szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éppen nyolc éve, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák utasszállító repülőgépeket vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyainak New Yorkban és a Pentagon irodaháznak Washingtonban. A közvetlen következmény 2976 halott és hatalmas anyagi kár. De a világ, különösen a gazdaság nem úszta meg ennyivel.

Az Egyesült Államok belbiztonsági hivatalának (Department of Homeland Security) nemrégiben közzétett elemzése szerint a 9/11-es támadás következtében az országban a GDP növekedése 0,5 százalékkal csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 0,11 százalékkal nőtt 2001-ben. Ez azt jelenti, hogy 598 ezer ember veszítette el a munkáját a támadás következtében. Összehasonlításképpen tavaly a pénzügyi válság miatt csak decemberben 524 ezren váltak munkanélkülivé, s az összes állástalan száma meghaladta a 6,24 milliót. Az említett elemzés szerint a támadás után 2002-re előre jelzett GDP-növekedés a korábbi ütemhez képes drámai esést mutatott, de végül a gazdaság teljes egészében visszatért az egészséges fejlődéshez.

Bryan Roberts, a vizsgálat vezetője úgy vélte, hogy a különböző katasztrófák mindig kihívás elé állítják a gazdaságot, de a hatások különböző mértékűek lehetnek. Amikor például 1995-ben egy hatalmas földrengés szinte porig rombolta Kobe városát, a japán gazdaság folyamatain ez szinte egyáltalán nem hagyott nyomot. Pedig Kobe a szigetország gyáriparának egyik legfontosabb központja volt, s itt működött a legnagyobb kereskedelmi kikötő is.

© hvg.hu
Más esetekben viszont – vélekedik Roberts – különösen a polgárháborúk vagy külső támadások esetén, a gazdaság mindig nagyon megsínyli a negatív körülményeket. Ez a helyzet a terrorista támadások esetében is, de sokkal kisebb mértékben. A tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy a terrorizmus erősödése egy országban a gazdasági tevékenység súlypontját áthelyezi a befektetésekről a kormányzati költekezésre, s a kevésbé fejlett országokban ez a hatás sokkal erőteljesebb. A nemzetközi gazdasági következmények közül pedig a legfontosabb, hogy azokban az országokban, amelyekről úgy vélik, hogy erősödő terrorista veszélynek vannak kitéve, jelentősen esik a külföldi direkt tőkebefektetés – állítja az amerikai belbiztonsági hivatal tanulmánya.

Közvetlenül a (keddi) támadás után leállították a New York-i tőzsde működését, s a következő hétfőig zárva is maradt. A Fed a zűrzavar elkerülése érdekében három napon át napi 100 milliárd dollárt bocsátott a piac rendelkezésére a likviditás fenntartása érdekében. Ennek ellenére hirtelen megnőtt a kereslet a biztonságos befektetések iránt, amit az mutatott, hogy megugrottak a nyersanyagárak, például az olajár és a gázár. A londoni kereskedésben az unciánkénti aranyár is jelentősen felszökött 215,50-ről 287 dollárra. A dollár árfolyama jelentősen esett például az euróhoz, a fonthoz és a jenhez képest. Az európai tőzsdék másnap nagyot estek. A frankfurti például 8,5 százalékot, a londoni pedig 9,2-t.

Hol volt a legnagyobb a gazdasági pusztítás? (Oldaltörés)

Az azonnali hatások az első rémület elmúltával tovatűntek, de néhány iparágban a 9/11-es támadás mély, pénzben, méghozzá sok pénzben mérhető nyomokat hagyott.

A biztosítási szektorban másfélszer akkora károk keletkeztek, mint a korábbi legpusztítóbb katasztrófa, az Andrew hurrikán. Az üzleti folyamatok megszakadása miatt 11 milliárd, az ingatlanokban keletkezett károk 9,6 milliárd, a pénzügyi kötelezettségek 7,5 milliárd, az alkalmazottak kompenzációja 1,8 milliárd és egyéb kifizetendők 2,5 milliárd dollár extra kiadás keletkezett. A biztosító társaságok pedig megtanulták, hogy nem adhatnak minden káreseményre kiterjedő biztosításokat, vagy amelyik továbbra is fenntartja az efféle szolgáltatását, csak igen drágán teszi.

Nem csak az épületek égtek, a repülési ipar is.
Nagy volt a füstje és a lángja
© AP
A légiközlekedésben már korábban is üzleti nehézségek jelentkeztek, de a 9/11-es támadás igazi dráma volt az iparág számára. A légitársaságok és a repülőgépgyártók részvényei szabadesésbe kezdtek. A Midway Airlines például azonnal becsődölt, míg más társaságokat is a pénzügyi összeomlás fenyegetett, aminek következtében több tízezer elbocsátást jelentettek be. Az amerikai légiipart mesterséges lélegeztetőre kötötték, amikor a kormány 10 milliárdos hitelgaranciával és 5 milliárdos rövidtávú hitellel sietett a megsegítésére. Az események jelentősen hozzájárultak a légiközlekedés üzleti modelljeinek újragondolásához.

A túrizmus is megsínylette a terrortámadást. A New York-i idegenforgalom – amely 280 ezer embert foglalkoztatott és évente 25 milliárd dollár bevételt termelt – szinte azonnal összeomlott. A támadást követő héten a szállodai kihasználtság 40 százalék alá esett és 3 ezer embert elbocsátottak. De a visszaesés a világon mindenütt megjelent.

New York városában 430 ezer állás szűnt meg, s az elvesző fizetések összege 2,8 milliárd dollárra rúgott a támadást követő három hónapban. A veszteségek elsősorban a város exportágazatában jelentek meg. A város GDP-je 2001-ről 2002-re 27,3 milliárd dollárral csökkent. A központi kormányzat és a város kormányzója 2001 szeptemberében 11,2 milliárd dollár gyorssegélyt folyósított, és további 10,5 milliárdot költöttek 2002 elején gazdaságfejlesztésére és infrastrukturális célokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Kennedytől az ufókig: a tíz legkitartóbb összeesküvés-elmélet

A holdra szállás negyvenedik évfordulója alkalmából ismét szárnyra kapott a szóbeszéd, mely szerint Neil Armstrong sohasem járt az égitesten, az emberiség csupán alaposan kidolgozott átverés áldozata. A Time magazin összegyűjtötte a tíz legnépszerűbb konspirációelméletet, amelyekhez, úgy tűnik, makacsul ragaszkodunk.

hvg.hu Tech

Mi történt valójában a World Trade Center tornyaiban? – videó

A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásról számtalan összeesküvés-elmélet kelt szárnyra. A University of Purdue kutatói időt és energiát nem kímélve számítógépek segítségével modellezték, milyen hatása volt az irodaépületekbe csapódó utasszállító repülőgépeknek.

MTI Világ

Pánikot keltett Obama elnöki különgépe New Yorkban - fotó

Szokatlanul alacsonyan repült, s ezzel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások rémét idézte fel sokakban három katonai repülőgép, köztük egy elnöki Boeing 747-es helyi idő szerint hétfőn New Yorkban. A Fehér Ház bocsánatot kért a történtek miatt.