szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína exportja márciusban ötödik hónapja csökkent éves összehasonlításban, de a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest kisebb volt, mint februárban. A kínai behozatal ellenben gyorsabb ütemben csökkent, mint februárban, szintén éves összehasonlításban.

Februárhoz képest viszont mind a kivitel, mind a behozatal gyorsan nőtt, arra a következtetésre juttatva pekingi elemzőket, hogy talán nincs szükség újabb gazdaságélénkítő intézkedésekre a kínai kormány részéről, az eddigiek megtették hatásukat.

Kína exportja márciusban 17,1 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, a februári, 21,5 százalékos éves visszaesés után, jelentették a kínai vámhivatalban pénteken. A behozatal 25,1 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól, a februári, 24,1 százalékos éves csökkenés után. Ezzel a kereskedelmi többlet 18,56 milliárd dollárra nőtt a februári 4,84 milliárd dollárról.

Februárhoz képest viszont általánosan javult a helyzet: az export meredeken, 32,8 százalékkal nőtt februárhoz képest összehasonlítható alapon, vagyis kiszűrve a több márciusi munkanap hatását. A behozatal ugyanígy számolva 14 százalékkal bővült egy hónap alatt.

Pekingi elemzők szerint a javulás februárhoz képest a kereskedelemfinanszírozás növekvő teljesítményét és ennek hatására a külpiaci kereslet valamelyes gyarapodását jelzi, leszámítva az Egyesült Államokat. Mindazonáltal éves összehasonlításban még exportcsökkenés várható legalább három-hat hónapon át.

A világon talán elsőként, a kínai feldolgozóipar újra növekedési pályára állt már márciusban. A kínai feldolgozóipar hivatalos beszerzőmenedzser-mutatója márciusra 52,4 pontra emelkedett a februári 49,0 pontról, amely 50 pont alatt még visszaesést jelzett, közölték múlt héten a kínai logisztikai és beszerzőszövetségben (CFLP). Ez a mutató azért számít hivatalosnak, mert a CFLP a kínai statisztikai hivatal számára készíti.

Eszerint a kínai feldolgozóipar hamar visszatért a növekedéshez ahhoz képest, hogy novemberben, az előző hónaphoz viszonyítva nagy visszaesést jelző 38,8 ponton, rekord mélységbe került a felmérés 2005-ös indítása óta. A mutató tavaly júliusban került első ízben 50 pont alá a felmérés történetében, vagyis a kínai feldolgozóipar – egy szeptemberi, átmenetinek bizonyult fellendüléstől eltekintve – nyolc hónapon át csökkent hónapról hónapra, mielőtt márciusban javulásnak indult.

Márciusban a fő mutatót a termelés és az új megrendelések nagy növekedést jelző részmutatói emelték meg – ezek már februárban is 50 pont fölött voltak –, miközben az exportmegrendelések, a teljesítendő megrendelések, az import és a beszerzési árak részmutatója még további, habár csökkenő ütemű visszaesést jelzett, pontosabban azt, hogy ezek több vállalatnál csökkentek, mint ahánynál növekedtek.

A teljes kép még nem egyértelmű: a kínai feldolgozóipar egy másik beszerzőmenedzser-mutatója, amely a CLSA értékforgalmazó számára készül, még az összteljesítmény csökkenését jelezte márciusról is. A kínai kormány ősszel közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális
beruházásokra, a belső fogyasztás ösztönzésére. Az ipari termelés javulása és a belső hitelezés gyors növekedése arra vall, hogy a kormányzati segítség kezdi éreztetni hatását.

Kínában a kormány legalább 8 százalékos növekedést tart szükségesnek a társadalmi feszültséggel fenyegető, 20 milliósra növekedett munkanélküliség enyhítéséhez. Ezt az ütemet a kínai miniszterelnök az előző hónapban meg is ígérte, bár hozzátette, hogy "nagy nehézségek árán" teljesíthető. A fejlett országok pedig a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

A Világbank a múlt hónapban 7,5 százalékról 6,5 százalékra csökkentette a kínai gazdaság – a világon a nagyságra harmadik – idei növekedésére szóló előrejelzését. Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 9 százalékkal, 2007-ben 13 százalékkal bővült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kínai kormányfő az USA-t gazdasága rendbetételére szólította fel

A kínai kormányfő, Ven Csia-pao szerdán erősen sürgette az eddigi gazdaságélénkítő intézkedések gyors végrehajtását a kormány ülésén, de esetleges új költségvetési programokra nem utalt. Ugyanakkor felszólította az amerikai kormányt, hogy tegyen meg mindent az Egyesült Államok gazdaságának rendbe hozásáért.

MTI Gazdaság

Több kőolajat kap Kína Venezuelától

A szorosabb kínai-venezuelai gazdasági együttműködés keretében a két ország államfői szerdán Pekingben több gazdasági megállapodást is aláírtak, egyebek között a venezuelai olajszállítások növeléséről is megegyeztek.

MTI Világ

G20-csúcs: Obama Kínába látogat

Az amerikai elnök Kínába szóló meghívást fogadott el - jelentették be szerdán Londonban, ahol Barack Obama első ízben találkozott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.