szerző:
MTI

Az államháztartás – önkormányzatok nélkül – decemberben 68,6 milliárd forint többlettel zárt, 2008 egészében 907,1 milliárd forint hiánnyal, ami a GDP 3,3 százaléka - jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Januárra a Pénzügyminisztérium - önkormányzatok nélkül - 39 milliárd forint többletet vár, ami a GDP 0,1 százaléka.

A múlt év utolsó hónapjában az adó- és járulékbevételeknél már megmutatkoztak a világgazdasági válság hatásai - jelezte Keller László. Társasági adóból a vártnál 40,1 milliárd forinttal, az áfánál 9,8 milliárddal kevesebb folyt be decemberben. Ugyanakkor személyi jövedelemadóból a prognózisnál 8,8 milliárd forinttal, a társasági különadóból 10 milliárddal több érkezett be decemberben a költségvetésbe.

Az eredeti 2008. évi pénzforgalmi hiányprognózis a GDP 4,0 százaléka volt. Az államháztartás pénzforgalmi deficitje – önkormányzatok nélkül – a 2008. évi előirányzathoz képest több mint 200 milliárd forinttal lett kisebb. Ebben nemcsak az játszott szerepet, hogy év közben az államháztartási folyamatok kedvezőbben alakultak a vártnál, hanem a világgazdasági válság nyomán a kormány által októberben meghozott hiánycsökkentő – a deficitet 0,4 százalékponttal mérséklő – intézkedések is - magyarázta Keller László. Az államtitkár kiemelte az államháztartás elsődleges egyenlegében - amely nem tartalmazza a kamatfizetést - elért 144,1 milliárd forintos többletet, amely 512 milliárd forinttal kedvezőbb a 2007. évinél.

"A 2008. évi gazdasági növekedés kisebb lesz a konvergenciaprogramban, illetve a prognózisban rögzítettnél" - mondta az államtitkár. (A GDP 2007-ben 1,1 százalékkal nőtt, a tavalyi harmadik negyedévben 0,8 százalékkal, s az év egészére egy százalék körüli növekedés várható.) A tavalyi államháztartási mérleg összetevőit vizsgálva megállapítható, hogy a központi költségvetés 861,7 milliárd hiányt halmozott fel, az elkülönített állami pénzalapoknál 28 milliárd forint többlet keletkezett, a társadalombiztosítás egyenlege 73,4 milliárd forint deficitet mutat.

A szaktárca előrejelzése szerint az államháztartás 2008. évi eredményszemléletű, az európai uniós normáknak megfelelő egyenlege - ami már tartalmazza az önkormányzatok mérlegét is - a GDP 3,3 százaléka lesz, plusz/mínusz 0,2 százalékos eltéréssel. A végleges adat tavasz végén válhat ismertté.

A hiányt a magánnyugdíj-pénztári korrekció 0,6 százalékkal csökkenti - jelezte az államtitkár, ami azt jelenti, Magyarország államháztartási mérlege megfelel a maastrichti, GDP-arányosan 3,0 százalékos hiányt lehetővé tevő feltételének. A konvergenciaprogram 2008-ra GDP-arányosan 4,1 százalékos államháztartási hiányt írt elő.

Keller László a tavalyi várható plusz/mínusz 0,2 százalékos eltéréssel megvalósuló 3,3 százalékos eredményszemléletű hiány kapcsán emlékeztetett: 2006-ban 9,3 százalékos, 2007-ben 4,9 százalékos volt a deficit. A szaktárca államtitkára elhárította a 2009. évi költségvetés módosítására vonatkozó újságírói kérdéseket azzal, hogy az Európai Bizottság által kiadott, Magyarországra vonatkozó előrejelzés 1,6 százalékos GDP-visszaesést jelez, ami azonos a konvergenciaprogramban decemberben közölt, a kormány alternatív forgatókönyvében leírt adattal, bár nagyobb, mint az érvényes költségvetési törvényben foglalt mínusz 0,9 százalék. A kormány több hazai és nemzetközi prognózist is elemezni és mérlegelni fog, mielőtt javaslatot tenne az adó- és járuléktörvények esetleges, a parlament által megszavazott átalakítására - mondta Keller László, aki rögzítette: "az érvényes 2009. évi költségvetés nem omlott össze".

A Pénzügyminisztérium szakértői - tájékoztató jelleggel - elmondták: egy százalékos áfaemelés bruttó hatása a költségvetésben 12 hónap alatt 80 milliárd, nettó hatása 60 milliárd forintot tenne ki, az szja sávjának 100 ezer forintos változtatása 20 milliárdot, egy százalékos szja-változtatás pedig 20-30 milliárdot eredményezne.
A Pénzügyminisztérium 2009-re csak januári előrejelzést adott, amely szerint az államháztartás pénzforgalmi mérlegében 39 milliárd forintos többlet várható. További előrejelzést nem közölt, csak a 2009. évi törvényi előirányzatot tette közzé, amely szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya 650,7 milliárd forint lesz, ami a GDP 2,3 százaléka. Az elsődleges egyenleg - amely nem tartalmazza a kamatfizetést - a törvényi előirányzat szerint 547,6 milliárd forint többletet mutat, ez a GDP 2,0 százalékával egyenlő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Növekedhet a hiány

A Népszava úgy tudja, hogy a kormány a vasárnap tartott kibővített konzultáción még nem hozott döntést arról, milyen forrásból pótolják az infláció vártnál gyorsabb ütemű csökkenése, és a gazdaság visszaesése miatt a büdzséből kieső bevételt.

Kádár-kori vérszívást ígér az idei ősz

Kádár-kori vérszívást ígér az idei ősz

Nem árul többé e-cigarettát az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc

Nem árul többé e-cigarettát az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc

Piros, fehér és zöld ételeket várnak a nemzeti összetartozás szakácsversenyére

Piros, fehér és zöld ételeket várnak a nemzeti összetartozás szakácsversenyére

Ismét elutasították a Budapest Honvéd óvását

Ismét elutasították a Budapest Honvéd óvását

Két lábon járó parkolóórák zavarták meg Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Két lábon járó parkolóórák zavarták meg Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött