szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európában folyamatosan csökken az egy bérlőre jutó irodaterület, kivéve Magyarországot – áll a GVA Robertson elemzésében.

A GVA 12 országra kiterjedő felmérése szerint valamennyi országban elhalasztják tervezett irodaépítéseiket a fejlesztők, de a piacokról nem vonulnak ki. A nemzeti piacok nem egyformák, de a bérlők közös törekvése, hogy mérsékelni akarják a bérleti díjat – olvasható az elemzésben.

Az üresedési ráta országonként változó. A múlt év végén például Moszkva és Budapest egyaránt 13 százalék körül állt, ugyanakkor Koppenhágában 4,6 százalék, Bukarestben pedig csak 2 százalék volt az üresedés.

A költségcsökkentés miatt egyre kisebb lesz az egy bérlőre jutó felület. Lengyelországban például a múlt évi 1 160 négyzetméterről 473 négyzetméterre csökkent az átlagos bérelt terület. Oroszországban pedig a korábbi 500 négyzetméteres minimális bérbe adható terület ma már csak 200 négyzetméter.

Magyarországon az idei első negyedévben nőtt az egy bérlőre jutó terület, és megközelítette az ezer négyzetmétert. Ennek oka, hogy 7 olyan bérbeadás történt, amely egyenként több mint 3 500 négyzetméteres volt, 8 pedig az ezer négyzetméter haladta meg.

Miután a kereslet folyamatosan csökken, olyan jelenség ütötte fel fejét az európai irodapiacon, amely korábban elképzelhetetlen volt: albérletbe adják a bérlők a felesleges területeiket. A bérbeadók pedig kénytelenek hozzájárulni ehhez, ha meg akarják tartani a bérlőiket. Sokan inkább kifizetik a szerződés felbontásának a díját, csak hogy kisebb és olcsóbb irodába költözzenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Sok tavaly elkészült iroda áll üresen

A múlt évben Budapesten átadott 250 ezer négyzetméternyi A-kategóriás iroda-felületből 100 ezer négyzetméter még kiadatlan, a három legnagyobb irodaház kihasználatlansága 70 százalék - közölte az Eston International.

MTI Gazdaság

Az ingatlanszektort érintő adóváltozások

A 2010-től tervezett adó- és illetékváltozások a PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint két ponton érintik érzékenyen az ingatlanszektort: a jövő évtől illeték terheli a főleg ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzést, továbbá a külföldi tagot társasági adó sújtja az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítéséből származó nyereség után.

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében