he elér a lakásba ez a wifis újítás

Gyorsabb és stabilabb lesz otthon az internet, he elér a lakásba ez a wifis újítás

Előtte állt a rendőr, mégis majdnem elgázolt két gyalogost a zebrán – videó

Előtte állt a rendőr, mégis majdnem elgázolt két gyalogost a zebrán – videó

Kihagynák a Digit az 5G-ből, a cég tiltakozik

Kihagynák a Digit az 5G-ből, a cég tiltakozik