szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő évtized végéig bánya nélkül, két blokkal üzemeljen az idén mintegy 20 milliárd forint veszteséggel működő Vértesi Erőmű – javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb tanulmánya.

A Vértesi Erőmű működési engedélye és élettartama 2020-ban jár le, de a jelentős veszteségek (és a szénfillér támogatás) miatt a jelenlegi állapot fenntartása aránytalanul drága. A bánya és az erőmű 2020-ig történő teljes üzemeltetése akár 100 milliárd forintjába is kerülhet az államháztartásnak. A Vértesi Erőmű által termelt áramra ráadásul jelenleg nincs szüksége a nemzetgazdaságnak – állapítja meg a GKI tanulmánya.

A gazdaságkutató javaslata szerint 2010-ben bezárna a jelentős szénkészleteket felhalmozó bánya, ezt követően 2020 végéig a jelenlegi 4 blokkos helyett 2 blokkos erőművi üzem –részben biomasszára alapozva – működne tovább. Ez az államháztartás szempontjából minimális kiadás fejében 11 évre biztosítja többek között a körülbelül 400 megmaradó dolgozó foglalkoztatását, az elbocsátottak és nyugdíjazottak számára fizetendő átmeneti támogatásokat. A leépítés 2010-2013 között felmerülő összes közvetlen személyi költsége mintegy 4,6 milliárd forint lenne, amit a VÉRT még veszteséges működés nélkül elbírna. A kapcsolódó állami szerepvállalás mértéke (nyugdíjhoz, álláskeresési járadékhoz, segélyekhez) 2014-ig körülbelül 2,8 milliárd forint lenne. A GKI szerint az elbocsátottak munkaerőpiaci reintegrációja célzott foglalkoztatási alappal biztosítható lenne, amelyre a GKI által javasolt elkülönítendő összeg felső értéke 5 milliárd forint (átlagosan 5 millió forint/elbocsátott dolgozó) lenne.

A Vértesi Erőmű jelenleg az Oroszlányi Erőművet és a Márkushegyi Bányát működteti. Az erőmű a bánya feketeszén termelését, valamint a Vértesi Erdészeti Zrt. által termelt biomasszát használja fel, amiből áramot, valamint távhőt állít elő Oroszlány részére. A biomassza-égetéssel előállított áramot – amely a termelés 18 százalékát teszi ki – az MVM 2012 végéig szóló szerződés keretében, rögzített áron veszi át, de a termelés nagyobb részét szabadpiacon értékesíti.

A bánya szénkészlete – összhangban az erőmű hátralévő élettartamával – körülbelül 10 évre elegendő a tanulmány szerint. Az erőmű jelenleg 4 blokkal üzemel: kettő kőszenes, kettő biomassza és kőszén együttégetésével üzemel.

A VÉRT nettó árbevétele 2008-ban 31,4 milliárd forint volt, amelyben 6 milliárd forint feletti értékben továbbadott áram is szerepel. Ehhez 8,5 milliárd forint szénfillér támogatás társult. Az erőmű valós vesztesége 5-6 milliárd forint volt – áll a GKI tanulmányában.

A VÉRT gazdálkodása 2009-ben a világgazdasági válság következtében mélyen a megtermelt áram önköltsége alá esett szabadpiaci áramár következtében növekvő, éves szinten várhatóan jelentős, 20 milliárd forint körüli veszteséget mutat. Ezt enyhíti 7,5 milliárd forint szénfillér támogatás – amelynek 2011-től nincs jogi alapja. A dotáció egy VÉRT dolgozóra jutó összege tavaly csaknem 4 millió forint volt, ami sokkal magasabb annál a támogatásnál, amit munkahelyteremtésre kaphatnak vállalkozások (jellemzően 1 millió forint körüli összeg).

A tanulmány megállapítja, hogy a szabadpiacra való áramtermelés önmagában csak 102 euró/MWh árszinten hozna nyereséget, ami az első negyedévi átlagár 1,8-szerese. Pozitív eredmény elérésére 80 euró/MWh közelében akkor nyílna lehetőség, ha a garantált átvétel révén termelt nyereség finanszírozná a szabadpiaci értékesítés veszteségét, ami viszont 45 százalékos áremelkedést jelentene. Ekkora áremelkedés azonban rövid távon nem valószínű.

A VÉRT 2020 végéig kötelezett Oroszlány távhőellátására, felmondás esetén 2-3 évig (a helyettesítő belépéséig) szól a kötelezettség. A javasolt kétblokkos erőmű a GKI szerint ennek a kötelezettségnek képes eleget tenni. A VÉRT által termelt áramra viszont jelenleg, s várhatóan a következő 2-3 évben nincs szüksége a nemzetgazdaságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bezárás fenyegeti a Vértesi Erőművet

A Magyar Villamos Művek megvizsgálta a 2100 dolgozót foglalkoztató Vértesi Erőmű (Vért) azonnali vagy novemberi bezárásának lehetőségét. A MVM csütörtöki közgyűlésén a bezárást egyelőre levették a napirendről, és kidolgozzák, milyen feltételekkel működtethető a Vért az eredetileg tervezett 2014-es határidőig - mondta Keleti György, az MSZP oroszlányi országgyűlési képviselője.

MTI Itthon

Döntött a kormány, tovább kell működtetni a Vértesi Erőművet

Tulajdonosi eszközökkel, a veszteségek minimalizálásával és a bányászati szerkezetátalakítási program támogatásának meghosszabbításával tervezi a kormány biztosítani a Vértesi Erőmű hosszabb távú működését - derül ki a június 23-i kormányhatározatból, amely a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI Gazdaság

Nélkülözni lehet a vértesi erőművet

A vértesi erőművet a magyar villamosenergia-rendszer nélkülözni tudja, ugyanakkor a fogyasztóknak az adófizetőknek havi csaknem kétmilliárd forintjába kerül az ott dolgozó kétezer ember foglalkoztatása - hangzott el a parlament gazdasági bizottsága energetikai albizottságának keddi ülésén.