szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2010-el lezáruló három évben a válság összesen 600 milliárd dollárral kevesebb kárt okoz, mint várták, mert a világgazdaság gyorsabban növekedett a prognosztizáltnál. A krízis miatt így is 3400 milliárd dollár veszteséget kell elkönyvelni – közölte becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF féléves globális pénzügyi stabilitási beszámolója szerint a kormányok és jegybankok fellépése segített a válság hatásainak mérséklésében, és hozzájárult a gyógyulási folyamat megindulásához. „A rendszerkockázatokat fenntarthatóan redukálódtak a példanélküli következetes politikai akciók után, s a reálgazdaság javulásának jelei megmutatkoztak. A bizalom növekszik, ami fordulópont jelent a világgazdaságban, és alátámasztja a javulást a pénzpiacokon” – írja az IMF jelentése. Ezzel együtt ha nem is a korábbi előrjelzésnek megfelelő 4000 milliárd, de 3600 milliárd dollár veszteséget le kell majd írni. Csak az összehasonlítás kedvéért ez Magyarország 22 évnyi (2008-as) nemzeti jövedelmének felel meg.

Az IMF arra hivatkozik, hogy a piaci elemzők szerint az amerikai bankok 2010-re túllesznek a „veszteségciklusuk” felén. Európában azonban ebben az időben a veszteségek feltárása még kevésbé történik meg a gazdasági ciklusok különbségei miatt.

A növekvő bizalom nyilvánvaló a világ részvénypiacain, s a legfontosabb tőzsdeindexek 2009-ben pozitív évet hagynak maguk mögött, így a befektetők optimistábban tekinthetnek a világgazdaság jövőjére. A világ nagy gazdasági központjai az év végétől már mind növekedésbe fordulnak. A recesszió Németországban, Franciaországban és Japánban hivatalosan is befejeződött, de a veszteségek pótlása még évekbe kerül.

Az IMF holnap fogja publikálni a World Economic Outlook című jelentését a világgazdaság állapotáról, amelyben szakértői vélemények szerint a globális növekedésre korábban adott 2,5 százalékos 2010-re vonatkozó előrejelzését 3,0 százalékra fogja emelni.

A szépen mutató számok ellenére az IMF figyelmeztet, hogy a gazdasági stabilitás még jelentős kockázatokkal terhes, a bankoknak még újra kell építeniük tőkealapjaikat, jövedelmezőségüket, s le kell kapcsolódniuk az állami köldökzsinórról. A kereskedelmi célú ingatlanok piaca például változatlanul tovább gyengélkedik.

A kockázatok miatt – vélekedik az IMF – a bankoknak és az államnak nagyon óvatosan kell eljárniuk a támogatások leépítésében, nehogy egy újabb pénzügyi krízist váltsanak ki vagy meggyöngítsék a monetáris stabilitást egy elhamarkodott vagy végiggondolatlan lépéssel. A valutaalap amiatt is aggódik, hogy a sikeres válságkezelés miatt érzett túlzott önelégültség miatt a kormányok nem viszik végig a szabályozási reformokat, s a válságot kiváltó okok megoldatlanul maradnak a bankrendszerben. „A politikacsinálóknak azonnal elő kellene terjeszteni egy tervet azokról a szabályozási keretekről, amelyek a jövőben megakadályozzák a rendszerkockázatok kialakulását, megalapozzák a várakozásokat és alátámasztják a bizalmat amelyek hozzájárulhatnak a fenntartható gazdasági növekedés kialakulásához” – mondja az IMF jelentése.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Az IMF pozitívabban látja a globális gazdaság helyzetét

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) följavítja az idei és a jövő évi globális GDP-alakulással kapcsolatos előrejelzését. Erről az O Estado de S. Paulo című brazil lap számolt be keddi számában a valutaalap helyettes igazgatójára hivatkozva.

hvg.hu Gazdaság

Akik ránk hozták a bajt – mi lett a válság főszereplőivel?

Előfordul, hogy munkája során valaki olyan pozícióba jut, amelyben egyes döntései messze túlnyúlnak azon a felelősségi körön, amelyet alkalmazói rábíztak. A befektetési piacon, különösen a Wall Streeten ez rendszeresen megesik. Néhányuk kezében egyenesen világhatalom van. Róluk többnyire csak akkor derül ki, hogy mekkora befolyást összpontosítottak, amikor hibáik folytán már beütött a baj. Ehelyt szembenézhetünk néhányukkal.

MTI Gazdaság

Az IMF a pénzügyi tranzakciók magadóztatásának lehetőségét vizsgálja

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megvizsgálja, hogy miként lehetne a pénzügyi szektorra terhelni a globális gazdasági válság költségeinek egy részét, egyebek között a határokon átívelő pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén – szivárgott ki pénteken a világ legnagyobb fejlett és fejlődő országait, és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport tanácskozásáról.

MTI Gazdaság

Még nem látszik a válság vége a Baltikumban

Német gazdaságkutatók nem látják a gazdasági válság végét a balti országokban. "Európa egyetlen régióját sem érintette olyan súlyosan a válság, mint a balti országokat, és a kilátások továbbra is borúsak" - mondta Hella Engerer, a DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) gazdaságkutató intézet szakértője szerdán Berlinben.

MTI Gazdaság

Túl szigorú feltételeket szabott volna az IMF?

Túl szigorú feltételek mellett hitelezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak, Lettországnak és Ukrajnának - írta egy amerikai tanulmány a Der Standard című osztrák lap keddi ismertetése szerint.

Karácsony és Szijjártó együtt emlékeztek a Hableány tragédiájára

Karácsony és Szijjártó együtt emlékeztek a Hableány tragédiájára

Seres László: Rémhír, retró, retorzió

Seres László: Rémhír, retró, retorzió

Új gumi, friss alkalmazás, okoslakat – teljesen megújítják a Bubit

Új gumi, friss alkalmazás, okoslakat – teljesen megújítják a Bubit