szerző:
MTI

Az ipari termelés 2008 novemberében 12 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 9,9 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH előzetes adatai alapján, tavaly novemberre 12,2 százalékos, munkanaphatástól megtisztítva pedig 10,1 százalékos csökkenést várt, éves bázison. A termelés volumene tavaly az év első tizenegy hónapjában 0,4 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 2 százalékkal mérséklődött.

Az ipari termelés 2008 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékkal csökkent. A termelés volumene 2008 első tíz hónapjában 1,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 2007 novemberében 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlannal.

Az ipari export 2008 első tizenegy hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett, novemberben azonban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál nagyobb mértékben, 17,9 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 14,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 1 százalékkal, novemberben 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8 százalékkal, novemberben 7,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

Tavaly novemberben a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 13,2 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté - a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően - 34 százalékkal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 2,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál enyhébb időjárás hatására.

Novemberben a feldolgozóipar minden alágában csökkenés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása jelentősen, 17,1 százalékkal visszaesett. Az alágon belül a legnagyobb mértékű csökkenést a híradás-technikai termék, készülék gyártása ágazatban volt regisztrálható. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása is számottevően, 14 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás termelése 12,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 25,1 százalékkal mérséklődött 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25 százalékkal, az új belföldi rendelések 25,7 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 6,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év novemberében.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékos létszámcsökkenés mellett, 0,9 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

Tavaly az első tizenegy hónapban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A legnagyobb mértékű volumencsökkenés a Dél-Alföldön (4,1 százalék) volt. A többi régióban 0,4 és 1,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk. Novemberben minden régióban visszaesés volt megfigyelhető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: gyorsan nőttek az ipari termelői árak

Októberben az ipari termelői árak az előző havinál 3,4 százalékkal, míg az egy évvel korábbiaknál 7,8 százalékkal voltak magasabbak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Csökken az ipari termelés

Az ipari termelés tavaly novemberben 12,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 10,1 százalékkal csökkent éves bázison, és 2,1 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatokat.

MTI Gazdaság

Az ipari termelés szeptemberben 5,3 százalékkal esett

Az ipari termelés szeptemberben munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal, kiigazítás nélkül 0,7 százalékkal csökkent az előzetes adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

MTI Gazdaság

Az ipari termelés 1,2 százalékkal csökkent

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 augusztusában 5,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva pedig 1,2 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Itt a recesszió, 7,2 százalékos zuhanás az ipari termelésben

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 októberében 7,2 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított adat ezzel megegyezik - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők nem számítottak ilyen rossz adatra. Úgy vélik, az ipari termelési adatok is mutatják, hogy megérkezett a gazdasági recesszió. Londoni elemzők a vártnál is mélyebb válságra számítanak.

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Miért használnak még mindig faxot a magyarországi kórházakban is?

Miért használnak még mindig faxot a magyarországi kórházakban is?

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Felpörgött az étel- és italautomaták piaca, több üzemeltető is terjeszkedik

Felpörgött az étel- és italautomaták piaca, több üzemeltető is terjeszkedik

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer