szerző:
MTI

A forint erősítésével jutalmazta a piac a jegybank támogatási szándékát hétfőn.

A bankközi kereskedelemben az eurót 308,80 forinton jegyezték  hétfőn délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 313,00 forinttal, ami 1,30 százalékos forint erősödésnek felel meg. Az euró délelőtt az európai kereskedés kezdetén már 308 forint körül állt, majd az árfolyam járt 306 forintnál is a nap folyamán.

A forint - és a térségbeli devizák - árfolyamának erősödését egyértelműen a jegybanki verbális intervenció hatásának tulajdonítják a piacon.

Simor András a monetáris tanács rendkívüli, pénteki és vasárnapi üléseit követően arról beszélt, hogy az MNB kész a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására a forint gyengülésének megállítása érdekében. Így rövidlejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ezek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon; összességében tehát mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival.

A zloty erősödéséhez hozzájárult Slawomir Skrzypeknek, a lengyel jegybank kormányzójának Bázelben a deviza alulértékeltségéről és a jegybank intervenciós készségéről tett kijelentése is. A forint eközben javította pozícióját a lengyel zlotyval szemben is, hiszen árfolyama 66,30-ról 65,20-ra erősödött.

A dollárt 244,35 forinton jegyezték hétfőn délután a bankközi kereskedelemben a pénteki 247,00 forint után. A dollár erősödött az euróval szemben: az EKB hétfőre 1,2565 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a pénteki 1,2658 dollár után. Késő délutánra a veszteség mérséklődött, az euró árfolyama visszatért 1,26 dollár fölé.

A svájci frankot 209,92 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 214,99 forinttal. Az MNB (délben megállapított) hivatalos svájci frank devizaárfolyam-jegyzése 212,53 forint a pénteki 215,56 forint után.

A japán jen jegyzése (100 jen) 246,60 forinton áll a pénteki 251,94 forint után. Az MNB hivatalos jegyzése 249,51-re változott 257,16 forintról.

A bankközi forintpiacon az egynapos finanszírozási kamat (o/n) változatlanul 9,30 százalék közelében áll.

Eredményesen zárultak az MNB piacélénkítési céllal tartott deviza-swap tenderei: A 3 hónapos swap tenderen 100 millió euró, a 6 hónaposon 124 millió euró került allokálásra.

Az állampapírok másodpiacán a forint erősödése ellenére is kissé lejjebb mentek a hozamok alig érezhető érdeklődés mellett. A piac további költségvetési/monetáris hírekre vár. A 3 éves lejárat ÁKK referencia hozama 14,02 százalék (-33 bázispont), az 5 évesé 13,36 százalék (-8 bázispont), a 10 évesé 12,31 százalék (-16 bázispont).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Erősödéssel nyitott a forint

Erősödéssel kezdte a hetet a hazai deviza: hétfő reggel kilenc órakor az euró árfolyama kilenc forinttal a pénteken beállított történelmi csúcs alatt járt.

MTI Gazdaság

Több fronton is beavatkozik a jegybank a forint védelmében

Több eszközzel egyszerre próbálja a forint stabilitását megteremteni a Magyar Nemzeti Bank: rövid lejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ennek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon - jelentette ki a jegybank elnöke hétfőn az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában.