szerző:
MTI

Az idén 50 százalék alá csökken a legfejlettebb nyugati gazdaságok részaránya a világgazdaság össztermék-értékében (GDP), áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató központ kedden kiadott elemzésében, amely szerint a recesszió miatt a korábban vártnál évekkel előbb következik be ez a fejlemény.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) becslése szerint az Egyesült Államok, Európa és Kanada együttes részesedése a 2009-re várható globális GDP-értékből 49,4 százalék lesz. A XIX. század közepe óta az idén fordul elő első ízben, hogy a világgazdaság által megtermelt bruttó érték több mint a felét nem nyugati országok adják, áll az elemzésben.

A három legnagyobb nyugati gazdasági erőcentrum világgazdasági aránya 1995 és 2004 között még a 60-64 százalékos sávban mozgott. A CEBR londoni elemzői szerint a globális visszaesés az általuk korábban valószínűsítettnél hat évvel hozta előbbre azt az időpontot, amikor a Nyugat részaránya a világgazdasági össztermelésből 50 százalék alá csökken; a cég ezt eddig 2015-re várta.

A fejlett nyugati ipari térség súlya a globális GDP-n belül ráadásul várhatóan folyamatosan tovább zsugorodik, és 2012-re már csak 45 százalék lesz, jósolják a CEBR szakértői.

Douglas McWilliams, a cég vezérigazgatója az elemzéshez fűzött kommentárjában azt írta: a Nyugatnak lassan rá kell ébrednie, hogy nincs többé dominanciája a világgazdaságban, és nem várhatja, hogy "a dolgok a tetszése szerint alakulnak".

A CEBR keddi előrejelzése szerint Kína - dollárértéken számolt hazai össztermék alapján - az idén megelőzi Japánt, és a világ második legnagyobb gazdasága lesz. A világgazdasági súlypontok átrendeződését más nagy londoni elemző házak is jósolják.

A Királyi Külügyi Intézet – londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House – már tavaly év végi globális helyzetértékelésében azt írta, hogy a világgazdasági növekedéshez Kína ma már többet ad hozzá, mint az amerikai gazdaság, India ugyanannyit, mint Japán, a felzárkózó térség együtt pedig nemsokára többel járul hozzá a világgazdasági bővüléshez, mint a fejlett ipari országok alkotta OECD.

A CEBR keddi elemzése 2009 egészére 1,4 százalékos világgazdasági visszaesést jósol, kiemelve, hogy 1946 óta ez lesz az egész világra kiterjedő első recesszió.

A londoni Cityben van ennél borúlátóbb globális előrejelzés is. Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságkutató és előrejelző háza júniusra szóló átfogó világgazdasági prognózisában – vásárlóerő-paritáson mérve – 1,8 százalékos idei globális recessziót valószínűsít.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Csúcson a magyar és a kelet-európai CDS-felárak

Az általánosan negatív európai piaci spekulációtól hajtva eddigi csúcspontjára emelkedett pénteken - más térségi gazdaságokéval együtt - a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon, mondták londoni szakelemzők.

MTI Gazdaság

Második hónapja lassul a globális feldolgozóipari visszaesés

Egy teljes évi folyamatos gyorsulás után immár második hónapja lassul a világ feldolgozóipari teljesítményének visszaesési üteme az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális beszerzőmenedzser-index (PMI) tanúsága szerint.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Mindjárt vége a válságnak, túl sötéten fantáziáltak a bankárok

A világgazdasági recesszió a mélypontjához közelít, és a fő globális piacokon jelenleg mutatkozó árfolyam-erősödések nagy valószínűséggel már fordulatot jeleznek, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtökön kiadott átfogó elemzésében, amely szerint ki fog derülni, hogy az eddigi piaci árazások szélsőségesen eltúlzott veszteség-várakozásokat tükröztek a pénzügyi szektorban.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: talán vége a szabadesésnek

A legutóbbi makroadatok arra mutatnak, hogy talán most már véget ér a világgazdaság szabadesésének legrosszabb időszaka, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég csütörtöki jelentésében, amelyben több világgazdasági erőcentrumra, köztük az Egyesült Államokra javított, az euróövezetre azonban változatlanul kétévi recessziót jósló előrejelzések szerepelnek.

MTI Gazdaság

Eltérően vélekednek a globális helyzet javulásáról londoni elemzők

Eltérően értékelik a Londonban megjelent legújabb szakértői elemzések a világgazdasági válság enyhülésére utaló jeleket. Egyes elemzői vélemények szerint az eddigi zuhanáshoz hasonlóan a várható fellendülés is szinkronizált lesz a világ gazdasági erőcentrumaiban, mások azonban azt jósolják, hogy az érdemi növekedés még messze van, sőt egyelőre tovább romlanak a kilátások.

Újabb 90 napos kegyelmet kapott a Huawei Amerikától

Újabb 90 napos kegyelmet kapott a Huawei Amerikától

Enyhítették a férfi büntetését, aki éjszaka, meztelenül támadt nőkre Zuglóban

Enyhítették a férfi büntetését, aki éjszaka, meztelenül támadt nőkre Zuglóban

Kisiklott egy Budapestre tartó vonat mozdonya Romániában

Kisiklott egy Budapestre tartó vonat mozdonya Romániában

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Ma is borongós őszi napunk lesz

Ma is borongós őszi napunk lesz

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai