szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hernádi Zsolt nem hiszi, hogy a Molban az oroszok hirtelen színre lépése Gyurcsány Ferenc személyével függ össze, s még kevésbé hisz azokban a sejtetésekben, hogy „gyorsan még valamit le kellett boltolni, mielőtt a kormányfő távozik a posztról”.

A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Narancsnak adott interjújában azt azonban elképzelhetőnek tartotta, „hogy a gyorsításban szerepet játszhatott, hogy egyfajta politikai exlex állapot jött létre, még akkor is, ha a leköszönő kormányt végül egy hasonló politikai bázison épülő új kabinet követi”.

Az elnök-vezérigazgató nyilatkozatában kifejtette, hogy a Szurgutnyeftyegaz tulajdonszerzése semmiképpen sem tekinthető barátságos szándéknak, de egyelőre legfeljebb azt lehet mondani, hogy kéretlen, nem egyeztetett tulajdonszerzés. „Azt, hogy ellenséges-e, akkor mondhatjuk, ha látjuk, hogy mi a célja a bevásárlásnak” – mondta az elnök. Szerinte, túl sok a furcsaság a tranzakció körül, és nem tudják, hogy miért. Ráadásul az orosz cég olyannyira nem transzparens cégként van számon tartva, hogy a tulajdonosi struktúráját utoljára 2003-ban tette közzé.

Hernádi Zsolt az interjúban beszélt arról is, hogy a Mol-csoport mindig is hangsúlyt fektetett arra, hogy legyen alternatív beszerzési lehetősége, hogy sehonnan se tudjon nyomás alá kerülni. Azzal, hogy a Mol az orosz vállalatot pénzügyi befektetőnek minősítette, jelezte, hogy a stratégiai irányára az orosz cég nem bír befolyással. Ebből a piac és a partnerek is megérthették, hogy a közösen elhatározott projektjeinket visszük tovább – mondta Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint ma Közép-Európában a Mol az egyik legfőbb motorja az energiaellátás diverzifikálásának. Az április 23-i közgyűléssel kapcsolatban elmondta, hogy lassan két éve olyan szituációban vannak, amiben nem meglepő, ha valaki a megszokottnál agresszívebb lépéseket tesz a Mol irányába. Szerinte az idő igazolta, hogy helyes volt a magyar kormány álláspontja, amikor a parlamenti pártokkal karöltve a Mol függetlensége mellett foglalt állást. Szintén beigazolódott, hogy helytelen volt azoknak a felvetése, akik kritizálták, hogy miért kiáltunk előre farkast, amikor egy baráti európai uniós ország állami vállalata bejött a Molba. Az OMV pontosan tudta, hogy versenyjogi szempontból kivitelezhetetlen, amit tervez és mond. Innentől kezdve nem értettük, miért vállalja fel ezt az egészet.”

Az elnök-vezérigazgató az orosz tulajdonszerzéssel összefüggésben elmondta: „Én úgy látom, mindig alaposan meg kell vizsgálni, kik a vásárlók, mit csináltak az elmúlt időszakban, és hogy Magyarország, illetve a régió ellátásbiztonsága jobb helyzetbe kerül-e a tulajdonszerzést követően. Ez a Mol és a kormány közös felelőssége, mert ha ezek a tranzakciók azzal a következménnyel járnak, hogy a Mol változtat a stratégiai irányvonalán, akkor azt utólag korrigálni szinte lehetetlen.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Amerikai szakértő: ne hagyjuk jóvá a Szurgut vásárlását a Mol-ban

A magyar kormány és parlament, valamint az Európai Unió számára is az jelentene kisebb kockázatot, ha nem hagyná jóvá a ködös tulajdonosi szerkezetű Szurgutnyeftyegaz orosz cég legutóbbi részvényvásárlási ügyletét - olvasható a Jamestown Alapítvány nevű washingtoni agytröszt hétfői elemzésében.

MTI Gazdaság

Die Presse: a Szurgutnak könnyebb dolga lehet, mint az OMV-nek volt

Ha az orosz Szurgutnyeftyegaz céget – amely a napokban a Mol 21,1 százalékát megvette az OMV-től – komolyan érdekli a Mol felvásárlása, a Kreml-lel a háttérben könnyebb dolga lesz, mint az OMV-nek volt – vélekedik a Mol-részesedés megszerzésével kapcsolatos hétfői kommentárjában az osztrák Die Presse.

MTI Gazdaság

Szurgutnyeftyegaz-Mol-ügylet: fenyegetőznek az oroszok?

Nem szükséges politikai síkra terelni a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényvásárlását – szólított fel szerdán egy moszkvai forrás, s egyben rámutatott: Moszkvában csodálkozást keltett a hír, amely szerint az orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, s úgy vélik, talán csak egy korábban egyeztetett találkozóról van szó.

MTI Gazdaság

A Mol felveszi a kesztyűt a Szurgutnyeftyegaz ellen

Alapszabályában jelentős változtatásokat akar elfogadtatni az április 23-i közgyűlésen részvényeseivel a Mol, amelynek 21,2 százalékát a napokban vásárolta fel az orosz Szurgutnyeftyegaz. A BÉT honlapján kedden késő este megjelent tervezet több oldalról is jobban körülbástyázná a céget egy esetleges orosz felvásárlási kísérlet ellen, egyúttal javasolja a részvényeseknek, hogy a tavalyi év után ne fizessenek osztalékot, a teljes 2008. évi eredmény az eredménytartalékba kerüljön.

MTI Gazdaság

A Lukoilt nem érdekli sem a Mol, sem a Mazeikiu Nafta

Az orosz Lukoil olajtársaság szívesen vásárolna megfelelő áron finomító kapacitást Európában, de nincs semmilyen terve ajánlatot tenni sem a Molra, sem litvániai kapacitásra, mondta a cég vezérigazgatója, Leonyid Fedun egy befektetőknek rendezett tájékoztatón New Yorkban.

MTI Gazdaság

A PSZÁF vizsgálja a Mol-ügyletet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított azért, hogy kiderítse, a szabályoknak megfelelően szerzett-e tulajdonrészt a Mol Nyrt.-ben az orosz Szurgutnyeftyegaz.

MTI Gazdaság

Amerikai szakértő: az oroszok becsapták a magyarokat a Mol-ügylettel

A Szurgutnyeftyegaz orosz olaj- és gázipari vállalat nagy mértékben túlfizette az osztrák OMV-től megvásárolt 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagot; ez vagy egy átvételi kísérlet előkészítését jelzi vagy azt, hogy a Szurgutnyeftyegaz tovább akarja adni a pakettet más állami kötődésű orosz cégeknek - olvasható a washingtoni Jamestown Alapítvány elemzésében.

hvg.hu Gazdaság

Osztrák lapvélemény: fél a Mol az oroszoktól

A bécsi Wirtschaftsblatt gazdasági lap hétfői kommentárja szerint a „Lex Mol” sem tudná megvédeni a Molt a felvásárlástól, azután, hogy a Szurgutnyeftyegaz megszerezte az OMV kezében lévő jelentős részesedést. A cikk szerint erősíti a bizonytalanságot, hogy magyar politika a teljes átalakulás állapotában van, a pletykák még azt sem zárják ki, hogy Gyurcsány Ferenc a Gazpromhoz igazol.

MTI Itthon

Sólyom aggódik a Mol-ügylet miatt

Sólyom László köztársasági elnök szerdán aggodalmát fejezte ki Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a cégben szerzett orosz olajipari vállalat tulajdonszerzésének hatásai miatt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt