szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A júniusi inflációs adat kedvezőbb az elemzői várakozásoknál, az eltérés szakértők szerint teljes egészében az élelmiszerárak alakulásának köszönhető.

Az elemzők maximum 4,0 százalékos inflációt vártak. Egy hónap alatt az élelmiszerek 1,6 százalékos, ezen belül az idényáras élelmiszerek 9,2 százalékos árcsökkenését ellensúlyozta a járműüzemanyagok 5,3 százalékos áremelkedése - mondta Minary Borbála, a KSH osztályvezetője.

A maginfláció júniusban 0,4 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 12 havi indexe júniusban 5,1 százalékot tett ki. Idén az első hat hónapban átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A fogyasztói árak májusban 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet. Tavaly júniusban a 12 havi infláció 6,7 százalék volt.

A KSH júniusi inflációs jelentése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek ára - az idényáras élelmiszereket nem számítva - 0,1 százalékkal nőtt. A havi átlagos áremelkedést jóval meghaladó mértékben, 2,6 százalékkal emelkedtek az üdülési szolgáltatások.

A KSH által közölt 12 havi inflációs mutatók közül az élelmiszerek árai 5,9 százalékkal nőttek. Ezen belül a sertészsiradék 30,7 százalékkal, a rizs, hántolmányok ára 16,2 százalékkal. Az étolaj ára 15,7 százalékkal, a sajt 12,3 százalékkal, a liszt 9,2 százalékkal csökkent.

A háztartási energiánál 8,0 százalékos áremelkedést mért a KSH, ezen belül a vezetékes gáznál 20,6 százalékot, az elektromos energiánál 2,8 százalékot.

A szolgáltatások ára egy év alatt 3,6 százalékkal nőtt, az átlagnál gyorsabban, 10,6 százalékkal drágult a szemétszállítás, 9,4 százalékkal a társasházi költség, 7,9 százalékkal a csatornadíj, 7,8 százalékkal a vízdíj.

A tartós fogyasztási cikkek 1,6 százalékkal, a ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

A júliusi áfaváltozás 3,3 százalékponttal, a jövedéki adó emelése 0,3 százalékkal dobja meg az inflációt - válaszolta újságírói kérdésre Minary Borbála.

A vártnál kedvezőbb infláció (Oldaltörés)


Elsősorban az idényáras élelmiszerek havi 9,2 százalékos árcsökkenése az oka a vártnál kedvezőbb júniusi inflációs adatnak, amelynek hatására várhatóan az éves átlagos infláció-előrejelzéseket is javítani lehet, tovább nő a jegybanki alapkamat-csökkentés esélye - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője elmondta: a júniusi inflációs adat kedvezőbb az elemzői várakozásoknál, az eltérés szerinte teljes egészében az élelmiszerárak alakulásának köszönhető. Ugyanez volt a helyzet a májusi mutatóval, csak pont fordítva: az élelmiszerek akkor a vártnál nagyobb mértékben drágultak - emlékeztetett. 

Az MKB elemzője eddig 5,4 százalékos éves átlagos inflációt és 8,4 százalékos decemberi drágulást jósolt, ám úgy vélte, a júniusi adat után mindkét előrejelzést néhány tizedszázalék-ponttal lefelé kell majd módosítani.

A monetáris politikának jól jön a kedvező inflációs adat, amely megnöveli a kamatvágás esélyét - mondta Kondrát Zsolt, aki a Monetáris Tanács következő kamatdöntő ülésén 50 bázispontos alapkamat-csökkentést valószínűsít.

A közeljövőről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a júliusi inflációs adat már mutatni fogja az áfa- és jövedékiadó-emelés hatását - "kérdés, a vállalatok mennyire hárítják át az adóemelést a fogyasztókra" - fogalmazott. Úgy vélte, feltehetően egy-két hónapig elhúzódik majd, amíg az adóemelés teljes hatása érvényesül az árakban.

Kondrát Zsolt szerint az árszínvonal-emelkedés júliustól 6-7 százalékra ugrik, év végére pedig 8 százalék közelébe is eljuthat, bár utóbbiban az elemző által várt kőolaj- és benzináremelés hatása is benne van. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője júliusra 6 százalék körüli inflációt vár, míg Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője szerint "bőven 7 százalék fölé" ugrik majd a drágulás üteme a hetedik hónapban.

Suppan Gergelyt elmondta: nem lepték meg a piaci konszenzusnál alacsonyabb júniusi inflációs adatok, hiszen számolt azzal, hogy a szezonális élelmiszerek májusi áremelkedése csak átmeneti volt, és júniusban korrigálnak az árak. Az elemző hozzátette: a júniusi adatok azt mutatják, hogy a forintgyengülés hatása nem gyűrűzött tovább a fogyasztói árakba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyorsuló magyar inflációt várnak Londonban

A magyarországi infláció további gyorsulását jósolja a londoni feltörekvő piaci elemzők zöme, az előrejelzési sáv ugyanakkor rendkívül széles, mert a szakértők eltérő súlyokkal veszik figyelembe az árfelhajtó tényezőket - főleg az üzemanyag-összetevőt -, illetve a lassító bázishatásokat.

MTI Gazdaság

Ecostat: októberben 5,9 százalékos infláció várható

A fogyasztói árak növekedési ütemének kismértékű lassulására számít a következő két hónapban az Ecostat kutatóintézet, ezt követően azonban az áfa-emelés, illetve az alacsony bázis miatt év végéig emelkedő inflációs rátát prognosztizálnak.

MTI Gazdaság

Az elemzők az infláció további emelkedését várják

A meglepően magas májusi inflációs adat után a pénzromlás ütemének további gyorsulására számítanak a piaci elemzők a következő hónapokban. Az elemzők a jegybank 3 százalékos inflációs céljánál jóval magasabb éves átlagos index-szel számolnak 2009-ben.