szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német befektetők 80 százaléka ismét beruházna Magyarországon, annak ellenére, hogy egyre elégedetlenebbek az adók mértékével, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával és a bürokrácia túlburjánzása miatt – mondta Straub Elek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) alelnöke kedden, a kamara új konjunktúra jelentésének bemutatása alkalmából.

A magyar gazdaság 2009. évi helyzetét a 143 német cég 83 százaléka rossznak, 16 százaléka kielégítőnek értékelte, az előző évhez képest az idei kilátásokat a cégek 89 százaléka rosszabbnak, 10 százaléka kielégítőnek minősítette – ismertette Dirk Wölfer főtitkár.

A március elején készült felmérés szerint a német cégek körében nagyon alacsony a kormány válságkezelő képességeibe vetett bizalom: a válságkezelő intézkedések a válaszadók csaknem 80 százaléka szerint nem elegendőek és nem célra vezetőek, az intézkedéseket csupán hat százalék minősítette hatékonynak.

A német cégek foglalkoztatási prognózisa igen borúlátó: 42 százalékuk csökkenő, 51 százalékuk változatlan, 7 százalékuk növekvő létszámot tervez 2009-ben. A beruházási tervek sem sugallnak optimizmust: a vállalatok 53 százaléka csökkenő, 31 százaléka változatlan beruházási összeggel számol, s csupán 15 százalék tervezi beruházásának bővülését.

Az itt működő német cégek befektetési rangsorában a 18 országból álló tágabb régión belül Magyarország a 7. helyre került az előző évi 9. helyről, pontszáma 3,11 (a hatos pontskálán az egyes a nagyon vonzó és hatos a nem vonzó). Első helyen Csehország áll, pontszáma 2,49, Szlovákiáé 2,56, Lengyelországé 2,89. (Két ország információs pontszámmal szerepel: Németországé 2,45, Kínáé 3,62 pont.)

Az új kormány már bejelentett lépései azt az irányt követik, amit a DUIHK is szorgalmazott, például a központi költségvetés terjedelmének csökkentését, az élőmunka terheinek mérséklését – felelte újságírói kérdésre Straub Elek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kevesebb turista, a németek jönnek a legtöbben

Az előző, 2005-ös évhez képest - amely kiemelkedő volt turisztikai szempontból - a 2006-os évben 1,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, ugyanakkor a szállodai szobaárakból 2006 első 11 hónapjában 15,4 százalékkal magasabb bevétel származott - mondta Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatótanácsának elnöke.

MTI Gazdaság

A német tulaj növelné befolyását az Elműben

Az RWE megállapodást kötött a WestLB AG-vel, hogy összehangoltan járnak el az Elmű Nyrt.-ben való további befolyásszerzés érdekében – közölték a megállapodásban résztvevők a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Német lapok a Daimler magyarországi beruházásáról

Vezető tudósításban számolt be csütörtökön valamennyi országos német napilap a Daimler magyarországi beruházásáról, s több újság külön kommentárban is foglalkozott a kecskeméti új Mercedes-gyár felépítésével. A német sajtó hosszú idő óta nem foglalkozott olyan terjedelemben Magyarországgal, mint a beruházáshoz kapcsolódó csütörtöki beszámolókban.